Van Gucht waarschuwt: “Aan huidig tempo 500 besmettingen per dag tegen Kerstmis, vijf keer hoger dan laagste cijfer van de zomer”
Als de huidige daling van de coronabesmettingen aanhoudt, zitten we tegen Kerstmis nog altijd aan 500 geregistreerde besmettingen per dag. Dat is vijf keer hoger dan het laagste punt in juni, zo waarschuwde viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano. Bovendien is de winter in aantocht, wat het virus onder controle houden, nog moeilijker maakt.
Delen per e-mail
Met elke dag gemiddeld 2.765 vastgestelde besmettingen zet de daling van de coronacijfers zich wel verder, wat op zich uiteraard positief nieuws is. Maar als de huidige trend in de daling aan dit tempo aanhoudt, zitten we tegen de feestdagen nog altijd aan 500 besmettingen per dag. Ook een extrapolatie van de cijfers op onze grafiek onderaan toont dat aan.
“Dit cijfer kan nog hoger uitvallen als er meer hoogrisicocontacten en reizigers getest zullen worden”, gaf Van Gucht mee. En hij waarschuwde meteen. “Daarmee zal het aantal besmettingen in de eindejaarsperiode nog steeds vijf keer hoger liggen dan in de periode juni.” Op 30 juni bereikten we het laagste punt met gemiddeld 83 besmettingen per dag.
Bovendien stonden we toen aan het begin van de zomer, “wat een verdere onderdrukking van het virus een stuk makkelijker maakte dan nu”, klonk het nog. Mensen leefden met het warmere weer meer buiten, een voordeel dat er nu niet meer is, zeker de komende weken en maanden niet. “Met de eindejaarsfeesten en de winter in aantocht wordt de uitdaging om het virus te controleren een stuk groter”, aldus Van Gucht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM125
Hoe ziet de toekomst van Theo Francken eruit na de affaire-Kucam? “Ik ga niet zwijgen over migratie”
-
“Studie over middel tegen jicht als coronamedicijn voorzichtig van dichterbij bekijken”
Een studie waaruit blijkt dat colchicine, een bekend ontstekingsremmend medicijn tegen jicht, goed werkt bij de behandeling van Covid-19, verdient het zeker om van dichterbij bekeken te worden, maar met voorzichtigheid. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
-
Doe de priktest: wanneer kom jij aan de beurt voor het coronavaccin?
-
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
OVERZICHT. Gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames en besmettingen zetten stijgende trend voort
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus en de opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft toenemen, zo blijkt dinsdagochtend uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Elke dag worden er nu gemiddeld 135 patiënten opgenomen, dat is een stijging met 17 procent. Dagelijks komen er gemiddeld 2.120 nieuwe besmettingen bij, een stijging van 5 procent. -
PREMIUM
INTERVIEW. Marc Van Ranst en Geert Molenberghs over hoe het nu verder moet: "Kappers open? Zonder varianten had het gekund. Nu is het totaal niet haalbaar”