Toeristen in het Franse Saint-Malo.
Volledig scherm
Toeristen in het Franse Saint-Malo. © AP

Van Gucht: “Twee procent van reizigers die uit rood gebied terugkeren, is besmet”

Van de reizigers die deze zomer uit rood gebied zijn teruggekeerd, bleek 2 procent besmet te zijn met het coronavirus. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in een interview met De Zondag.

34 reacties

 • Emiel Vandeplas

  5 maanden geleden
  Correctie : twee procent van degenen, die zich laten controleren, zijn positief. 2 op 100 is rekenkundig 2000 op 100.000. Tien maal een reden om lockdown ofwel zeker terug keer weigeren.
 • Pieter Verhulst

  5 maanden geleden
  Dat is dus beduidend hoger dan thuisblijvers. Over heel de periode 8 op 1000 Belgen. Sinds Lockdown 2 op 1000. Na reis 20 op 1000. En maar in een vliegtuig kruipen denkend dat je maskertje daar helpt. Destijds in allerijl moeten terugkeren met 20 op vliegtuig toen zat schrik er goed in. Nu met 250 op vliegtuig voor de fun.
 • Freddy Knes

  5 maanden geleden
  Van Gucht heeft het door en had het al door
 • Danny Sioncke

  5 maanden geleden
  Hebben we ook cijfers uit "Staycation"-eigen land om mee te vergelijken? En cijfers over de mensen die uit een groen, geel of oranje land terugkeren?
 • peter maas

  5 maanden geleden
  Er zullen er meer besmet geraken als deze mensen in België bleven en niet naar het buitenland gingen mr de Gucht!
 1. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 2. Meer dan 727.000 doden door coronavirus sinds eind december - Gemiddeld 564 nieuwe besmettingen per dag in België

  Meer dan 727.000 doden door coronavi­rus sinds eind december - Gemiddeld 564 nieuwe besmettin­gen per dag in België

  Het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus ligt op gemiddeld 564,4 per dag tussen 30 juli en 5 augustus. Dat is een stijging van 19 procent in vergelijking met vorige week, bleek zondagochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. In totaal zijn in België al 73.401 mensen besmet geraakt met het coronavirus. 9.870 mensen in ons land stierven aan de gevolgen van het longvirus.
 1. De crisis door een roze bril: deze muziek, tv en boeken hadden we nooit gehad zonder de lockdown
  Celebrities

  De crisis door een roze bril: deze muziek, tv en boeken hadden we nooit gehad zonder de lockdown

  Tijdens de lockdown werden we allemaal uitgedaagd om nieuwe bezigheden te vinden om onze tijd mee te doden. Hoe vervelend die isolatie ook was: elk nadeel heeft zijn voordeel. Want ook de sterren zaten thuis met hun vingers te draaien, tot ze besloten om hun lockdown productief door te brengen. Onder andere Jennifer Aniston, Boy George, Bon Jovi en Taylor Swift lieten hun fantasie acht weken lang de vrije loop. Deze platen, boeken en online tv-shows hadden we nooit gehad zonder de coronamaatregelen.
 2. 1 op de 6 in lagere school Sint-Truiden test positief op corona: zeven Limburgse gemeenten zetten buitenschoolse activiteiten stop
  Limburg

  1 op de 6 in lagere school Sint-Trui­den test positief op corona: zeven Limburgse gemeenten zetten buiten­school­se activitei­ten stop

  De testresultaten van de 280 leerlingen en 25 personeelsleden van kleuter- en basisschool Schuttershof in Sint-Truiden zijn binnen: ongeveer één op de zes blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Extra testen op vrijdag moeten duidelijkheid geven over mogelijke nieuwe besmettingen. Vandaag is ook beslist de buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de dertien jaar in Sint-Truiden en zes Limburgse gemeenten preventief tijdelijk te schrappen. Het gaat om Alken, Borgloon, Gingelom, Heers, Wellen en Nieuwerkerken. Allen plaatsen in de omgeving van Sint-Truiden.
 1. Dit is de ongelofelijk schattige Ponkey de shezel
  Play

  Dit is de ongelofe­lijk schattige Ponkey de shezel

 2. In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"
  Play

  In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"