Van Gucht geeft tips voor veilige feesten: “Feest in het grootste huis, zet ramen en deuren open en laat dampkap aanstaan”
Volgens het Nationaal Crisiscentrum is de deltavariant van het coronavirus nu duidelijk op haar retour. De omikronvariant kan echter snel roet in het eten gooien, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht. Hij wijst op het belang van een snelle uitrol van de boostervaccins én het behoud van de huidige maatregelen. Wat de feestdagen betreft, geldt volgens Van Gucht de volgende vuistregel: “Hoe minder volk, hoe beter”.
Lees al het nieuws over het coronavirus in dit dossier.
“De coronacijfers evolueren gunstig”, steekt Van Gucht van wal. “De deltavariant lijkt op zijn retour, maar er is een nieuwe variant met groeivoordeel”, waarschuwt de viroloog. Het aantal besmettingen met de omikronvariant lijkt te verdubbelen om de twee dagen, aldus Van Gucht. Momenteel is de nieuwe variant dan ook verantwoordelijk voor 6 procent van de besmettingen. Dat komt neer op zowat 700 besmettingen per dag.
“De opkomst van de omikronvariant blijft daarmee momenteel nog onder de waterlijn”, aldus Van Gucht, maar hij wijst erop dat de impact van de variant op ons zorgsysteem zeer onzeker is. De komende weken en maanden zal de variant nog dominanter worden.
Het is verder ook onduidelijk hoe de ziekte verschilt van andere varianten. Het is wachten op gegevens van Europa, klinkt het. De gegevens uit Zuid-Afrika, waar de variant voor het eerst opdook, kunnen niet zo maar geëxtrapoleerd worden naar Europa aangezien de bevolking daar veel jonger is.
Boostervaccins
De huidige maatregelen in combinatie met de boostervaccins moeten ons beschermen tegen de omikronvariant, herhaalt Van Gucht. “Mits een snelle uitrol van de boosters en het behoud van de huidige maatregelen kunnen we een volgende golf in bedwang houden", klinkt het.
Dat een derde dosis van het coronavaccin wel degelijk voor extra bescherming zorgt, blijkt uit de besmettingscijfers. In de oudste leeftijdscategorieën, die al aan de beurt zijn geweest voor de boosterprik, is de daling van het aantal besmettingen het sterkst.
“Eerst een testje, dan een feestje”
De viroloog geeft tot slot nog een aantal tips mee voor “de organisatie van veilige feesten”. Zoals altijd benadrukte Van Gucht dat het belangrijk is om je contacten te beperken. “Er zijn geen specifieke maatregelen, maar hou het toch op een kleine kring van genodigden. De regel geldt: hoe minder volk, hoe beter”, klinkt het. Hij raadt aan om met dezelfde mensen kerst en nieuwjaar te vieren, en het in beperkte kring te doen zoals twee huishoudens of vijf alleenstaanden. Wie ziek is of zich niet goed voelt, moet thuisblijven. Ook het dragen van een mondmasker is belangrijk, net als thuisblijven als je je ziek voelt. “En test uzelf vooraleer u samenkomt, ook wanneer u zich niet ziek voelt. Eerst een testje, dan een feestje", klinkt het.
Ook verluchting is zeer belangrijk, aldus Van Gucht. Zo organiseer je het feest het best bij wie het grootste huis heeft. “Zet ramen op kiepstand, laat de dampkap aanstaan en zet de binnendeuren open. Als u beschikt over een CO2-meter, aarzel zeker niet om die te gebruiken. Worden de waarden te hoog, ga dan even naar buiten of zet de ramen volledig open.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Instituut voor verkeersveiligheid pleit voor rijbewijs met punten
Het verkeersveiligheidsinstituut Vias pleit ervoor om snel een rijbewijs met punten in te voeren. Doel is vooral om autobestuurders niet onbeperkt lichte overtredingen te laten begaan. De studie werd uitgevoerd op vraag van federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). -
PREMIUMGrembergen
Bewoner springt van eerste verdieping uit brandend huis, buren kunnen tweede bewoner redden via dak: “Pure adrenaline om hen te helpen”
De zware brand in de Groeneweg in Grembergen heeft bij de buren een diepe indruk nagelaten. Een Slovaaks gezin dat nu ongeveer een jaar in de woning verbleef, kon ternauwernood ontsnappen aan een zware uitslaande brand, mede dankzij de hulp van de buren. Een bewoner sprong vanop de eerste verdieping naar beneden, een andere werd door de buren via het dak aan de achterkant van het huis geholpen. “Het gezin was echt enorm in paniek", vertellen Nico De Meester en Natacha Bogaert, de redders in nood. -
Jongeman die dood aangetroffen werd onder brug slachtoffer van verkeersongeval
De jongeman van rond de twintig jaar die in de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 mei dood aangetroffen werd onder een brug in Louvain-la-Neuve, kwam mogelijk om het leven bij een verkeersongeval. Dat heeft de onderzoeksrechter vandaag gemeld. Het ging om een verdacht overlijden. -
-
PREMIUM175
Nergens wordt loon meer belast: België meer dan ooit aan top van 38 OESO-landen
Ook vorig jaar betaalden werknemers nergens meer belastingen op hun loon dan in ons land. Van elk 100 euro brutoloon van gehuwde tweeverdieners met kinderen ging al dik 45 euro naar de staat. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) daarover gisteren publiceerde. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Vandenbroucke: “Zelfde coronamaatregelen tijdens feestdagen, en mogelijk verstrengingen als er omikrongolf komt”
Voor Kerstmis en Nieuwjaar moeten we geen nieuwe coronamaatregelen verwachten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gezegd in De Afspraak op Canvas. De regels zullen “dezelfde zijn als nu”. Vandenbroucke benadrukt in dezelfde adem wel dat strengere maatregelen toch nog mogelijk zijn als er snel een omikrongolf zou komen.