Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht.
Volledig scherm
Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. © Photo News

Van Gucht beklemtoont opnieuw: “Hoger sterftecijfer in België kan liggen aan manier van rapporteren”

Er zijn in België voorlopig meer doden geteld door het coronavirus dan bijvoorbeeld in Duitsland, terwijl er veel minder Belgen zijn dan Duitsers en het aantal besmettingen in Duitsland veel hoger ligt dan bij ons. Het is te vroeg om daarvoor een sluitende verklaring te geven, maar een en ander kan liggen aan de manier waarop wij in België cijfers rapporteren. Dat zei interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht maandag tijdens de dagelijkse persbriefing over het coronavirus in ons land.

32 reacties

 • Els Colle

  9 maanden geleden
  Men kan Duitsland met België niet vergelijken als er verschillend geteld wordt. Duitsland telt enkel die doden die vóór hun sterfte positief getest zijn. (Robert Koch Institut. "Bei uns gilt jemand als Corona-Todesfall, bei dem eine Corona-Infektion nachgewiesen wurde." ) betekent ook als iemand sterft thuis of in rustoord aan Corona, maar die persoon is niet getest worden telt er niet mee. België doet het andere uiterste en telt alles.
 • Robin Demey

  9 maanden geleden
  Euromomo zegt genoeg: momenteel een oversterfte in België (vergelijkbaar met de hittegolf in juli vorig jaar), maar niet in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en de meeste andere Europese landen. Wel beetje in Frankrijk en veel in Spanje en Italië (vergelijkbaar met vorige grieppieken van de afgelopen jaren).
 • LUC MASSCHELEYN

  9 maanden geleden
  Ze kunnen het vooral heel goed uitleggen en hun strijd tegen het coronavirus in België bestempelen als een voorbeeld voor de wereld. Bij ons enkel goednieuwsshow in dienst van de politici.
 • Carl Vangenechten

  9 maanden geleden
  Een viroloog moet op de eerste plaats voor elke afwijking of wijziging een gepaste uitleg te vinden. Ik geloof ze niet meer.
 • Eddy Claes

  9 maanden geleden
  Bernd Vaes Dat verklaart nog niet, waarom het dodenaantal tot 7 keer hoger ligt dan in Duitsland (waar tussen haakjes veel minder intensieve bedden zijn per duizend inwoners). Dat zijn dan twee grove leugens en tussen haakjes Duitsland is het enige land dat meer ic bedden heeft dan België
 1. OVERZICHT. Minder patiënten op intensieve zorgen en minder opnames, 185 mensen overleden

  OVERZICHT. Minder patiënten op intensieve zorgen en minder opnames, 185 mensen overleden

  Er zijn de afgelopen 24 uur 185 doden door het coronavirus gerapporteerd in België (ten opzichte van 164 de dag voordien), wat het totaal op 1.632 doden brengt. Dat heeft Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité dat de coronaverspreiding opvolgt, op de dagelijkse persconferentie gemeld. Er liggen momenteel 5.840 patiënten in het ziekenhuis, gisteren werden 420 nieuwe patiënten opgenomen (een dag ervoor nog 503). Op intensieve zorgen liggen 1.257 personen (een daling van 4). Er konden 235 patiënten het ziekenhuis verlaten.
 2. OVERZICHT. 503 nieuwe patiënten opgenomen, 140 nieuwe overlijdens: “Druk op ziekenhuizen blijft hoog”

  OVERZICHT. 503 nieuwe patiënten opgenomen, 140 nieuwe overlij­dens: “Druk op ziekenhui­zen blijft hoog”

  Er zijn de afgelopen 24 uur 140 doden door het coronavirus gerapporteerd in België (ten opzichte van 132 de dag voordien), wat het totaal op 1.283 doden brengt. Dat heeft Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité dat de coronaverspreiding opvolgt, op de dagelijkse persconferentie gemeld. Er liggen momenteel 5.678 patiënten in het ziekenhuis, gisteren werden 503 nieuwe patiënten opgenomen (een dag ervoor nog 578). Die cijfers wijzen op een stabilisatie, zo maakte Van Gucht zich sterk. Op intensieve zorgen liggen 1.245 personen (een stijging van 40). Het aantal genezen patiënten bedraagt nu 3.247 (+375).
 3. Burgemeester van Edegem geïrriteerd: “Duizenden in quarantaine door de nalatigheid van enkelen”

  Burgemees­ter van Edegem geïrri­teerd: “Duizenden in quarantai­ne door de nalatig­heid van enkelen”

  Twee scholen, in Edegem en Kontich, sluiten een week de deuren vanwege de nieuwe Britse coronavariant. Ondertussen moeten alle leerkrachten, leerlingen én hun gezinnen - duizenden mensen - in quarantaine. Koen Metsu (N-VA), de burgemeester van Edegem die door het hele gebeuren nu ook zelf in quarantaine zit, wil niet met de vinger wijzen maar spreekt toch van een “verpletterende verantwoordelijkheid”. Eén gezin zou zich blijkbaar niet aan de maatregelen hebben gehouden na een skireis.
 1. Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"
  Play

  Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"

 2. Man beklimt wolkenkrabber in Hongkong met zijn rolstoel
  Play

  Man beklimt wolkenkrab­ber in Hongkong met zijn rolstoel