Viroloog Steven Van Gucht
Volledig scherm
Viroloog Steven Van Gucht © BELGA

Van Gucht: “Aantal mensen met antistoffen schommelt rond 20%, ruim onvoldoende voor groepsimmuniteit”

Uit de cijfers blijkt dat 16 procent van de besmettingen werd veroorzaakt door Britse variant. De toename lijkt wat te vertragen. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. Ook wijst Van Gucht erop dat het aantal mensen met antistoffen momenteel rond 20 procent schommelt. “Ruim onvoldoende voor groepsimmuniteit”, klinkt het. 

34 reacties

 • Jozef Vermeulen

  2 maanden geleden
  Je kan een virus enkel overwinnen door groepsimmuniteit, dus dat is altijd al het doel geweest. Het is omdat de zorg het niet aankon dat de economie is stilgelegd, waardoor het langer duurt eer die groepsimmuniteit er is. Dit gaat nog jaren duren.
 • Jozef Vermeulen

  2 maanden geleden
  Waarom worden mensen die zelf antistoffen hebben aangemaakt toch nog gevaccineerd? Dat is enkel goed voor de Pharma.
 • Freddy De Vos

  2 maanden geleden
  Laat ons hopen dat iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd is. :-)
 • maria duval

  2 maanden geleden
  Johan Goris :sukkelaar. Jullie lezen een artikel en gaan gelijk in trance. Antistoffen = covid19 gehad, antistoffen opgebouwd door covid19 verdwijnen snel, wie een 2de keer covid19 krijgt wordt er dan ook véél zieker door. Het staat er letterlijk : we hebben het vaccin nodig. Jouw cijferwerk, een hallucinatie, staat en slaat nergens op. Jullie verzieken met jullie fantasietjes de media en zetten aan tot complot-denken en anti-vaxxing .
 • Johan Goris

  2 maanden geleden
  Het moge ook duidelijk zijn dat antilichamen niet enkel een bescherming tegen de ziekte geven. Het is complexer. Juist voor de tweede golf was er een schijnbare groepsimmuniteit van meer dan 20%. Een mogelijke derde golf, die ik niet toewens, zou de nieuwe schijnbare groepsimmuniteit kunnen openbaren. En ik denk dat deze best hoger kan zijn. Best al 50%. Maar toegeven 50% is niet voldoende. Het getal zal waarschijnlijk 95% moeten zijn.
 1. Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlichte dag
  Play

  Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlich­te dag

 2. Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken
  Play

  Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken