Van Gucht: “Aan dit tempo bereiken we tegen midden februari kaap van 75 ziekenhuisopnames per dag”
Vorige week waren er gemiddeld 160 nieuwe ziekenhuisopnames per dag, dat cijfer ligt elf procent lager dan de week ervoor. “Aan dit tempo kunnen we tegen midden februari onder de kaap van 75 opnames per dag uitkomen”, stelde woordvoerder Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.
Delen per e-mail
Belangrijke nuance wel: dat cijfer moet minstens een week onder die drempel blijven vooraleer er van enige versoepeling sprake kan zijn. Daarnaast moet het aantal besmettingen ook drie weken lang onder de 800 per dag blijven (we zitten nu aan 2.171 besmettingen per dag) en mag de positiviteitsratio de drie procent niet overschrijden (7,37 procent op dit moment).
Het aantal nieuwe besmettingen daalt nu met 15 procent. Het lijkt er dus wel op dat studenten het verschil kunnen maken. “De daling in de cijfers heeft waarschijnlijk te maken met de kerstvakantie, maar dat effect gaat ruimer dan scholen alleen”, nuanceert Van Gucht. “Mensen hebben verlof en blijven thuis. Contacten op het werk waren ook een belangrijke bron van besmetting. Het eventuele nadelige effect van de familiebijeenkomsten op Kerstmis zullen we pas merken in het begin van januari.”
Eén dosis? “Wetenschappelijk gezien interessante vraag”
Epidemioloog Pierre Van Damme lanceerde het idee om zo veel mogelijk landgenoten een eerste dosis te geven. Pas veel later zou het tweede spuitje volgen. Onder meer viroloog Johan Neyts sluit zich aan bij die piste. “Het is oorlog, we moeten creatief zijn.”
Van Gucht blijft eerder op de vlakte. “Wetenschappelijk gezien is het zeker een interessante vraag”, klinkt het. “Op basis van de klinische studies die uitgevoerd zijn, heeft men gemerkt dat tien dagen na de eerste dosis er een bescherming van minstens vijftig procent optreedt. Je zou dus kunnen gaan berekenen met welke methode je de meeste winst kan boeken op het vlak van ziektes en overlijdens. Geef je één dosis aan een lagere werkzaamheid aan twee keer zoveel mensen en meerdere woonzorgcentra of hou je je aan twee dosissen met een veel hogere werkzaamheid van 95 procent?”
“Ethische en juridische belemmeringen”
“We moeten er natuurlijk ook rekening mee houden dat er nog veel onzekerheid op die getallen zit”, gaat Van Gucht verder. “Die eerste dosis is berekend op basis van een klinische studie, het is maar de vraag of zich dat in echte omstandigheden zal herhalen bij mensen die fragiel zijn en een zwak immuunsysteem hebben.”
“Daarnaast zijn er ook ethische en juridische belemmeringen om het vaccinatieschema zomaar aan te passen. De voorwaardelijke markttoelating werd immers toegekend voor een schema van twee dosissen. Die tweede dosis is trouwens sowieso cruciaal om na verloop van tijd toe te dienen. De afweerrespons wordt er niet alleen sterker door, maar we zijn dan ook langduriger beschermd.
“Er moet tot slot ook rekening mee gehouden worden dat het virus de komende maanden in hoge mate zal blijven circuleren. De kans op uitbraken in woonzorgcentra blijft dus hoog.”
Regels voor reizen
Recent werden de maatregelen verscherpt voor mensen die naar ons land reizen. Yves Stevens zette alle regels nog eens op een rijtje. “Iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland heeft verbleven of langer dan 48 uur in ons land zal verblijven, moet het Passenger Locator Form binnen de twee dagen voor aankomst invullen. Het formulier berekent op basis van jouw antwoorden of je een hoog risico loopt op corona. Bij een hoog risico moet je zeven dagen in quarantaine. Je zal hiervan via sms op de hoogte gebracht worden. Deze sms bevat ook een code om je te laten testen. Krijg je geen sms, dan hoef je niet in quarantaine.”
“Alle niet-inwoners vanaf twaalf jaar die vanuit een rode zone naar België reizen, moeten een recent negatief testresultaat kunnen voorleggen. In dit geval gaat het om een periode van 72 uur.”
Microbioloog Herman Goossens waarschuwt intussen voor de dreiging die uitgaat van de nieuwe Britse mutatie. “Blijkbaar worden we nog niet wakker geschud. Een ezel stoot zich toch geen tweemaal aan dezelfde steen?”, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Moreau ontkent aantijgingen waarvoor hij is aangehouden in zaak-Nethys
Stéphane Moreau, de aangehouden ex-baas van het Luikse bedrijf Nethys, erkent geen enkele beschuldiging die hem ten laste is gelegd. Hij ontkent “ten stelligste elke inbreuk”, zo blijkt uit een persmededeling die zijn advocaat Adrien Masset zondag naar Belga heeft gestuurd. -
Hier en daar blijft sneeuw liggen, nieuwe sneeuw al in aantocht
Gisterenavond viel er op verschillende plaatsen in Vlaanderen sneeuw. Het was vanochtend dan ook opletten voor gladde en gevaarlijke wegen door de sneeuw en eventuele ijsplekken elders, zo waarschuwde het KMI. Mogelijk is dat ook van zondag op maandag het geval: vanavond en -nacht wordt opnieuw lichte sneeuw of smeltende sneeuw verwacht. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
-
OVERZICHT. Daling coronacijfers zet zich door: aantal nieuwe gevallen, hospitalisaties en overlijdens gaat met 11 tot 15 procent omlaag
Het gemiddelde aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in ons land blijft zakken, net als het aantal hospitalisaties en overlijdens. Dat blijkt vanochtend uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om dalingen van 11 tot 15 procent. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Bekkevoort Grote uitbraak in scholen Bekkevoort: één op de drie besmet, drie scholen en kinderopvang gesloten
In de Vlaams-Brabantse gemeente Bekkevoort zijn er al zeker 52 coronabesmettingen vastgesteld in twee verschillende scholen. De gemeente heeft nu in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid beslist om preventief drie basisscholen en ook de kinderopvang gesloten te houden.
27 reacties
guido van der smissen
Martin Jasperse
Mike Rodik
Gino Sinnesael
Alain Ameel