Epidemioloog Pierre Van Damme in gesprek met Daimy Van den Eede
Volledig scherm
Epidemioloog Pierre Van Damme in gesprek met Daimy Van den Eede © HLN LIVE

Van Damme: “We moeten feestdagen op een andere manier vieren”

De cijfers dalen, maar trager dan verwacht. “We hadden gehoopt dat de daling dezelfde snelheid zou behouden”, zegt Pierre Van Damme aan HLN LIVE. “We zien dat dat nu vertraagt.” Hij wijst op het belang van de motivatie om de coronamaatregelen te volgen, en waarschuwt voor het gevaar van wintervakanties: “Het virus zit te wachten op mensen die de grenzen oversteken”. 

 1. Onze opinie. ‘Kerst in het eigen gezin’ is geen oplossing voor 1,7 miljoen Belgen
  PREMIUM

  Onze opinie. ‘Kerst in het eigen gezin’ is geen oplossing voor 1,7 miljoen Belgen

  We zullen kerst dit jaar in het eigen gezin moeten vieren. Dat beklemtoonde premier De Croo in verschillende tv-interviews. "Mensen die alleen zijn, daar moeten we nog bekijken hoe we dat doen", voegde hij er in 'VTM Nieuws' aan toe. Alsof het om een voetnoot ging. Met 1,7 miljoen zijn ze: de mensen in die voetnoot. Zoveel alleenstaanden zijn er in België volgens de laatste cijfers. Als er nu één groep is die net wél recht heeft op een 'kerstplan' van de regering, zijn zij het wel.
 2. INTERVIEW. “Kerst vieren met meer mensen dan je eigen gezin moet kunnen. Maar elkaar drie kussen geven? Laat dat alstublieft”
  PREMIUM

  INTERVIEW. “Kerst vieren met meer mensen dan je eigen gezin moet kunnen. Maar elkaar drie kussen geven? Laat dat alstu­blieft”

  Ja, er komt binnenkort een advies over hoe we Kerstmis kunnen vieren met méér mensen dan alleen onze gezinsleden. “Dat is zó belangrijk voor wie alleen is. Maar elkaar drie kussen geven: laat dat, alstublieft”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. En nee, zolang de ziekenhuisopnames niet onder de 100 per dag duiken — we zitten nu aan 380 — moeten we zelfs niet dénken aan versoepelingen. “We kunnen ons geen heropflakkering permitteren. Een derde golf in januari moeten we absoluut vermijden.”