Epidemioloog Pierre Van Damme (UA).
Volledig scherm
Epidemioloog Pierre Van Damme (UA). © BELGA

Van Damme: "Vijf nauwe contacten per persoon is een cadeau geven aan het virus”

Epidemioloog Pierre Van Damme (UA) ziet verbeteringen maar vooral ook "gemiste kansen" in de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Hij heeft vooral vragen bij het referentiecijfer van vijf nauwe contacten per persoon. "Vijf nauwe contacten per persoon is een beetje een cadeau geven aan het virus dat zich al enorm aan het verspreiden is,” aldus Van Damme vandaag in Terzake. "Misschien was twee een beter cijfer geweest zolang er geen barometer is.” Microbioloog Herman Goossens vreest op zijn beurt voor meer besmettingen bij oudere generaties. “Ik ben bang dat de dijken tussen generaties gaan breken.”

 1. Biostatisticus Geert Molenberghs: “Alle contacten stoppen, behalve wat strikt noodzakelijk is”

  Biostatis­ti­cus Geert Molen­berghs: “Alle contacten stoppen, behalve wat strikt noodzake­lijk is”

  Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) denkt dat de resultaten van de eerste set maatregelen die genomen werd door premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) nu ongeveer te zien zullen zijn in de cijfers. De nieuwe maatregelen, die vandaag ingaan, zullen binnen een week tot een tiental dagen resultaat geven, verwacht Molenberghs. “Heel veel mensen beseffen intussen dat de situatie ernstig is, en zijn al voorzichtiger geworden. We hopen dus dat de twee pakketten maatregelen gecombineerd binnen een week tot ten laatste tien dagen tot een behoorlijk resultaat zullen leiden”, vertelt hij bij HLN LIVE.
 2. Valse verklaringen in ruil voor frietjes en cola: moordverdachten gaan vrijuit nadat speurders zwakbegaafde getuige onder druk zetten
  PREMIUM

  Valse verklarin­gen in ruil voor frietjes en cola: moordver­dach­ten gaan vrijuit nadat speurders zwakbegaaf­de getuige onder druk zetten

  Als hij de speurders zou vertellen wat ze wilden horen, dan zou hij beloond worden met frietjes en cola. Deed hij dat niet, dan kreeg hij geen lakens op het bed in zijn cel en ook geen eten en drinken. Op die manier pushten speurders de zwakbegaafde Carlo V.H. (30) om verklaringen af te leggen over de gruwelijke moord op een 41-jarige Turk. Gisteren sprak de rechter hem over de hele lijn vrij. “De speurders wisten heel goed dat het om een zwakbegaafde man ging, die hen onder druk alles zou vertellen wat ze wilden horen.”
HLN gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement