Leo Tindemans en Wilfried Martens bij de verkiezingen van 1974.
Volledig scherm
PREMIUM
Leo Tindemans en Wilfried Martens bij de verkiezingen van 1974. © kos

Van ‘CVP-staat’ naar ‘CD&V-clubje’: hoe konden de ooit zo machtige christendemocraten zo afglijden?

Ooit behaalde de CVP de absolute meerderheid. Vier naoorlogse regeringen telden enkel en alleen ministers uit die ene partij. Ooit spraken tegenstanders met een mengeling van afgunst en afkeer over “de CVP-staat”. Vandaag rest alleen nog stof en as. Hoe is het zover kunnen komen? 

65 reacties

 • Emiel Van Roost

  4 dagen geleden
  De cdnv zit nu op de juiste plaats, voor zo een kleine partij hebben ze ongelooflijk veel praat, bescheidenheid kennen ze niet, ondemocratisch is dit.
 • Eric De Rycke

  1 week geleden
  Moeten we compassie hebben met iemand die veel geld verdient en geen verantwoordelijkheid neemt? Als burgemeester verdient hij quasie evenveel, moet geen uitleg meer geven op Tv, ... en dat voor een lid van de kleinste partij van Vlaanderen. Mooi maandloon ... respect!!!!
 • phil smedts

  1 week geleden
  Een religieuze partij is niet meer van deze tijd. De tijd dat de pastoors de macht in handen hadden is gelukkig al lang voorbij, al moet je hun grote zuilen en lobbygroepen die nog steeds een grote, maar in achterkamertjes verborgen impact op de maatschappij hebben, niet onderschatten. Hoog tijd om nu een echte scheiding van kerk en staat in te voeren in dit land, en die idiote opdeling van het onderwijs af te schaffen, en ook de macht van de religieuze gezondheidsinstellingen te stoppen.
 • Emiel Van Roost

  1 week geleden
  Het grote probleem van de cdnv is dat ze geen volkspartij zijn, ze hebben geen vlaamse reflex.
 • Marc Van Regemorter

  1 week geleden
  De Arco affaire is de doodsteek voor CD&V. 800.000 gedupeerde gezinnen die hun geld zien verdwijnen vergeven en vergeten dit niet, en zeker niet in het kieshokje! Dat zijn een potentieel een paar miljoen stemmen. Waar en hoe gaan ze die ooit kunnen recupereren. Wie vertrouwd die partij nog?
 1. Man met alarmpistool lost schot in school Anderlecht en slaat daarna op de vlucht: wapen teruggevonden
  Play
  Brussel

  Man met alarmpi­stool lost schot in school Anderlecht en slaat daarna op de vlucht: wapen teruggevon­den

  In Anderlecht is deze maandagmiddag een gewapende man binnengedrongen in de school L’Institut de la Providence. Daarbinnen bedreigde hij een leerkracht en loste daarbij ook een schot. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Zuid. “De man is nog niet opgepakt”, aldus de politiewoordvoerster. Een alarmpistool werd in de nabijheid van de school aangetroffen en in beslag genomen voor verder onderzoek.
 2. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.