Van corruptie verdachte Armand De Decker stapt op bij MR
BinnenlandMinister van Staat en oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker verlaat de MR. Dat bevestigt partijvoorzitter Olivier Chastel op Twitter. De Decker is door het gerecht in Bergen in verdenking gesteld wegens "ongeoorloofde beïnvloeding" in het dossier Kazachgate. Dat draait vooral rond de manier waarop de wet op de verruimde minnelijke schikking - de zogenaamde afkoopwet - in 2011 tot stand is gekomen.
Delen per e-mail
Volgens de procureur-generaal van Bergen, Ignacio de la Serna, zijn er "ernstige aanwijzingen" dat De Decker toen zijn functie als vicevoorzitter van de Senaat en burgemeester van Ukkel misbruikt zou hebben in zijn contacten met toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck en diens kabinetsmedewerkers. "Met als doel om een uitspraak te krijgen in het voordeel van zijn client (Patokh) Chodiev (De Decker maakte deel uit van het advocatenteam van Chodiev, red.) en met als specifieke vraag om een vermelding op het strafblad te vermijden", aldus de procureur-generaal.
"Onderzoek nog niet afgerond"
Het onderzoek richt zich niet op het eventuele werk dat De Decker in dezelfde tijd zou gedaan hebben in het parlement in het wetgevende proces rond de afkoopwet. "Dat wetgevende luik is volgens het onderzoek een vrucht van politiek akkoord", zo verduidelijkt de procureur-generaal.
De Decker krijgt nu toegang tot het dossier en kan zien wat hem ten laste wordt gelegd
De procureur-generaal benadrukt dat het onderzoek nog niet is afgerond. "Het onderzoek is goed gevorderd. Dat wil niet zeggen dat het morgen is afgerond, maar het zal ook geen eeuwigheid meer duren", klinkt het. Als het onderzoek is afgerond kan De Decker eventueel door het Hof van Cassatie worden doorverwezen naar een rechtbank ten gronde.
Dat De Decker nu in verdenking is gesteld, biedt hem volgens de procureur-generaal ook bepaalde rechten. "Zo krijgt hij toegang tot het dossier en kan hij zien wat hem ten laste wordt gelegd".
Parlementaire onschendbaarheid
Voorlopig kan de parlementaire onschendbaarheid van De Decker niet worden opgeheven. "Daarvoor moet het einde van het onderzoek afgewacht worden. Pas dan kan aan de voorzitter van het parlement (het Brussels parlement, red.) de opheffing van de onschendbaarheid gevraagd worden", legt de procureur-generaal uit.
De Decker was sinds 2006 tot vorig jaar burgemeester van Ukkel, maar moest toen opstappen.
Hij liet zijn beslissing om de MR te verlaten vanmiddag weten in een mail aan partijvoorzitter Chastel, die op Twitter "akte nam van zijn ontslag". Het voorzitterschap van de partij heeft geen toelichting verstrekt bij de inhoud van de mail. Uit goede bron is wel vernomen dat De Decker zich ontgoocheld voelde over de houding van de partij waaraan hij naar eigen zeggen sterk gehecht is. Hij sprak ook over een gebrek aan respect voor het vermoeden van onschuld en voor het werk dat hij tijdens zijn lange carrière heeft verricht voor de Franstalige liberalen.
Carrière
De Decker is licentiaat in de rechten aan de ULB. Hij begon zijn professionele loopbaan in 1973 als advocaat aan de Brusselse balie. Zijn politieke loopbaan begon in 1979 toen hij adjunct-secretaris-generaal werd van de PRL, de Franstalige liberalen.
In 1980 verhuisde hij naar het kabinet van defensie-minister Charles Poswick. In 1981 schopte hij het tot Kamerlid. Daar bleef hij tot 1995, waarna hij senator werd. Van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010 zetelde hij er als voorzitter. De Decker was minister van Ontwikkelingssamenwerking tussen 2004 en 2007 en werd intussen benoemd tot minister van Staat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
Binnenland
Didier Reynders niet te spreken over verslag Kazachgate: "Crapuleuze insinuaties"
MR-vicepremier Didier Reynders zegt dat sommige leden van de onderzoekscommissie Kazachgate hem hebben willen beschadigen door hem zonder bewijzen met de vinger te wijzen. Op RTBF sprak hij van "crapuleuze insinuaties". De Kamer keurde vanavond het eindverslag van de onderzoekscommissie goed. -
Fraudeurs maken autoverzekering tot 24 euro duurder
De verzekeraars bundelen de krachten om fraudegevallen beter op te sporen. Ze beginnen met de autoverzekeringen, waar elk jaar naar schatting 120 tot 240 miljoen euro ten onrechte wordt uitbetaald aan fraudeurs. De gemiddelde verzekerde betaalt zo 12 tot 24 euro per jaar te veel. Een doorgedreven gegevensuitwisseling moet daar komaf mee maken, zo klonk het maandag tijdens een online persconferentie van sectorfederatie Assuralia. -
-
Multimedia
Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
7
Moreau ontkent aantijgingen waarvoor hij is aangehouden in zaak-Nethys
Stéphane Moreau, de aangehouden ex-baas van het Luikse bedrijf Nethys, erkent geen enkele beschuldiging die hem ten laste is gelegd. Hij ontkent “ten stelligste elke inbreuk”, zo blijkt uit een persmededeling die zijn advocaat Adrien Masset zondag naar Belga heeft gestuurd. -
5
Opgelet, winterse neerslag zorgt voor gladde banen: KMI kondigt code geel af
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt voor gevaarlijke gladheid in de vroege avond en 's nachts. Ook het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) kondigt code geel af, voor heel het land, omdat winterse neerslag wordt verwacht. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft.
54 reacties
adam naaktgeboren
chris delanghe
Anoniem
Willy Van Craen
guy Van Deun