Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS).
Volledig scherm
Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). © BELGA

Vakbonden verhogen druk met nieuwe actiedag voor hogere lonen

BinnenlandDe vakbonden plannen vandaag opnieuw acties, om de druk op de werkgevers voor hogere lonen op te voeren. Op 12 februari waren er al acties in de bedrijven. Een grote stakingsgolf is het voorlopig niet.

30 reacties

 • karel dillen

  2 maanden geleden
  Loonopslag of volledige lockdown
 • walter huybrechts

  2 maanden geleden
  DE overwinningen van de vakbonden,enkele eurocenten met als resultaat dat het brood op de plank het tienvoudige gaat opslaan en dan durven ze zich op de borst slaan
 • karel dillen

  2 maanden geleden
  Er kunnen ook andere zaken overeengekomen worden ik denk aan een verlaging van de pensioenleeftijd
 • Tuur Schiepers

  2 maanden geleden
  De vakbonden verdienen aan de werklozen, dus hoe meer er zijn hoe liever ze het hebben.
 • Ronny Cuypers

  2 maanden geleden
  Als de bonden menen wat ze zeggen in de media dan moeten ze niet gaan voor een procentuele verhoging, maar wel een verhoging in centen. Voor ieder hetzelfde bedrag. Op die manier gaan de laagste lonen er echt op vooruit.
 1. “Een absolute ramp”: houden Belgische artiesten het eigenlijk nog vol na een horrorjaar?
  PREMIUM
  Muziek

  “Een absolute ramp”: houden Belgische artiesten het eigenlijk nog vol na een horrorjaar?

  Het is de Week van de Belgische muziek. Een steuntje in de rug voor de Belgische muziekscène, nadat corona een handvol dolken in het hart van diezelfde cultuurwereld plantte. Maar van optredens, laat staan festivals is er nog steeds nauwelijks sprake. Houden muzikanten en hun entourage dat eigenlijk nog vol? “Ze krijgen nu een werkloosheidsuitkering van zo’n 800 euro netto per maand, maar de meesten kunnen het niet opbrengen om de complexe administratie op orde te houden.”
 2. Vooruitzichten voor lonen in 2021 nu al somber: “Marge voor opslag nu al ‘opgegeten’”
  PREMIUM

  Vooruit­zich­ten voor lonen in 2021 nu al somber: “Marge voor opslag nu al ‘opgegeten’”

  Het brutoloon van de Belg is vorig jaar gemiddeld met 1,8% toegenomen, zo heeft hr-dienstverlener SD Worx berekend. Dat is een normale stijging in een nochtans abnormaal jaar, waarin bedrijven het moeilijk hadden door lagere inkomsten en hogere uitgaven. De kans dat er dit jaar een extraatje inzit voor de werknemer, is dan ook klein. "Ik zie het vrij somber in", zegt professor Stijn Baert.
 1. Je buurman met veel minder werkjaren op de teller kan toch evenveel pensioen krijgen als jij: hoe komt dat? Onze werkexpert legt uit
  PREMIUM

  Je buurman met veel minder werkjaren op de teller kan toch evenveel pensioen krijgen als jij: hoe komt dat? Onze werkexpert legt uit

  Wie een volledige loopbaan van 45 jaar kent, heeft recht op het minimumpensioen. Maar dat blijkt niet hetzelfde als 45 jaar werken. Hoe zit dat precies in elkaar? En hoe komt het iemand met veel minder jaren gewerkt heeft toch evenveel pensioen kan krijgen als jij? Bovendien merkt onze werkexpert Stijn Baert op dat Belgen met een gemiddelde loopbaan van 34 jaar minder lang aan de slag blijven dan de meeste andere Europeanen. Zullen we met z'n allen langer moeten werken om dat minimumpensioen te halen voor iedereen?
 2. Welke groepen werken het hoogste aantal uren in België? Werkexpert: “Overheid werkt de grote verschillen in de hand”
  PREMIUM

  Welke groepen werken het hoogste aantal uren in België? Werkexpert: “Overheid werkt de grote verschil­len in de hand”

  ‘Niemand werkt zo hard als ik.’ Dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je met vele Vlamingen praat. Eén groep die op basis van de cijfers duidelijk écht hard werkt, zijn zelfstandigen. “Voltijdse zelfstandigen werkten in 2019 in ons land gemiddeld 52,8 uur. Daarmee laten we alle andere Europese landen achter ons”, aldus onze werkexpert Stijn Baert. Hoe komt dat? Wat zijn de verschillen per land en provincie? En vooral: hoe slaag je erin meer te doen in minder uren? De werkexpert geeft advies.
 3. Carrière van Belg duurt 34 jaar, die van Nederlander 41: “Onhoudbaar als we zorg op hoog niveau willen houden”. Maar hoe houden we het langer vol?
  PREMIUM

  Carrière van Belg duurt 34 jaar, die van Nederlan­der 41: “Onhoudbaar als we zorg op hoog niveau willen houden”. Maar hoe houden we het langer vol?

  Als we naar een minimumpensioen van 1.500 euro willen, moeten we dan echt allemaal langer werken? Onze werkexpert Stijn Baert merkt alvast op dat Belgen met een gemiddelde loopbaanduur van 34 jaar minder lang aan de slag blijven dan de meeste andere Europeanen. Moeten we ons zorgen maken over onze toekomst? En hoe blijf je langer fit op de arbeidsmarkt? “Het probleem is dat we tegelijk laat beginnen werken en er vroeg mee ophouden, maar tussen onze 25 en 50 jaar veel te hard gaan.”
 1. Bo Van Spilbeeck doet temperatuur stijgen in De Omgekeerde Wereld: "Kom straks maar eens naar mijn loge"
  Play
  De Omgekeerde Wereld

  Bo Van Spilbeeck doet tempera­tuur stijgen in De Omgekeerde Wereld: "Kom straks maar eens naar mijn loge"

 2. Miss Israël draagt jurk gemaakt uit... mondmaskers!
  Play

  Miss Israël draagt jurk gemaakt uit... mondmas­kers!