Vakbonden en werkgevers gaan toch weer praten, maar niet over lonen
De vakbonden en de werkgevers gaan opnieuw aan tafel, maar niét over de lonen. Dat is gebleken na afloop van een onderhoud tussen de sociale partners, premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Het is dus aan de regering om te beslissen over het moeilijkste dossier: de lonen.
Bonden en werkgevers onderhandelen al enkele maanden over de loon-en arbeidsvoorwaarden in de privésector. Er is een marge voor 0,4 procent opslag, bovenop de index. Maar voor de vakbonden is dat onvoldoende, zeker voor sectoren die tijdens de coronacrisis goed hebben geboerd. De bonden willen ook dat de huidige loonwet - die ze te dwingend vinden - overboord gaat. De werkgevers schermen dan weer met de zwaarste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, en bepleiten realiteitszin.
Dinsdag sprong het loonoverleg af. De kloof tussen bonden en werkgevers bleek te diep.
Geen vergelijk over de lonen
Ook tijdens het onderhoud met de premier donderdagavond bleek nog eens dat er geen vergelijk tussen de sociale partners in zit over de lonen. Dat dossier komt dus op de regeringstafel. “De loonpuzzel ligt op de regeringstafel”, aldus Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Dat zegt ook Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond. “Over de lonen gaan we niet meer onderhandelen. Wel over andere dossiers”.
De premier had het over een gesprek in een open en constructieve sfeer. Er is afgesproken dat de sociale partners uiterlijk morgen/vrijdag aan de regering een agenda overmaken voor het sociaal overleg van de komende weken. Het zal dan onder meer gaan over de minimumlonen, SWT, de landingsbanen, relancebeleid, digitalisering, enzovoort. Premier De Croo zal vrijdag verslag uitbrengen aan de kern.
“Geen loonsverhoging? Dan ook geen dividenden”
De socialisten maken er na het mislukken van het loonoverleg een breekpunt van om werknemers een hogere loonsverhoging te gunnen dan de 0,4 procent die voorligt bij de loononderhandelingen. “Wie zegt dat meer loon voor de werknemers niet gaat, moet mij maar eens uitleggen waarom bedrijven dan wel hoge dividenden kunnen uitkeren aan de aandeelhouders. Als hogere lonen niet kunnen, dan ook geen dividenden. Ook dat is voorzien in de loonwet”, zei Vooruit-voorzitter Conner Rousseau woensdag.
Rousseau verwijst naar artikel 14 van de Wet van 1996, dat zegt dat de regering naast de lonen ook andere inkomsten kan matigen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de dividenden, maar ook over huurprijzen. Door dat artikel, dat nog nooit gebruikt is, op de onderhandelingstafel te leggen probeerde hij de andere regeringspartijen tot toegevingen te dwingen. “Als het nodig is, zullen wij onze voet zetten en artikel 14 inroepen”, aldus Rousseau.
Deborah
“Ik krijg aan Deborah de kassierster niet uitgelegd dat de winsten alleen naar de aandeelhouders gaan, en niet naar haar”, zei de Vooruit-voorzitter later met een boutade bij Terzake.
Inmiddels staat ‘Deborah’ symbool voor de hele discussie. Premier Alexander De Croo (Open Vld) hield de kerk donderdagmiddag in de plenaire Kamer in het midden: “Het gaat over Deborah in de supermarkt, maar ook over Caroline met de schoenwinkel, die zwarte sneeuw heeft gezien”, zei hij over de demarche van de socialisten. “We gaan iedereen nodig hebben.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zus van Olivier Vandecasteele: “Hij wil onschuldige Europeanen vrij krijgen”
-
4
NMBS zet tientallen taxi’s in om reizigers in rolstoel van en naar Mechelen te brengen: “Ik voel me als een koning”
De trein is altijd een beetje reizen, maar voor mensen met een beperkte mobiliteit is het vaker een lijdensweg. Zelfstandig op en af de trein stappen is niet mogelijk, en de meeste perrons in Vlaanderen zijn niet toegankelijk zonder assistentie. Door twee defecte liften in het station in Mechelen zijn de perrons er helemaal niet meer toegankelijk, waardoor NMBS al tientallen taxi’s heeft ingezet om reizigers van en naar het station te brengen. “Ik voel me als een koning", getuigt een van hen bij ‘VRT NWS’. -
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
-
De Croo na demarche socialisten: “Gaat over Deborah in de supermarkt, maar ook over Caroline met de schoenwinkel”
-
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
Na de aankondigde accijnsstijging in juli, volgt in oktober - mogelijk - een tweede verhoging, ten gevolge van de sterk gedaalde aardgasprijzen. Al zou de impact volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem voor een gemiddeld gezin beperkt blijven. Mijnenergie.be vat de situatie samen. -
PREMIUM
Ons weer zit ‘geblokkeerd’: wat betekent dat en hoelang blijft het duren?
Sinds midden mei is in ons land omzeggens geen druppel regen meer gevallen en daar lijkt voorlopig weinig verandering in te komen. Ook de schrale noordoostenwind is een constante. Ons weer zit ‘geblokkeerd’. Wat betekent dat, hoelang zal dat duren en wat voor zomer staat ons te wachten? -
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
36 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMichel Van Eycken
Philip Staelens
Willy Bogaert
jan boden
jean-pierre rejek