Vaccinatietempo verder de hoogte in: volgende week 358.000 inentingen in Vlaanderen, vaccinatiecentra gaan nu ook in weekend werken
Ondanks de beslissing om de komende weken geen AstraZeneca-vaccin meer toe te dienen aan mensen jonger dan 56, komt het vaccinatietempo volgende week verder op stoom. In totaal zullen er dan 358.140 vaccins gezet worden, 42 procent meer dan de 253.000 van deze week. Een aantal vaccinatiecentra gaat nu voor het eerst ook op zaterdag vaccineren en een drietal ook op zondag. Dat is gezegd op een persbriefing van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
Delen per e-mail
In de Vlaamse vaccinatiecentra gaat het prikken ondanks de AstraZeneca-perikelen onverminderd voort, nu ze op steeds meer vaccins kunnen rekenen dankzij de toenemende leveringen. Met uitzondering van nog slechts 96 nieuwe vaccinaties in de collectieve zorginstellingen en 1.794 vaccinaties bij de laatste bewoners van de serviceflats, gaan alle vaccins nu richting de centra. Daar kunnen ze volgende week op 356.250 vaccins rekenen.
Het totaal van 358.140 vaccins is volgende week zo goed als evenredig verdeeld tussen de twee producenten Pfizer/BioNTech en AstraZeneca. Van de eerste staan er 177.450 vaccinaties ingepland, van de tweede 178.800. Met Moderna wordt er door haperende leveringen niet gevaccineerd. De eerste Johnson & Johnson-vaccins worden maandag geleverd, vier dagen eerder dan verwacht. Het gaat om 20.800 vaccins, die dan vanaf de week nadien (19 april) worden gezet. Op 26 april volgen dan nog eens 18.050 vaccins van J&J.
In de week van 19 april worden verder ook 181.545 vaccins van Pfizer gezet en 27.840 van Moderna. Alles samen goed voor een totaal van 228.974 spuitjes.
In de planning voor deze week, die van 5 april, stonden nog een kleine 253.000 vaccinaties ingeschreven, die zijn momenteel aan de gang.
Half miljoen per week in mei
De oplopende planningen zijn nodig om de Vlaamse doelstelling van 11 juli te halen. Volgens minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) moet tegen dan elke meerderjarige Vlaming die dat wil een eerste keer gevaccineerd kunnen zijn. Aan het huidige tempo geraken we daar niet en zitten we op koers om een vaccinatiegraad van slechts 60 procent te halen.
Maar minister Beke en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid maakten zich in het verleden sterk dat we tegen midden mei aan een half miljoen vaccinaties per week zullen zitten.
Bijna 90 procent 85-plussers gevaccineerd
Op dit moment zijn in Vlaanderen 910.663 inwoners gevaccineerd met minstens één dosis, goed voor 13,74 procent van de volledige bevolking. 368.018 inwoners onder hen zijn volledig gevaccineerd, of 5,55 procent van de bevolking. Volgens Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) zijn die vaccinatiecijfers “bemoedigend”.
Van de 85-plussers is bijna 90 procent gevaccineerd en zou zo goed als elke inwoner de kans moeten hebben gekregen zich te laten inenten. Momenteel wordt er volop bij de 75- tot 84-jarigen gevaccineerd, van hen is nu meer dan 52 procent minstens deels ingeënt.
Bij de 65- tot 74-jarigen gaat het nog altijd maar om 9,96 procent, cijfers die de komende weken pas zullen toenemen. Minister Beke schoof de eerste streefdatum van 19 april enkele weken geleden op naar 3 mei, bedoeling is dat in die week alle 65-plussers gevaccineerd zijn als ze dat willen.
Volgens het Agentschap zouden we dit weekend de kaap van 1 miljoen mensen die al een eerste prik kregen moeten overschrijden in Vlaanderen. “België scoort niet slecht en zit niet achteraan in het Europees peloton”, klinkt het.
Per gemeente
De vaccinatiegraad per gemeente verschilt behoorlijk. Zo is in het West-Vlaamse Veurne al bijna 20 procent van de bevolking gevaccineerd, in grensgemeente Baarle-Hertog nog maar 8,38 procent. Bij de 65-plussers staat Voeren helemaal bovenaan met een vaccinatiegraad van 60,25 procent, en het kleine Herstappe helemaal onderaan met 18,18 procent.
De gemeenten die het goed doen, hebben veelal een relatief oude bevolking en/of veel zorgpersoneel bij de inwoners. Zij kregen tot nu toe meer vaccins en maken dus beter voortgang. De tendens is onder meer te zien in een aantal gemeenten in West-Vlaanderen en de omgeving van Leuven en Hasselt.
U kan in de tabel zelf uw gemeente opzoeken, of de gemeenten rangschikken door op de categorietitels bovenaan te klikken:
Het Agentschap deelde ook cijfers van de vaccinatiegraad in ziekenhuizen en bij zorgverleners. In de algemene ziekenhuizen liet om en bij de 86 procent van het personeel zich al inenten. Een deel moet wel nog een tweede dosis krijgen. In psychiatrische ziekenhuizen ging het om 85,1 procent van het personeel en in revalidatieziekenhuizen om meer dan 90 procent. “Dat is een heel fraaie score”, klinkt het.
Eenzelfde tendens is te zien bij zorgprofessionals in de eerste lijn: bij de huisartsen liet 92 procent zich inenten, bij de apothekers 89 procent en bij de tandartsen 87 procent. Bij de verpleegkundigen ligt de vaccinatiegraad op 86 procent, bij gezinszorg op 85 procent, bij kinesisten op 88 procent en bij verpleegkundigen in cohortes (zij worden specifiek ingezet bij coronapatiënten) op 92 procent. Bij zorgkundigen ligt het percentage met 72 procent iets lager. Samen komt het toch op een score van 81 procent.
QVax
Zondag moeten vaccinatiecentra overigens laten weten of ze in QVax willen stappen, dat reservelijsten samenstelt voor vaccinoverschotten. Maandag volgt een opleiding en dinsdag zouden ze dan van start moeten kunnen gaan. De lijst van centra die in het project stappen, zal op de website www.laatjevaccineren.be bekend worden gemaakt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Deze 3 sectoren betalen een hoog startersloon
Je eerste loon is iets om naar uit te kijken. Afhankelijk van de sector waarin je aan de slag gaat, kan dat nogal verschillen. Jobat.be belicht drie sectoren met een aardig bruto maandloon voor starters en legt uit welke soort jobs je er vindt. -
Mag je partner of kind zomaar met je auto rijden?
Moet ik mijn verzekeraar verwittigen als één van mijn kinderen of mijn partner met mijn auto rijdt, ook als dit maar heel af en toe is? Heeft dit dan invloed op de premie die ik betaal en wat zijn de gevolgen bij een ongeval? Independer.be geeft een antwoord op deze vragen. -
18
Viroloog Van Gucht: “Nieuwe opstoot in juni en juli als we te vroeg te veel versoepelen”
Het Overlegcomité krijgt morgen een goedgevuld programma voorgeschoteld. De verschillende regeringen van ons land moeten het eens zien te raken over een kader voor de testevents, de modaliteiten voor de heropening van de terrassen en de planning voor de culturele- en evenementensector tijdens de zomer. Viroloog Steven Van Gucht zegt in gesprek met VTM Nieuws dat we voorzichtig moeten omspringen met versoepelingen. “Nieuwe opstoot in juni en juli als we te vroeg te veel versoepelen”, luidt het. -
-
6.000 vaccinaties moeten anders worden ingepland na beslissing over AstraZeneca
De beslissing om het coronavaccin van AstraZeneca de komende vier weken enkel nog aan mensen van 56 jaar en ouder toe te dienen, heeft maar een kleine impact op de Belgische vaccinatiecampagne. Dat hebben de federale en Vlaamse ministers van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Wouter Beke (CD&V) vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Volgens Beke moeten in Vlaanderen 6.000 geplande vaccinaties op een totaal van ongeveer 1 miljoen anders worden ingepland. -
PREMIUM
Waarom België tóch voor leeftijdsgrens koos: "Eén dode na AstraZeneca-prik is blijkbaar erger dan de 30 Covidoverlijdens per dag”
Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) raadt dan wel aan gewoon verder te prikken, toch kiest België om AstraZeneca - tijdelijk dan toch - alleen toe te dienen aan 56-plussers. Is ons land nu tòch gezwicht onder druk van de ‘voorzichtige aanpak’ van onze buurlanden? “De vaccinatiemotivatie in Wallonië was al zo laag omdat ze daar op het nieuws hoorden dat oudere Fransen geen spuit van AstraZeneca meer kregen.” -
1
OVERZICHT: Ziekenhuisbezetting duikt weer onder 3.000, maar cijfers dalen amper
-
PREMIUM
Dubbel zoveel kandidaten voor legerjob: waarom is Defensie plots zo’n aantrekkelijke werkgever?
Defensie heeft dit jaar 2.300 vacatures waar zich 5.942 kandidaten voor hebben aangemeld. Dat zijn er twee keer zoveel als vorig jaar. Biedt het leger zekerheid in hoogst onzekere coronatijden? Of klinken de financiële beloftes van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) als marsmuziek in de oren?
34 reacties
Fred DERONNE FREDDY
Charity Swinnen
Hans Bischoff
alain debels
karin verwimp