In het UZ richten ze voor de intensieve diensten een reservekorps op: tientallen mensen die in nood bijspringen. Het zijn meestal jonggepensioneerden die op intensieve diensten hebben gewerkt samen met zorgverleners die een spoedcursus intensieve zorg hebben gevolgd.
Volledig scherm
PREMIUM
In het UZ richten ze voor de intensieve diensten een reservekorps op: tientallen mensen die in nood bijspringen. Het zijn meestal jonggepensioneerden die op intensieve diensten hebben gewerkt samen met zorgverleners die een spoedcursus intensieve zorg hebben gevolgd. © BELGA

Uw ziekenhuis van de toekomst maakt plan om corona volgende jaren (!) het hoofd te bieden: gepensioneerden voor intensieve, barometer met opnames en sneller terug naar huis

JetteIn ziekenhuizen is het sinds maart 2020 vaak dweilen met de kraan open. Intensieve diensten die golf na golf vollopen, de niet-Covid-zorg die telkens moet uitgesteld en op piekmomenten een groot tekort aan handen. Met een vijfjarenplan hoopt het UZ Brussel het voortaan anders te doen. “Je kan niet telkens het brandalarm aanzetten en de pompiers het vuur laten blussen. Dat hou je geen jaren vol.”

  1. De VS willen een munt van 1 biljoen dollar slaan om staatsschuld aan te pakken: kunnen wij dat ook?
    PREMIUM
    56

    De VS willen een munt van 1 biljoen dollar slaan om staats­schuld aan te pakken: kunnen wij dat ook?

    Een munt ter waarde van 1 biljoen dollar, ofwel 1.000 miljard. Het klinkt van de pot gerukt, maar in de VS pleiten belangrijke economen er wel voor. Met de hulp van een obscure wet uit de tijd van de Britse kolonisten is dat in theorie ook mogelijk. Hoe zit dat bij ons? Kunnen wij zomaar een munt van een biljoen slaan om onze staatsschuld te bestrijden? “In de middeleeuwen deed men niet anders: geld uit het niets op een munt slaan", zegt econoom Koen Schoors.