Rectoren Luc De Schepper (UHasselt), Herman Van Goethem (UAntwerpen) en Rik Van De Walle (UGent)
Volledig scherm
Rectoren Luc De Schepper (UHasselt), Herman Van Goethem (UAntwerpen) en Rik Van De Walle (UGent) © Belga, Gregory Van Gansen / Photo News, Belga

Universiteiten roepen studenten op versoepelingen Veiligheidsraad niet te volgen

De Universiteit van Antwerpen raadt haar studenten aan niet in te gaan op de versoepelingen van de Veiligheidsraad, “omdat het coronavirus zich momenteel breed verspreidt onder jongvolwassenen”. Dat zegt rector Herman Van Goethem in een mailbericht aan alle studenten. De oproep werd mee ondertekend door een aantal bekende corona-experten. De UHasselt doet een gelijkaardige oproep.

 1. OVERZICHT. Coronacijfers blijven alarmeren: morgen allicht meer patiënten in ziekenhuizen dan op piekmoment april

  OVERZICHT. Coronacij­fers blijven alarmeren: morgen allicht meer patiënten in ziekenhui­zen dan op piekmoment april

  Tussen 17 en 23 oktober waren er dagelijks gemiddeld 13.052 nieuwe besmettingen met het coronavirus, een stijging met 38 procent tegenover de zeven dagen ervoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting op intensieve zorg blijven onrustwekkend toenemen. Er liggen nu in totaal al 5.260 mensen in de hospitalen. Ter vergelijking: op 6 april, de piek van de eerste golf, lagen er 5.759 covidpatiënten in het ziekenhuis. Met gemiddeld meer dan 500 nieuwe opnames per dag liggen er morgen dus meer mensen in het ziekenhuis met covid dan tijdens de piek in het voorjaar.
 2. Van Damme: "Vijf nauwe contacten per persoon is een cadeau geven aan het virus”

  Van Damme: "Vijf nauwe contacten per persoon is een cadeau geven aan het virus”

  Epidemioloog Pierre Van Damme (UA) ziet verbeteringen maar vooral ook "gemiste kansen" in de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Hij heeft vooral vragen bij het referentiecijfer van vijf nauwe contacten per persoon. "Vijf nauwe contacten per persoon is een beetje een cadeau geven aan het virus dat zich al enorm aan het verspreiden is,” aldus Van Damme vandaag in Terzake. "Misschien was twee een beter cijfer geweest zolang er geen barometer is.” Microbioloog Herman Goossens vreest op zijn beurt voor meer besmettingen bij oudere generaties. “Ik ben bang dat de dijken tussen generaties gaan breken.”
 3. Vincent, de man die de Gouden Klassiekers won zonder Van Aert in de Strade en Sanremo: “Corona is de redder van mijn ploeg geweest”

  Vincent, de man die de Gouden Klassie­kers won zonder Van Aert in de Strade en Sanremo: “Corona is de redder van mijn ploeg geweest”

  Hij is de enige wielerliefhebber die blij is dat Parijs-Roubaix niet doorgaat. Vincent van Marrewijk sprong na de Ronde naar de koppositie van de Gouden Klassiekers en mag zich nu € 7.000 rijker rekenen. De Nederlander kon de eindzege zelfs pakken zonder winnaar Wout van Aert in de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. “Dankzij Fuglsang en de goedkope Vlasov ben ik van ver kunnen terugkomen.”