Uitgebreide losse bubbel komt niet snel meer terug: tot vaccin gevonden is, zal een restrictie nodig blijven
De beperking van de bubbel werpt vruchten af. De keerzijde is dat de losse bubbel van vijftien, zoals we die in juli kenden, niet snel terugkomt. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. Maar als de curve opnieuw daalt, kunnen we weer wat losser zijn, voegt viroloog Marc Van Ranst er meteen aan toe.
Delen per e-mail
Steven Van Gucht van Sciensano noemt het fors inperken van de bubbel tot slechts vijf nieuwe contacten per gezin "de belangrijkste reden waarom we de stijging nu kunnen aftoppen". "Met de bubbel van vijftien telkens andere contacten zijn we te ver gegaan."
Ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) pleit ervoor "een beperking op onze sociale contacten" nog lang te behouden. Tot er een vaccin gevonden is, zal een restrictie nodig blijven, "hoe lastig dat ook is". Anders krijgt het virus vrij spel, zeggen de wetenschappers. Alleen zal zo'n vaccin er vermoedelijk pas midden 2021 zijn. Fuiven en grote evenementen voor volgend jaar zitten dus nu al op de schopstoel, concluderen de kranten.
Toch biedt Van Ranst ook wat hoop. Hij benadrukt dat de maatregelen "nuttig en proportioneel" moeten blijven om het draagvlak te behouden. "Dat wil zeggen: als de curve opnieuw daalt, kunnen we weer wat losser zijn", aldus de Leuvense viroloog. Maar dus niet zo los als in juli. "Want we moeten de tijdspanne tussen twee golven zo groot mogelijk houden.”
Met meer dan vijf uitgaan
“De bubbel moet in de toekomst groter kunnen worden, maar het is van cruciaal belang dat dat een vaste groep blijft”, voegt epidemioloog Pierre Van Damme er nog aan toe in een videogesprek met HLN. “Als het virus zich in die bubbel zou verspreiden, dan staat er op een bepaald moment een muur in de weg.”
Niet alles wordt onmogelijk, benadrukt de professor. “We zullen met meer dan vijf personen naar een evenement kunnen gaan, de horeca bezoeken of uitgaan. Maar die groep moet dus wel vast blijven.”
“Tegelijkertijd is het ook een evenwicht zoeken met de contactopsporing. Hoe beter die zal werken, hoe meer we gaan kunnen versoepelen. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van iedereen om daar goed aan mee te werken.”
Lees ook: De ‘vaste’ bubbel van vijf werkt niet bij jongeren: “Buiten mag je toch zoveel mensen zien als je wil?” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Al 8.272 vrijwilligers voor vaccinatiecentra
Er hebben zich al 8.272 Vlamingen aangemeld als vrijwilliger voor een vaccinatiecentrum. Dat meldt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
PREMIUM
ANALYSE. Op zoek naar antwoord op de cruciale vraag: hoe goed is ons land beschermd tegen een derde golf?
-
-
Ook PS'er riskeert onschendbaarheid te verliezen (door zware voet)
Niet alleen de parlementaire onschendbaarheid van Dries Van Langenhove staat op de helling, ook die van PS-Kamerlid Jean-Marc Delizée. Het gerecht wil de socialistische politicus vervolgen voor een fameuze snelheidsovertreding. -
Vriendenaandeel beschikbaar vanaf half februari
Vanaf half februari kan via het vriendenaandeel fiscaal voordelig in een bevriende onderneming worden geïnvesteerd. De Vlaamse regering heeft vrijdag het uitvoeringsbesluit goedgekeurd, meldt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie.
109 reacties
Chris Devlaeminck
Robert DE REU
jaak Peeters
Pieter Martens
Andy De Schieter