Uitbaters krijgen gelijk van Raad van State: openen vakantieparken en kampeerterreinen binnenkort weer de deuren?
De Raad van State heeft Recread, de grootste sectorfederatie van kampeer- en recreatiebedrijven, gelijk gegeven. De federatie was vorige maand naar de Raad van State gestapt om dezelfde voorwaarden af te dwingen als voor hotels, B&B's en individuele vakantiewoningen die wel open mogen blijven in de huidige coronapandemie. De Raad van State oordeelt nu in zijn arrest dat er wel degelijk sprake is van een schending van het gelijkheidsbeginsel.
Delen per e-mail
In het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 rond de coronamaatregelen werd een onderscheid gemaakt tussen campings en vakantieparken enerzijds en alle andere logiesformules anderzijds. Die eerste moesten vanaf 3 november de deuren sluiten, terwijl alle andere logiesvormen mochten openblijven. De toegang tot hun restaurant, bar of andere gemeenschappelijke faciliteiten was wel verboden.
Volgens Recread kunnen de toeristische verhuureenheden op campings en vakantieparken even "coronaproof" opereren als andere logiessectoren. De sectorvereniging diende daarom een verzoekschrift in bij de Raad van State. Die stelde Recread vandaag in het gelijk.
“Geen afdoende verantwoording”
“Op het eerste zicht heeft de minister geen afdoende verantwoording gegeven", klinkt het. Daarom wordt vanaf 8 februari het bewuste artikel waarin het onderscheid werd gemaakt geschorst. In principe mogen vakantieparken en campings vanaf dan dus opnieuw gasten ontvangen.
Sectorfederatie Recread is opgetogen met de beslissing. "We zijn bijzonder verheugd over het herstel van het gelijke speelveld”, zegt woordvoerder Dirk Metsu. De federatie kijkt nu reikhalzend uit naar het volgende overlegcomité dat op 5 februari staat gepland.
Demir: “Evident”
Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) zegt in een reactie het probleem “herhaaldelijk” aangekaart te hebben bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Helaas zonder succes.” Demir vindt het arrest van de Raad van State dan ook “evident”. “Alle soorten logies kunnen zich even veilig organiseren. Laten we hen die kans niet nodeloos ontnemen”, klinkt het.
In een reactie laat minister Verlinden weten inhoudelijk niet te willen reageren op het arrest. “We zullen het arrest bestuderen om te bekijken wat ermee dient te gebeuren”, klinkt het bij haar woordvoerder.
Lees ook: Op skireis? 250 euro boete en agenten moeten je doorlaten volgens dit interne document (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
143
Reisverbod vervalt op 19 april: hoe gaan we daarna reizen?
Op de luchthaven moeten passagiers door het reisverbod nu nog altijd een essentiële reden opgeven. Op 19 april vervalt dat verbod, maar dat betekent nog niet dat we zomaar op reis kunnen. Hoe het wel kan, ligt woensdag op tafel tijdens het Overlegcomité. “Geen enkele maatregel is waarschijnlijk helemaal waterdicht”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan VTM NIEUWS. -
35
Vaccinatietempo breekt record: 112.000 nieuwe inentingen geregistreerd, meer dan 100.000 vorige donderdag
Er zijn in België tot en met gisteren 2.395.276 vaccinaties geregistreerd, 112.358 meer dan de dag ervoor, en een nieuwe recordstijging sinds de start van de campagne. Afgelopen donderdag werden volgens nog niet definitieve cijfers voor de eerste keer ook meer dan 100.000 vaccins op een dag gezet, zo blijkt uit de nieuwste update van Sciensano. -
PREMIUM31
Bezorgdheid om lage vaccinatiegraad in Brussel: kwart minder 85-plussers gevaccineerd dan in Vlaanderen
-
-
Van Ranst kritisch nu blijkt dat politie ski-reizigers verder laat rijden: “Dweilen met de kraan open”
Wie ondanks het verbod toch op skireis vertrekt, loopt het risico om aan de grens onderschept te worden door de politie. Die zal een boete van 250 euro geven, maar reizigers verder niet verhinderen door te rijden. Dat blijkt uit een intern document waarop onze redactie de hand kon leggen. Viroloog Marc Van Ranst heeft op sociale media kritiek geuit op die regeling. -
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit. -
Jobs
Van werfleider tot schilder: zoveel verdien je in de bouw
Overweeg je soms een job in de bouw? De sector kent in ieder geval heel wat zware knelpuntberoepen. Jobat.be somt op wat de mogelijkheden zijn en wat je (bruto) kan verdienen. -
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg.
72 reacties
Roy Proost
Geert Durant
willems michel
Eduard Dierckx
julien van den brande