De kerncentrale van Tihange.
Volledig scherm
De kerncentrale van Tihange. © EPA

Uitbater Engie en veiligheidswaakhond FANC over nieuwe scenario’s om kernreactoren te verlengen: “Onmogelijk”

“Je kan niet zomaar even voor een winter extra gaan. Zo werkt het niet met de nucleaire veiligheid.” Kerncentrale-uitbater Engie trekt meteen een streep door de mogelijke scenario’s van de regering om de voorspelde stroomtekorten tijdens de winters van 2025 en 2026 op te vangen. Ook veiligheidswaakhond FANC heeft zijn bedenkingen over het langer openhouden van de kerncentrales, en dan voornamelijk over de timing.

194 reacties

 • Toon Schouteden

  2 maanden geleden
  Langetermijnvisie gaat over 20, 25 en 30 jaren vooruitkijken. Vanaf Verhofstad is het enkel nu zakken vullen en niet om- noch vooruit kijken.
 • Alan Janssen

  2 maanden geleden
  Normaal zorgvje eerst voor een alternatief voordat je de stekker uit het oude trekt....
 • Jozef Van Vaerenbergh

  2 maanden geleden
  Er worden inderdaad veel leugens in het rond gegooid over de kerncentrales zowel over de veiligheid als over de kostprijs. Al onze kerncentrales zijn veilig aan te passen tegen een economisch aanvaardbare prijs. Dat werd inderdaad bevestigd door een bevoegd ingenieur. In Frankrijk is men daar mee bezig. De centrales in Frankrijk vallen dus niet uit zoals op VTM en door anderen valselijk wordt verkondigd maar sluiten allemaal volgens schema voor renovatie. Daar kan dat wel hier blijkbaar niet.
 • Liliane Vervliet

  2 maanden geleden
  Problemen mogelijk in 2025,beurtelings afsluiten van het net is dan de oplossing,wablieft !Wie heeft de moed en de ballen om NU de stekker uit deze Vivaldi puinhoop te halen?
 • phil smedts

  2 maanden geleden
  De kernuitstap werd al jaaaaaren geleden beslist, maar de politiek (traditionele partijen) verzuimden om dat voor te bereiden. Nu het 5 voor 12 is, willen ze hun gebrek aan deugdelijk beleid en voorbereiding even op groen gaan afschuiven.
 1. Uitblijven stikstofakkoord heeft ook grote gevolgen voor luchthaven: “Nood aan stopzetting van politieke spelletjes, welvaart staat op het spel”
  Play

  Uitblijven stikstofak­koord heeft ook grote gevolgen voor luchthaven: “Nood aan stopzet­ting van politieke spelletjes, welvaart staat op het spel”

  Tegen de zomer moet Brussels Airport een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Zonder is vliegverkeer onmogelijk. Maar de vergunning staat op de helling omdat de Vlaamse regering nog steeds geen bindend stikstofakkoord heeft. Zowel Zuhal Demir als de luchthaven zelf trekken aan de alarmbel, maar Open Vld en CD&V zien er een politieke strategie in, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.