De kerncentrale van Tihange.
Volledig scherm
De kerncentrale van Tihange. © EPA

Uitbater Engie en veiligheidswaakhond FANC over nieuwe scenario’s om kernreactoren te verlengen: “Onmogelijk”

“Je kan niet zomaar even voor een winter extra gaan. Zo werkt het niet met de nucleaire veiligheid.” Kerncentrale-uitbater Engie trekt meteen een streep door de mogelijke scenario’s van de regering om de voorspelde stroomtekorten tijdens de winters van 2025 en 2026 op te vangen. Ook veiligheidswaakhond FANC heeft zijn bedenkingen over het langer openhouden van de kerncentrales, en dan voornamelijk over de timing.

194 reacties

 • Toon Schouteden

  2 maanden geleden
  Langetermijnvisie gaat over 20, 25 en 30 jaren vooruitkijken. Vanaf Verhofstad is het enkel nu zakken vullen en niet om- noch vooruit kijken.
 • Alan Janssen

  2 maanden geleden
  Normaal zorgvje eerst voor een alternatief voordat je de stekker uit het oude trekt....
 • Jozef Van Vaerenbergh

  2 maanden geleden
  Er worden inderdaad veel leugens in het rond gegooid over de kerncentrales zowel over de veiligheid als over de kostprijs. Al onze kerncentrales zijn veilig aan te passen tegen een economisch aanvaardbare prijs. Dat werd inderdaad bevestigd door een bevoegd ingenieur. In Frankrijk is men daar mee bezig. De centrales in Frankrijk vallen dus niet uit zoals op VTM en door anderen valselijk wordt verkondigd maar sluiten allemaal volgens schema voor renovatie. Daar kan dat wel hier blijkbaar niet.
 • Liliane Vervliet

  2 maanden geleden
  Problemen mogelijk in 2025,beurtelings afsluiten van het net is dan de oplossing,wablieft !Wie heeft de moed en de ballen om NU de stekker uit deze Vivaldi puinhoop te halen?
 • phil smedts

  2 maanden geleden
  De kernuitstap werd al jaaaaaren geleden beslist, maar de politiek (traditionele partijen) verzuimden om dat voor te bereiden. Nu het 5 voor 12 is, willen ze hun gebrek aan deugdelijk beleid en voorbereiding even op groen gaan afschuiven.
 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 2. Stroomtekort dreigt in winter van 2025-2026, regering overweegt ‘fuel extension’ van reactoren: wat is dat? Kan het veilig? En komt het niet te laat?
  PREMIUM

  Stroomte­kort dreigt in winter van 2025-2026, regering overweegt ‘fuel extension’ van reactoren: wat is dat? Kan het veilig? En komt het niet te laat?

  Haalt de regering een kunstgreep uit met onze kernreactoren nu blijkt dat het het licht dreigt uit te gaan? Regeringspartij Groen pleit voor een zogenaamde ‘fuel extension’ van de jongste reactoren Doel 4 en Tihange 3. Wat houdt dat juist in? Welke scenario’s liggen op tafel? En komen al die maatregelen niet hopeloos te laat?