Tweede golf erger dan de eerste? Data-analist nuanceert: “Toename aantal besmettingen minder dramatisch dan het lijkt”
Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt dag na dag, en de curve schiet opnieuw de hoogte in. Dagelijks worden nu ongeveer evenveel nieuwe besmettingen opgetekend als bij het begin van de lockdown in maart. In een Facebookpost die al enkele honderden keren werd gedeeld, plaatst data-analist Yves Van Handenhove een kanttekening bij de recentste coronacijfers: “Als je ook het aantal tests in rekening neemt, is het al een heel ander verhaal”, klinkt het daar.
Delen per e-mail
Gemiddeld worden dagelijks 535 positieve coronatests afgenomen, blijkt uit de cijfers van Sciensano. Op zaterdag 1 augustus, de laatste dag waarvoor al volledige cijfers bekend zijn, werden 288 coronabesmettingen geregistreerd. Op 31 juli waren dat er zelfs 679. Ter vergelijking: op 17 maart, de dag voor het ingaan van de lockdown, waren dat er 422. Besluiten dat de situatie vandaag even erg, of zelfs erger is dan toen, kan echter niet zomaar. De testcapaciteit van vandaag is namelijk helemaal niet te vergelijken met die van aan het begin van de crisis, waardoor er veel minder besmettingen ongemerkt voorbijgaan.
Van Handenhove heeft het aantal nieuwe besmettingen en het aantal uitgevoerde tests samen in een grafiek gegoten, en die toont toch een ander beeld, legt hij uit op Facebook: “Ik heb even snel de data gedownload en het aantal besmettingen gedeeld door het aantal tests die per dag worden afgenomen. Dan is de ‘beruchte’ grafiek al een heel ander verhaal. Ja, er is een toename de jongste weken, maar die is minder drastisch dan wat Sciensano en bijgevolg de media voorstellen.” Volgens de data-analist toont zijn grafiek meer overeenkomst met die van het aantal ziekenhuisopnames, dat veel minder snel stijgt dan het aantal besmettingen. “Uiteraard zou je ook moeten kijken naar: bij wie wordt er een test afgenomen, zijn deze steekproeven doorheen de tijd met elkaar vergelijkbaar?”, voegt hij er nog aan toe.
Het bericht van Van Handenhove werd ook opgemerkt door Toon Braeye, aan de slag als data-analist bij Sciensano. Hij plaatst een paar kanttekeningen bij de grafiek, en wijst erop dat er in mei massaal werd getest in woonzorgcentra, wat zorgde voor een eerste piek in het aantal testen. Vandaag worden dan weer heel wat mensen getest in het kader van de contacttracing, en die testen zijn niet te onderscheiden van de algemene testen. “Beiden hebben tot gevolg dat we nog nooit zoveel zo gericht getest hebben. Ook het feit dat testen in sommige gevallen maandenlang positief kunnen blijven, zorgt ervoor dat het aantal positieve gevallen niet de beste manier is om de epidemie op te volgen”, schrijft hij.
Van 8.000 test naar 20.000 tests
Vandaag worden inderdaad veel meer test uitgevoerd dan tijdens de eerste golf. Midden april, op het hoogtepunt van de epidemie, werden gemiddeld 8.000 tests per dag uitgevoerd. Vandaag zijn dat er meer dan 20.000. Helemaal aan het begin van de epidemie waren het er nog een pak minder, waardoor heel wat coronabesmettingen onopgemerkt bleven.
Volgens viroloog Steven Van Gucht is 2,7 procent van de afgenomen testen positief. Dat cijfer varieert sterk per provincie. De hoogste positiviteitsratio’s worden genoteerd in Antwerpen (5,3 procent positieve testen), Brussel (3,7 procent) en Luik (3,6 procent). Van Gucht benadrukte tijdens de persconferentie van het Nationale Crisiscel wel dat de positiviteitsratio afhangt van de categorie van mensen die getest worden. Zo is er een categorie van mensen die symptomen hebben, een van mensen die een hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon, en een van de reizigers. Data over die categorieën zijn op dit ogenblik nog niet beschikbaar.
R-waarde
Een beter beeld geeft de R-waarde. Die bepaalt hoe fel een epidemie toe- of afneemt. Een waarde boven 1 betekent dat besmette persoon op zijn beurt meer dan één andere persoon aansteekt, en dat de epidemie dus aan kracht wint. Pas wanneer het cijfer onder 1 zakt, en 100 mensen dus minder dan 100 anderen besmetten, is de epidemie weer aan het krimpen. In de periode tussen 29 juli en 4 augustus is dat getal voor het eerst sinds de heropflakkering opnieuw onder de 1 gezakt, tot 0,985. In de periode tussen 28 juli en 3 augustus werd de R-waarde nog geschat op ongeveer 1,12.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OVERZICHT. Cijfers blijven stijgen, maar stijgen minder snel
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. Tussen 26 juli en 1 augustus ging het om gemiddeld 535,4 of afgerond 535 gevallen per dag, een stijging met 58 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames daalt licht, tot 22,1 per dag. De R-waarde is terug gezakt tot onder 1, naar 0.985. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
-
OVERZICHT. Niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden, kappers open op 13 februari (als cijfers goed genoeg zijn)
Het Overlegcomité beslist zoals verwacht om niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden. De kappers krijgen dan weer hun gevraagde perspectief: zij zullen de deuren ten vroegste weer mogen openen vanaf 13 februari, op voorwaarde dat de cijfers tegen dan “goed genoeg zijn”. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) vrijdagavond aangekondigd tijdens een persconferentie. Hier een overzicht van de genomen beslissingen. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
PREMIUM
RECONSTRUCTIE. Hoe Overlegcomité besliste over reisverbod en heropening kappers: “Allez, maar de 14de is het Valentijn!”
-
Limburg 1 op de 6 in lagere school Sint-Truiden test positief op corona: zeven Limburgse gemeenten zetten buitenschoolse activiteiten stop
De testresultaten van de 280 leerlingen en 25 personeelsleden van kleuter- en basisschool Schuttershof in Sint-Truiden zijn binnen: ongeveer één op de zes blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Extra testen op vrijdag moeten duidelijkheid geven over mogelijke nieuwe besmettingen. Vandaag is ook beslist de buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de dertien jaar in Sint-Truiden en zes Limburgse gemeenten preventief tijdelijk te schrappen. Het gaat om Alken, Borgloon, Gingelom, Heers, Wellen en Nieuwerkerken. Allen plaatsen in de omgeving van Sint-Truiden.
22 reacties
Guido HENDERICKX
Raymond van Dooren
Patrick Marinus
Johan Streulens
David Hermans