Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Photo News

Tweede golf erger dan de eerste? Data-analist nuanceert: “Toename aantal besmettingen minder dramatisch dan het lijkt”

Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt dag na dag, en de curve schiet opnieuw de hoogte in. Dagelijks worden nu ongeveer evenveel nieuwe besmettingen opgetekend als bij het begin van de lockdown in maart. In een Facebookpost die al enkele honderden keren werd gedeeld, plaatst data-analist Yves Van Handenhove een kanttekening bij de recentste coronacijfers: “Als je ook het aantal tests in rekening neemt, is het al een heel ander verhaal”, klinkt het daar. 

22 reacties

 • Guido HENDERICKX

  6 maanden geleden
  geen paniek want volgens de virologen zou het virus deze hoge temperaturen niet overleven
 • Raymond van Dooren

  6 maanden geleden
  Dus meer tests afnemen zorgt voor een verrekend beeld zegt u? Geven de testresultaten juist niet aan hoe omvangrijk het virus is onder de gehele bevolking? U allemaal, dames en heren wetenschappers weten toch ook wel dat het virus geen onderscheid maakt op basis van wel of geen hoog risico categorie, leeftijd of geslacht. Probeer de feiten aub niet mooier voor te spiegelen dan dat ze werkelijk zijn. Dat veroorzaakt alleen maar nog meer verwarring in de communicatie chaos die er al is.
 • Patrick Marinus

  6 maanden geleden
  Die man heeft een punt dat meer aandacht verdient. Ik ben alleen bang dat er mensen dit opnieuw gaan aangrijpen als een reden om de maatregelen te negeren. Elk goed nieuws dient om een feestje te bouwen zeggen die negationisten, want zo noemt het "kuddevolk" ze...
 • Johan Streulens

  6 maanden geleden
  Dit is de tweede golf niet eens! Enkel opflakkeringen na wanbeleid (zoals België). De tweede golf komt pas in de de herfstperiode..net als verkoudheden, griep, e.d.Koeler weer, iedereen de verwarming op..in een gesloten omgeving..en in bubbels amper vat op hebbende.
 • David Hermans

  6 maanden geleden
  Ik denk dat deze man gelijk heeft. Geert Molenberghs spreekt van het werkelijke aantal besmettingen dat tijdens de eerste piek zo'n 15 tot zelfs 20 keer hoger zou liggen, nu mogelijk nog zo'n 3 tot 5 keer. Ik begrijp de virologen ook wel, omdat ziekenhuisopnames altijd met weken vertraging komen en wanneer deze sterk toenemen het dan eigenlijk al te laat is. Het eigenaardige is dat Molenberghs zelf op Terzake een veel lagere piek heeft voorspeld, en een veel hogere piek in november/december.
 1. OVERZICHT. Niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden, kappers open op 13 februari (als cijfers goed genoeg zijn)

  OVERZICHT. Niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden, kappers open op 13 februari (als cijfers goed genoeg zijn)

  Het Overlegcomité beslist zoals verwacht om niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden. De kappers krijgen dan weer hun gevraagde perspectief: zij zullen de deuren ten vroegste weer mogen openen vanaf 13 februari, op voorwaarde dat de cijfers tegen dan “goed genoeg zijn”. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) vrijdagavond aangekondigd tijdens een persconferentie. Hier een overzicht van de genomen beslissingen.
 2. 1 op de 6 in lagere school Sint-Truiden test positief op corona: zeven Limburgse gemeenten zetten buitenschoolse activiteiten stop
  Limburg

  1 op de 6 in lagere school Sint-Trui­den test positief op corona: zeven Limburgse gemeenten zetten buiten­school­se activitei­ten stop

  De testresultaten van de 280 leerlingen en 25 personeelsleden van kleuter- en basisschool Schuttershof in Sint-Truiden zijn binnen: ongeveer één op de zes blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Extra testen op vrijdag moeten duidelijkheid geven over mogelijke nieuwe besmettingen. Vandaag is ook beslist de buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de dertien jaar in Sint-Truiden en zes Limburgse gemeenten preventief tijdelijk te schrappen. Het gaat om Alken, Borgloon, Gingelom, Heers, Wellen en Nieuwerkerken. Allen plaatsen in de omgeving van Sint-Truiden.
 1. De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"
  Play

  De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"

 2. Dit is de ongelofelijk schattige Ponkey de shezel
  Play

  Dit is de ongelofe­lijk schattige Ponkey de shezel