De kerncentrale van Tihange.
Volledig scherm
De kerncentrale van Tihange. © Photo News

“Twee jongste kerncentrales pas klaar in 2027”

Door de late beslissing van de federale regering om de twee jongste kerncentrales langer open te houden zullen die pas in 2027 klaar zijn. Dat zei Thierry Saegeman, de CEO van Engie België, in een debat met De Tijd. Saegeman maakt zich ernstig zorgen over de beslissing van de federale regering om twee kerncentrales tot 2035 open te houden. "We zeggen al twee jaar dat die beslissing te laat komt door de obstakels die we al vaak beschreven hebben", zei hij in het debat.

 1. Wie is Engie-topman Jean-Pierre Clamadieu (63), de ‘schaduwminister van Energie’? “Ik laat me niet van links naar rechts slingeren”
  PREMIUM

  Wie is En­gie-top­man Jean-Pier­re Clamadieu (63), de ‘schaduwmi­nis­ter van Energie’? “Ik laat me niet van links naar rechts slingeren”

  Kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer openhouden mag dan wel door de regering-De Croo zijn beslist, maar uitbater Engie moet nog overtuigd worden. En dat is geen sinecure, met de gehaaide Franse zakenman Jean-Pierre Clamadieu (63) als voorzitter van de raad van bestuur van de Franse energiereus. “Er zijn zware woorden gevallen tussen Engie en de politieke autoriteiten in België.” Niet voor niks is zijn bijnaam ‘de schaduwminister van Energie’. En dat voor een jongen die ervan droomde om stationschef te worden.
 2. Klokkenluider en ex-CEO van bpost Jean Muls treedt uit de schaduw: “Geheime audiotapes? Ik deed dat omdat ik niet in de gevangenis wilde belanden”
  PREMIUM
  35

  Klokkenlui­der en ex-CEO van bpost Jean Muls treedt uit de schaduw: “Geheime audiotapes? Ik deed dat omdat ik niet in de gevangenis wilde belanden”

  Precies 266 dagen was hij CEO van bpost België. Maar in die korte tijd leek Jean Muls middenin een Netflix-serie te zijn beland. Hij stootte ‘stoemelings’ op fraude, raakte verweven in intriges, nam in het grootste geheim gesprekken op en werd na nog geen negen maanden aan de deur gezet. Voor het eerst krijgen we via een insider een blik onder de motorkap van het postbedrijf tijdens zijn meest tumultueuze periode. “Ik was gechoqueerd. Dit had ik nog nooit meegemaakt.”