Luc ‘O-Sekoer’ Descheemaeker met een van zijn winnende cartoons.
Volledig scherm
Luc ‘O-Sekoer’ Descheemaeker met een van zijn winnende cartoons. © Luc Descheemaeker

Twee cartoons van O-sekoer winnen hoofdprijs Press Cartoon Belgium

Twee cartoons van O-sekoer, pseudoniem van de Belgische cartoonist Luc Descheemaeker, hebben de hoofdprijs van de 22ste editie van Press Cartoon Belgium gewonnen. Dat hebben de organisatoren van de jaarlijkse prijs woensdagavond gemeld. De twee cartoons verschenen op sociaal netwerk Facebook, in januari en mei 2020.

 1. Humor én spanning: dit zijn onze favoriete komische misdaadseries

  Humor én spanning: dit zijn onze favoriete komische misdaadse­ries

  Op 16 juni pakt Streamz uit met ‘Glad ijs’, een nieuwe reeks van Vlaamse bodem, en dan nog wel in het razend ambitieuze genre van de komische misdaadserie. Wij gingen in streamingland op zoek andere topseries die humor en misdaad met veel schwung combineren, en bundelden spin-offserie ‘Better Call Saul’ (Netflix), het zwartkomische ‘Fargo’ (Netflix) en ‘buddy cop’-reeks ‘Terriers’ (Disney+) voor u samen in onze kijkgids.
 2. “Op elk niveau verkeerd”: koningin Elizabeth verstikt Meghan Markle met haar knie op cover ‘Charlie Hebdo’

  “Op elk niveau verkeerd”: koningin Elizabeth verstikt Meghan Markle met haar knie op cover ‘Charlie Hebdo’

  Het bekende Franse satirische tijdschrift ‘Charlie Hebdo’ ligt onder vuur vanwege de nieuwste cover. Daarop staat een cartoon waarin Meghan Markle geen adem krijgt doordat de Britse koningin Elizabeth haar verstikt met haar knie. Een verwijzing is dat naar George Floyd, de zwarte arrestant die in tragische omstandigheden om het leven gekomen is. Activisten noemen de afbeelding “op elk niveau verkeerd”.
 3. Nick maakt elke dag een cartoon over hond Guido: “Ik pieker nu niet meer over corona, maar over mijn volgende tekening”
  PREMIUM
  Brugge

  Nick maakt elke dag een cartoon over hond Guido: “Ik pieker nu niet meer over corona, maar over mijn volgende tekening”

  Elke dag van 2021 op Instagram een cartoon zetten over de huidige complexe tijden. Die uitdaging heeft Bruggeling Nick Vermeersch (45) zichzelf bij de start van dit jaar voorgeschoteld. Hoofdrolspeler is hond Guido, die op zijn speelse manier naar de onstuimige wereld kijkt. “Met dit coronaprojectje wil ik mensen een goed gevoel bezorgen in deze donkere dagen”, legt Nick uit.