Tussentijd voor AstraZeneca-prikken ook voor risicopatiënten inkorten? “Op dit moment praktisch niet haalbaar”, zegt Beke
Er komt veel kritiek op de beslissing om de tussentijd tussen twee AstraZeneca-prikken enkel in te korten voor wie nog geen eerste prik kreeg of nog niet is uitgenodigd. Want in de praktijk wil dat zeggen dat de risicopatiënten net als allerlaatste in de rij volledig gevaccineerd zullen zijn. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) begrijpt het ongenoegen, maar zegt dat het praktisch niet anders kan.
Twee weken geleden werd beslist dat de tussentijd tussen de twee inentingen van het AstraZeneca-vaccin ingekort zou worden van 12 naar 8 weken. Op die manier kan de vaccinatiecampagne in de praktijk al midden augustus afgerond worden, in plaats van begin september. Maar, zo werd er meteen bijgezegd: het zou enkel gelden voor wie nog geen eerste prik had gekregen, en zelfs ook voor wie nog niet was uitgenodigd. Concreet gaat het in Vlaanderen om iedereen die vanaf maandag 31 mei gevaccineerd wordt met AstraZeneca.
Laatste in de rij
Daar kwam meteen veel kritiek op: in de praktijk betekent het namelijk dat de risicopatiënten die de voorbije drie weken en ook vandaag nog met AstraZeneca gevaccineerd worden, pas als allerlaatste volledig ingeënt zullen zijn.
Wie bijvoorbeeld als risicopatiënt vrijdag een eerste prik krijgt, wordt op 20 augustus terug verwacht voor zijn tweede prik. Niet-risicopatiënten onder de 65 jaar die komende maandag een eerste AstraZeneca-prik krijgen, mogen al op 26 juli terugkeren en zullen dus sneller volledig beschermd zijn. En dat terwijl de risicopatiënten net meer gevaar lopen bij een coronabesmetting dan niet-risicopatiënten.
Daar komt dan nog eens bij dat AstraZeneca niet meer gebruikt wordt onder de 41 jaar, en iedereen daaronder sowieso een vaccin met een korter interval krijgt (vijf weken bij Pfizer en vier weken bij Moderna). Jongeren die Johnson & Johnson zullen krijgen, zijn er zelfs helemaal meteen van af, zónder tweede prik.
Zeggen dat we het voor iedereen inkorten, zou een gigantische logistieke operatie zijn.
“Geen voldoende leveringszekerheden”
De risicopatiënten lijken dus wel het slechtste af van iedereen, terwijl het net de bedoeling was hen eerst te beschermen. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zei vanmiddag in het Vlaams parlement de kritiek te begrijpen, maar gaf aan dat er verschillende praktische en logistieke obstakels zijn om ook het tweede vaccinatiemoment van wie al eerder een eerste prik kreeg, op te schuiven.
“Als we zouden zeggen dat we het voor iedereen zouden inkorten, zou dat een gigantische logistieke operatie zijn. Wie al een eerste prik kreeg, krijgt daar bijvoorbeeld geen aparte uitnodiging voor de tweede prik bij (en zou dus apart opnieuw verwittigd moeten worden, red.) Dat logistiek organiseren zou dus absoluut niet gemakkelijk zijn, ook niet voor de vaccinatiecentra.”
We willen ondertussen wel alles inzetten om iedereen de kans te geven een eerste prik te krijgen.
De belangrijkste reden is volgens Beke echter dat er op dit moment onvoldoende duidelijkheid is over de nieuwe leveringen van AstraZeneca. Er is enkel een grote levering van deze week bekend, maar verder niets meer. “En we willen ondertussen wel alles inzetten om iedereen de kans te geven een eerste prik te krijgen. Als we het interval voor iedereen zouden inkorten en daarvoor een paar honderdduizend vaccins moeten inzetten, dan kunnen we die niet meer geven aan mensen om een eerste prik te krijgen. Dat zou niet in verhouding staan: je zou dan mensen wel de kans geven een tweede prik te krijgen, maar tegelijkertijd geef je andere mensen niet meer de kans een eerste prik te krijgen.”
Volgens de minister is er lang over de kwestie “getobd”, maar kan het echt niet anders. “Het is een logische vraag, en we hebben hier lang over nagedacht. Maar we kunnen op dit moment voor AstraZeneca niet verder kijken dan de maand mei. Dat maakt dat we vandaag niet op die zeer begrijpelijke vraag kunnen ingaan.”
“72 procent van de risicopatiënten gevaccineerd, bijna iedereen is uitgenodigd”
Van de ruim 1,5 Belgische miljoen risicopatiënten is ondertussen meer dan 72 procent een eerste keer gevaccineerd. De overgrote meerderheid ontving bovendien een uitnodiging, meldt de Taskforce Vaccinatie in een persbericht. “Nog slechts een 6.000-tal personen, van wie ongeveer 4.500 in Vlaanderen, moeten worden uitgenodigd, en dat zal eerstdaags gebeuren. De bedoeling is dat we tegen begin juni voor de eerste prik een vaccinatiegraad van 80 procent bereiken.”
Wie niet op de prioritaire lijst staat op MyHealthViewer, kan zich daar nog door laten opzetten via de huisarts, zegt de Taskforce. “Mensen zonder vaste huisarts maken best een afspraak met een huisarts. Als de huisarts van oordeel is dat je inderdaad een risicopatiënt bent, kan die je toevoegen aan de lijst.”
Overigens blijkt dat ondertussen ook bijna 19.000 zwangere vrouwen prioritair gevaccineerd zijn. Zij krijgen immers onmiddellijke voorrang, zelfs vóór de risicopatiënten. “Ben je zwanger? Vraag dan aan je huisarts om je toe te voegen op de lijst”, zegt de Taskforce nog.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6
PROMOJAGERS SUPERTIP. Nutella nu nóg goedkoper bij deze discounter: “Absolute bodemprijs”
Liefhebbers van de hazelnootpasta van Nutella konden een maand geleden al genieten van een “stuntprijs” bij warenhuisketen Colruyt, maar de discounter doet er nu nog een schepje bovenop. Vanaf twee potten van 900 gram betaal je nu nog maar 3,34 euro per pot. “Een absolute bodemprijs”, aldus Gunther Devisch van Promojagers België. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
PREMIUM25
Beste peiling ooit voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi: "Als De Wever zegt dat hij ons kopje onder wil duwen, dan ga ik niet zomaar op de knieën”
Van een echte verrijzenis is nog geen sprake, maar de CD&V-top gaat wel goedgezind richting Pasen. Eindelijk nog eens een betere peiling en hoewel het nog weinig betekent, zorgt het wel voor een mentale boost. “11,8 procent, amai! En zijn dat dan stemmen die van N-VA komen?” -
-
OPROEP. Betaalt u alles cash?
Er zijn steeds minder bankautomaten in ons land. De federale regering en de banksector komen nu tot een akkoord: in elke gemeente moet minstens één automaat overblijven. Nochtans is 45 procent van alle betalingen in ons land nog altijd cash. Betaalt u consequent alle rekeningen cash? Haalt u liever uw inkomen in één keer van de bank om dan overal contant te betalen? -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
PREMIUM
Is 11 juli nog wel haalbaar? Vlaanderen rekent op half miljoen Johnson & Johnson-vaccins, maar maakt zich steeds meer zorgen of die wel komen
Net als de Taskforce Vaccinatie toont ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zich steeds ongeruster over de achterblijvende vaccinleveringen van Johnson & Johnson. Als er niet snel duidelijkheid komt, is de deadline van 11 juli mogelijk niet meer haalbaar, liet hij verstaan in het Vlaams parlement. Vlaanderen rekent op meer dan een half miljoen J&J-vaccins, maar heeft geen enkel vooruitzicht op toekomstige leveringen.
22 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRonald Vander Elst
Geert Jonckers
Dominiek Leclercq
Nico Herbots
Terry Geerts