TUI moet 54 passagiers in totaal 32.000 euro betalen voor 4 uur vertraging
ReizenTouroperator TUI moet van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg veroordeeld 54 passagiers vergoeden omdat die een vertraging van 4 uur opliepen op een vlucht vanuit de Dominicaanse Republiek. Elke passagier krijgt een schadevergoeding van 600 euro, goed voor een totaal bedrag van ongeveer 32.000 euro. TUI moet ook opdraaien voor de proceskosten, die ongeveer 8.000 euro bedragen.
Het ging om een vlucht die op 13 januari terugkeerde uit het Dominicaanse Punta Cana, met tussenstop in Montego Bay, op Jamaica. Het toestel landde echter met 4 uur vertraging in Brussel. Volgens een Europese verordening hebben passagiers in dat geval recht op een schadeloosstelling van 600 euro bij een vlucht van meer dan 3.500 km.
54 passagiers stapten naar Claim It, een bedrijf dat gespecialiseerd is in dergelijke procedures, en dat bedrijf vroeg TUI om een schadevergoeding. De touroperator TUI weigerde die te betalen en voerde daarvoor overmacht aan. Volgens TUI was de vertraging immers veroorzaakt door een verstrengde veiligheidscontrole door de douane in Punta Cana.
Claim It bracht de zaak voor de rechtbank en die gaf de eisers gelijk. Volgens de rechtbank was de douanecontrole immers helemaal niet zo onvoorzienbaar, en veroorzaakte ze bovendien slechts een vertraging van twee uur, terwijl het vliegtuig 4 uur vertraging opliep. De 54 passagiers krijgen nu een schadevergoeding van 600 euro, waarvan ze wel 25 procent moeten afstaan aan Claim It. Het compensatiebedrijf krijgt ook de procedurekosten terugbetaald, alsook een rechtsplegingsvergoeding, samen goed voor nog eens 8.022,95 euro.
Afwachten
"We moeten spijtig genoeg vaststellen dat bepaalde luchtvaartmaatschappijen er als strategie op nahouden om niet te betalen zolang ze niet gedagvaard wordt", zegt Ralph Pais, ceo van Claim It. "Ze maken gretig gebruik van de wetenschap dat het overgrote deel van de passagiers dat direct reclameert en een negatief antwoord ontvangt, het er bij laat zitten. Bovendien met je weten dat zelfs wanneer een luchtvaartmaatschappij overmacht inroept om op die manier onder betaling uit te komen, dit doorgaans niet klopt. Het overgrote deel van de situaties die de vertragingen veroorzaakt, zijn eerder 'normale bedrijfsrisico's en inherent aan de uitvoering van het beroep' voor een luchtvaartmaatschappij en de passagiers moeten dan een vergoeding van 250, 400 of 600 euro ontvangen naargelang de afstand van de vlucht."
Na één jaar verjaard
Alleen al in 2016 klopten 9.000 Belgen bij het gespecialiseerde bedrijf aan en moesten de betrokken vliegmaatschappijen 1,5 miljoen euro uitbetalen wegens vertragingen. Volgens Claim It laten echter duizenden andere gedupeerden nog steeds veel geld liggen, omdat zij het na een afwijzing door de luchtvaartmaatschappij voor gezien houden uit schrik voor lange en dure gerechtsprocedures.
"Ter illustratie: op de vlucht waarover deze procedure ging, dienden wij een claim in voor 54 passagiers terwijl er 250 passagiers op die vlucht zaten, die allemaal recht hadden op de 600 euro", gaat Ralph Pais verder. "Maar aangezien in België de verjaring na één jaar optreedt, kunnen zij nu geen vergoeding meer vragen. De luchtvaartmaatschappij steekt op die manier dus nog altijd 200 maal 600 euro, of 120.000 euro, op zak voor één enkele vlucht, geld waar de passagiers simpelweg recht op hadden."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
3
IN KAART. Deliveroo komt naar 131 nieuwe Vlaamse steden en gemeenten
Deliveroo breidt fors uit in Vlaanderen. In 131 nieuwe steden en gemeenten zullen restaurants zich kunnen aansluiten bij de app. Ze moeten daarvoor wel hun eigen bezorgdienst inzetten en zullen dus niet per se gebruik maken van de fietskoeriers met de kenmerkende rugzakken. Bekijk op de kaart hieronder of Deliveroo binnenkort ook in jouw buurt beschikbaar zal zijn. -
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
Spaargids.be
Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe. -
-
KIJK. Inhaalverbod voor vrachtwagens in de regen wordt massaal genegeerd: “Goh, in België is er zoveel verboden”
Tot 30 procent van de vrachtwagenchauffeurs negeert het inhaalverbod dat in België geldt bij regenweer. Normaal mogen vrachtwagens niet meer voorbijsteken als het regent, maar vooral buitenlandse truckers doen dat volgens een onderzoek van Touring toch. VTM NIEUWS ging de baan op en vroeg de chauffeurs zelf waarom ze zo hardleers zijn. “Liever een boete dan dat ik op een auto voor mij zou rijden”, klinkt het. -
Livios
Minder btw, maar ook minder premies: wat verandert er de komende maanden allemaal voor (ver)bouwers?
In tijden van dure bouwmaterialen en hoge energieprijzen zijn premies mooi meegenomen voor wie gaat bouwen of renoveren. Al durft daar wel geregeld iets aan te veranderen. En dat is ook dit jaar niet anders. Bouwsite Livios zet alvast vier veranderingen op een rij vanaf deze maand. -
Hasseltse cipiers leggen massaal het werk neer: “Het gaat om onze veiligheid”
Vanaf vanavond 22 uur legt het gevangenispersoneel van de Hasseltse gevangenis het werk neer. De staking duurt tot vrijdagavond 22 uur. Bijna 95 procent van het personeel neemt deel aan de actie, een ongezien hoog cijfer. De cipiers voelen zich onveilig nadat bij de recente politie-inval heel wat verboden wapens en drugs werden ontdekt. Ze eisen een strenger beleid.Hasselt -
PREMIUM
Waarom vapen steeds meer jongeren? “Mij maak je niet wijs dat al die kleurtjes en smaken er zijn om verstokte rokers te helpen met stoppen”
Het aantal jongeren die regelmatig vapen, is verdubbeld sinds 2019. Wegwerpvapes in flashy kleurtjes en exotische smaken zijn razend populair bij tieners, maar hoe kan dat, aangezien de verkoop ervan verboden is onder de 18 jaar? “De tabakslobby is erin geslaagd het muffe imago van sigaretten in een jong en fruitig jasje te steken”, zegt Suzanne Gabriëls van Stichting tegen Kanker.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLodewijk Placklé
censor
Gert De Vries
moons fons