Truckers mogen niet langer slapen in hun vrachtwagen
Vrachtwagenchauffeurs mogen hun weekendrust niet langer in hun truck doorbrengen. Dat stelt het Europees Hof van Justitie in een arrest. Het was de Belgische Raad van State die gevraagd had om meer duidelijkheid rond de rusttijden, naar aanleiding van een rechtszaak.
Delen per e-mail
Een Europese verordening over rij- en rusttijden in de transportsector verplicht vrachtwagenchauffeurs om een 'normale wekelijkse rusttijd' van 45 uur op te nemen, boven op de normale dagelijkse rusttijd van minstens elf uur. Ons land bepaalde in een koninklijk besluit uit 2014 dat dat niet aan boord van het voertuig mag gebeuren. Als transportbedrijven dat toch toelaten, kunnen ze een boete van 1.800 euro krijgen.
Het transportbedrijf Vaditrans uit Temse had klacht ingediend bij de Raad van State: het koninklijk besluit was volgens hen niet wettelijk, omdat de Europese regels niet verbieden dat chauffeurs de wekelijkse rusttijd in de cabine opnemen. De Belgische staat spreekt dat tegen en zegt dat uit de verordening juist duidelijk blijkt dat een bestuurder zijn normale wekelijkse rusttijd niet in het voertuig mag doorbrengen. De Raad van State vroeg het EU-Hof om een verduidelijking.
Welzijn
Die kwam er nu. Het Hof oordeelt dat vrachtwagenchauffeurs hun verplichte weekendrust niet in hun cabine mogen doorbrengen en dat voor het welzijn van de chauffeurs. "Een vrachtwagencabine blijkt geen geschikte plaats voor langere rustperioden", stelt het Hof. "Het hoofddoel van de verordening bestaat erin de arbeidsomstandigheden van werknemers in de vervoerssector en de verkeersveiligheid in het algemeen te verbeteren."
Volgens de Nederlandse transportbond FNV Transport & Logistiek komt met deze uitspraak definitief een einde aan het uitbuiten van Oost-Europese chauffeurs die door toedoen van hun werkgevers in de vrachtwagen moeten slapen.
De verkorte wekelijkse rusttijd -die kan worden ingekort van 45 naar 24 uur - kan eventueel wel in de cabine, maar onder voorwaarden. Bijvoorbeeld dat de vrachtwagen genoeg slaapfaciliteiten biedt.
Transportbond ACV-Transcom reageert tevreden. Ze vraagt nu strengere controles en een krachtdadiger optreden, "zonder onderscheid te maken tussen Belgische bedrijven en buitenlandse ondernemingen die aan de basis liggen van sociale dumping. Ook TransportBond BTB-ABVV reageert blij. "Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen sociale dumping, en ook goed voor de verkeersveiligheid. Deze uitspraak is van cruciaal belang. Geen gehakketak meer over hoe de regel moet geïnterpreteerd worden."
"België koploper"
Het arrest van het Europees Hof bevestigt de regel die al langer in België geldt en waarop ook controles worden uitgevoerd, zegt staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld), die eveneens benadrukt dat de maatregel helpt in de strijd tegen de sociale fraude in de sector. Ook minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft dit standpunt verdedigd binnen Europese organen.
"Dit laat zien dat België een koploper is", reageert staatssecretaris De Backer. Vanuit Europa wordt immers nieuwe wetgeving klaargestoomd - het zogenaamde mobility package - met een pakket maatregelen voor de transportsector en waarin het principe wordt opgenomen dat chauffeurs hun lange rusttijden niet in de cabine mogen opnemen. "Wat wij al langer doen wordt de facto Europese wetgeving", aldus nog De Backer.
Zijn Mobiliteitscollega François Bellot (MR) benadrukt dat ons land altijd zeer duidelijk is geweest over zijn standpunt. De minister heeft dit ook verdedigd, zowel binnen de raad van ministers van Transport van de Europese Unie als binnen de "Alliantie van het Wegverkeer", het informele overleg van negen landen van de Europese Unie die samen standpunten innemen en verdedigen en aansturen op een verdere harmonisering van de sociale en fiscale regels op Europees vlak. Nog maar twee weken geleden was er een informele top van deze landen in Brussel, op initiatief van minister Bellot.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
PREMIUM
Hoe corona voor bizarre toestanden zorgt in grensdorp: “Mijn winkel ligt in België. Maar als je naar het toilet gaat ben je weer in Nederland”
-
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
-
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Antwerpen Het blijft rustig in testdorp Spoor Oost: “Naar schatting zal slechts kwart van alle opgeroepen mensen zich dit weekend laten testen”
-
Dure BMW valt van vrachtwagen op voorligger
Een dure BMW break denderde deze voormiddag omstreeks 11 uur van een vrachtwagen en belandde op de N42 in Wetteren. Gelukkig raakte niemand gewond. -
PREMIUM
Is de Zuid-Afrikaanse variant gevaarlijker? En werken de vaccins er wel tegen? Virologen Steven Van Gucht en Piet Maes beantwoorden de belangrijkste vragen
In Oostende is de Zuid-Afrikaanse versie van het coronavirus goed aan het circuleren. Het is een variant waar we nog erg weinig over weten, maar waar we toch heel bang voor zijn. Hoe komt dat? Is deze mutant nóg besmettelijker dan de Britse? Klopt het dat ons immuunsysteem er minder goed tegen werkt? Virologen Steven Van Gucht en Piet Maes beantwoorden de belangrijkste vragen.
9 reacties
Bruno Geurts
Ghost Rider
Philomena Vanderweyen
Jan Takiyya
marcus bastiaensens