Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Joel Hoylaerts / Photo News

Trein dreigt duurder te worden voor jongeren en senioren

Een treinrit dreigt duurder te worden voor jongeren en senioren. Het nieuwe beheerscontract van de NMBS maakt een einde aan de vaste kortingstarieven van respectievelijk 7,1 en 7,8 euro, schrijft De Morgen zaterdag. Hoe langer het traject, hoe groter het verschil zal zijn. Maar volgens minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zullen jongeren en senioren met het nieuwe tariefaanbod juist winnen en wordt het voordeliger.

 1. Opnieuw bedenkelijke verloning in de Kamer: 9 parlementsleden kregen extra afscheidsvergoeding van 26.600 euro bruto, Carl Devos reageert
  PREMIUM
  Politiek
  89

  Opnieuw bedenkelij­ke verloning in de Kamer: 9 parlements­le­den kregen extra afscheids­ver­goe­ding van 26.600 euro bruto, Carl Devos reageert

  Onze redactie heeft documenten in handen gekregen die opnieuw vraagtekens plaatsen bij de verloning in de Kamer. Kamerleden met een ‘bijzondere functie’ kunnen bij hun afscheid een extra uittredingsvergoeding krijgen, zo blijkt. In 2019 waren dat 9 politici, onder wie Eric Van Rompuy (CD&V), Dirk Van Mechelen (Open Vld), maar ook huidig pensioenminister Karine Lalieux (PS) en Siegfried Bracke (N-VA). Gemiddeld gaat het over een jaarlijks supplement van 26.667 euro bruto, soms tot 4 jaar lang. “Dit is precies een feuilleton: elke week komen er wel nieuwe stukjes en brokjes naar boven”, reageert politicoloog Carl Devos (UGent).
 2. “Als ze echt doorduwen, is dat pure waanzin”: leggen vakbonden de hele retailsector plat?
  PREMIUM
  6

  “Als ze echt doorduwen, is dat pure waanzin”: leggen vakbonden de hele retailsec­tor plat?

  De situatie bij Delhaize dreigt de hele retailsector in ons land op stelten te zetten nu ACV Puls en ACLVB een stakingsaanzegging indienden voor alle winkels: van de grote distributieketens tot de kleine zelfstandige. Daarmee komt nu ook de non-food in het vizier van de vakbonden. Moeten we komende week gesloten deuren bij JBC of Gamma vrezen? Waar valt de grootste actiebereidheid te verwachten? Een topvrouw van de vakbond legt uit, twee retailexperts analyseren: “Gaan we echt nog meer Belgische arbeidsplaatsen vernietigen?”