.
Volledig scherm
. © Photo News

Transgenders mogen geen bloed doneren: "We weten niet of het 100 procent veilig is”

Wie bloed of plasma wil doneren bij het Rode Kruis, moet op de medische vragenlijst voortaan ook invullen of hij of zij van geslacht veranderd is. Wie ‘ja’ aankruist, wordt uitgesloten als donor. “Een voorzorgsmaatregel”, klinkt het. “Er is nog te weinig bewijs dat giften van transgenders 100% veilig zijn.”

16 reacties

 • Peter Buyck

  3 jaar geleden
  Niet enkel transgenders mogen geen bloed meer geven... Na mijn maagverkleining ben ik er ook niet meer welkom... Veiligheid van donor en ontvanger zijn belangrijker dan 'emotie'. Transgenders hebben nu eenmaal veel hormoonvervangende medicatie in hun bloed. We mogen toch niet verlangen dat een donorpatiëntje ineens baardgroei krijgt...
 • Peter Schelfhout

  3 jaar geleden
  Moeten zij geen medicatie nemen? Kan het niet daarom zijn dat hun bloed mogelijk ongeschikt is door te hoge aanwezigheid hiervan? Mogelijk reageren sommigen minder positief op die medicatie. Ik begrijp hun bezorgdheid wel.
 • Zjos Peeters

  3 jaar geleden
  Paul Boutsen , het DNA verandert niet bij transgenders. Ze foefelen gewoon wat met hormonen en operaties, genetisch verandert er niets.
 • peter servranckx

  3 jaar geleden
  Ik heb vroeger drugs gebruikt en dit eerlijk vermeld maar ook dat ik reeds jaren terug clean ben, zelfs van alcohol maar ik ben nu voor het leven uitgesloten. Maar volgens mij zijn er zeer velen die drugs gebruiken wel bloed geven maar dit gewoon verzwijgen. Maar het rode kruis roept steeds op om bloed te gaan geven wegens tekortenaltijd, wel ik wil wel langskomen maar nu zal het aan jullie zijn om mij nog te kunnen overtuigen
 • Magdalena Verschaeren

  3 jaar geleden
  Eigenlijk is dat zever, alle mensen hebben hormonen in hun bloed. Mannen en vrouwen een gedeelte verschillend van mekaar. Je weet nu toch ook niet of je bloed krijgt van een man of vrouw? En bij een transfusie worden tenslotte alleen maar de bloedcellen gebruikt, het plasma wordt voor andere doeleinden gebruikt.