Tot zover de klimaatambities: België krijgt CO2-uitstoot niet meer lager
De uitstoot van broeikasgassen kende in 2018 een lichte toename in ons land. Dat schrijft De Morgen. Een pijnlijke vaststelling, gezien de forse daling die nodig is om de beloofde ambities waar te maken.
Op klimaat.be, de federale site voor klimaatinfo, zijn de nieuwste uitstootcijfers van broeikasgassen gecommuniceerd. Die zijn best verontrustend: in 2018 bedroeg de totale uitstoot van broeikasgassen in België 118,3 megaton CO2-equivalenten, een lichte toename van 0,28 procent ten opzichte van 2017. De uitstoot van CO2, nauw verbonden aan energieverbruik, lag 0,63 procent hoger.
Na enkele jaren waarin onze uitstoot schijnbaar met alle moeite van de wereld een kleine daling vertoonde, zitten de cijfers nu dus zelfs lichtjes in de lift. De opstoot zou te wijten kunnen zijn aan een aantal kerncentrales die in 2018 hebben stilgelegen, vermoedt Mathias Bienstman, klimaatexpert bij Bond Beter Leefmilieu. Het grotere plaatje is volgens hem echter dat de stagnatie van de uitstootcijfers nu al vier jaar aanhoudt. “Terwijl ze als een gek zouden moeten dalen.”
De slechte cijfers voor 2018 staan in scherp contrast met de trend voor de EU. Voor datzelfde jaartal projecteerde het Europees Milieu-Agentschap (EMA) onlangs nog een daling van 2 procent voor de uitstoot van broeikasgassen in de EU, vooral te wijten aan het gedaalde steenkoolverbruik.
Het bevestigt allemaal nog maar eens het signaal dat het EMA in november al gaf: België zit niet op schema voor de Europese klimaatambities. België zal met de huidige beleidsmaatregelen de CO2-uitstoot tegen 2030 slechts met 13,3 procent reduceren, 21,7 procentpunten minder dan de beloofde inspanning van min 35 procent (ten opzichte van 2005). Nederland, dat zich engageerde voor 36 procent, kwam in datzelfde rapport slechts 3,6 procentpunten tekort.
Klimaatplan
“Om onze ambities te halen zouden we een jaarlijkse daling van 2 à 3 procent moeten kennen, voor het klimaat is dat idealiter zelfs 4 à 5 procent”, zegt Bienstman. Dat we blijven aanmodderen lijkt vooral te wijten aan de transportemissies – “meer vracht, meer SUV’s, meer kilometers” – en de uitbouw van hernieuwbare energie die op een laag pitje blijft. In principe zou België tegen 2020 al 13 procent groene energie moeten halen, maar in 2018 stond de teller op een goede 9 procent. Ook inzake energie-efficiëntie is de ambitie volgens Europese Commissie te laag.
Een grote daling in 2019 valt niet meteen te verwachten, en door de aanslepende federale regeringsvorming is er ook op de lange baan weinig beterschap. Op Vlaams niveau werden de nieuwe ambities in de eerste maanden bovendien erg lauw onthaald. Het Vlaams Energie- en Klimaatplan voor de periode 2021-2030 – omschreven door minister Zuhal Demir (N-VA) als ‘Ambitieus. Haalbaar. Betaalbaar’ – stelt niet eens de daling van 35 procent voorop: Vlaanderen legt de lat op 32,6 procent.
“Zelfs als je nu een goed beleid voert, komt een daling van de uitstootcijfers niet meteen op gang”, formuleert Bienstman een extra argument voor een snelle vorming van een federale regering. Vooral op vlak van vervoer ziet hij enkele logische hefbomen aan de onderhandelingstafel: “Pak het fiscaal regime voor salariswagens aan, zorg voor een snelle elektrificatie van het wagenpark en investeer in de NMBS.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Autodeeldiensten schieten als paddenstoelen uit de grond: wat kost een ritje bij de populairste aanbieders?
Onze steden tellen almaar meer autodeeldiensten. Na Brussel en Gent een half jaar geleden, lanceerde het Duitse MILES gisteren zijn free floating-dienst in Antwerpen. Het zet er meteen een wagenpark van 100 Volkswagen Polo’s en Audi A3’s neer, een aantal dat de komende weken nog wordt opgedreven. Poppy Mobility, de deelmobiliteit start-up van D’Ieteren, verdubbelt zijn vloot in Gent dan weer tot 200 wagens, om aan de groeiende vraag te voldoen. Welke aanbieders zijn het populairst? Wat zijn de verschillen en hoeveel kost een rit? -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
PREMIUM
Mélody (33) stelt bucketlist op voor terminaal zieke hond Jenny (9): “Haar laatste maanden moeten fantastisch zijn”
“Elke vrijdagnamiddag ga ik naar de dierenkliniek in Deinze voor een chemobehandeling voor mijn hond Jenny. Die kuur duurt negentien weken en gaat me zesduizend euro kosten.” Het mag duidelijk zijn dat Mélody Diéryckx (33) uit Moorslede een echte dierenvriend is. Nochtans ziet het er niet goed uit voor Jenny, die aan lymfeklierkanker lijdt. De dierenarts geeft haar nog een jaar. “Voor het zover is, wil ik nog van alles beleven met haar.” En daarom stelde Mélody een bucketlist op voor haar terminaal zieke hond.Moorslede -
-
PREMIUM
“Plooien voor krapuul” of “weloverwogen beslissing”? Gemengde reacties op afgelaste ‘Queer Iftar’ in Antwerpen
Een iftar specifiek voor moslims uit de LGBTQ+-gemeenschap. Antwerpen is er blijkbaar nog niet klaar voor. De organisatie trok de stekker uit het evenement na bedreigingen en andere signalen. En dat net op de dag dat het stadsbestuur campagne voert tegen racisme en discriminatie. In Borgerhout en bij uitbreiding de rest van de stad wordt teleurgesteld gereageerd. “Maar de LGBTQ+-gemeenschap is weerbaar, we gaan hier sterker uitkomen.”Borgerhout -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
Tekeningen van Cowboy Henk ter waarde van 60.000 euro gestolen
Twaalf originele pagina’s van een vroeg Cowboy Henkstripverhaal, die voor een tentoonstelling naar Corsica zouden worden gestuurd, werden zondagavond gestolen. De waarde van een pagina ligt op zo’n 5.000 euro. -
Mijnenergie
Sociale energieprijzen stijgen vanaf april: met hoeveel procent? En wat met de 400.000 gezinnen die dit tarief verliezen?
De sociale tarieven voor het tweede trimester van 2023 stijgen gemiddeld met 7,7% voor elektriciteit en met 9,5% voor aardgas. Let wel: zonder het plafonneringsmechanisme, dat de energieregulatoren hanteren, zouden de tarieven gemiddeld met 19% zijn gestegen voor elektriciteit en met 100% voor aardgas. Mijnenergie.be licht toe.
192 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageertine devroye
Mario Tersago
Karel Van Beeck
Yvan Lissens
Jacques-Philippe Leclerc