In 2015 werd nog 20.400 ton zwerfvuil opgehaald in Vlaanderen, in 2019 was dat gestegen naar 22.600 ton.
Volledig scherm
PREMIUM
In 2015 werd nog 20.400 ton zwerfvuil opgehaald in Vlaanderen, in 2019 was dat gestegen naar 22.600 ton. © thinkstock

Tot 500 euro boete voor blikje op straat: “Maar hoe vaak betrap je iemand op heterdaad?”

Een blikje achterlaten op straat kan je binnenkort misschien 500 euro kosten. Dat is althans de hogere zwerfvuilboete waar Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) voor pleit. Ze stuurt ook 30 extra handhavers het veld in. Kan tellen qua afschrikeffect, of niet? Maar hoe groot is de pakkans? En hoe zit het met dat statiegeld op blikjes?

67 reacties

 • Marc Crabbe

  3 maanden geleden
  De oplossing : Alle blik en plastic verpakking verbieden en net als vroeger alles terug in glas en met statiegeld. Maar dit zal nooit gebeuren want dan krijg je alle chemie multinationals over je heen. Deze worden stinkend rijk door ons plastic verbruik.
 • Dirk Goethals

  4 maanden geleden
  Er is één probleem de rijkswacht mocht nooit afgeschaft zijn die gingen wel een controlegroep gehad hebben .
 • Alexa Grieken

  4 maanden geleden
  Duitsland heeft een geweldig systeem. Voer gewoon hetzelfde hier in.
 • ronny cuypers

  4 maanden geleden
  Statiegeld is prima als de blikjes ook mogen platgedrukt zijn. En wat betreft de boetes: die moeten enkel betaald worden door wie daar vrijwillig voor kiest. Wie meewerkt aan het statiegeld systeem betaalt niks.
 • eric loyens

  4 maanden geleden
  Waar ik woon zijn er 50% van de vuilbaken weggehaald en dan verschiet men dat het op straat terecht komt
 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.