In 2015 werd nog 20.400 ton zwerfvuil opgehaald in Vlaanderen, in 2019 was dat gestegen naar 22.600 ton.
Volledig scherm
PREMIUM
In 2015 werd nog 20.400 ton zwerfvuil opgehaald in Vlaanderen, in 2019 was dat gestegen naar 22.600 ton. © thinkstock

Tot 500 euro boete voor blikje op straat: “Maar hoe vaak betrap je iemand op heterdaad?”

Een blikje achterlaten op straat kan je binnenkort misschien 500 euro kosten. Dat is althans de hogere zwerfvuilboete waar Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) voor pleit. Ze stuurt ook 30 extra handhavers het veld in. Kan tellen qua afschrikeffect, of niet? Maar hoe groot is de pakkans? En hoe zit het met dat statiegeld op blikjes?

67 reacties

 • Marc Crabbe

  1 jaar geleden
  De oplossing : Alle blik en plastic verpakking verbieden en net als vroeger alles terug in glas en met statiegeld. Maar dit zal nooit gebeuren want dan krijg je alle chemie multinationals over je heen. Deze worden stinkend rijk door ons plastic verbruik.
 • Dirk Goethals

  1 jaar geleden
  Er is één probleem de rijkswacht mocht nooit afgeschaft zijn die gingen wel een controlegroep gehad hebben .
 • Alexa Grieken

  1 jaar geleden
  Duitsland heeft een geweldig systeem. Voer gewoon hetzelfde hier in.
 • ronny cuypers

  1 jaar geleden
  Statiegeld is prima als de blikjes ook mogen platgedrukt zijn. En wat betreft de boetes: die moeten enkel betaald worden door wie daar vrijwillig voor kiest. Wie meewerkt aan het statiegeld systeem betaalt niks.
 • eric loyens

  1 jaar geleden
  Waar ik woon zijn er 50% van de vuilbaken weggehaald en dan verschiet men dat het op straat terecht komt
 1. Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt
  Mijntelco

  Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt

  In tijden van inflatie en hoge energieprijzen is elke financiële tegemoetkoming meer dan welkom, zeker voor de lagere inkomens. Daarom is er vanuit de overheid niet alleen voor gas en elektriciteit een sociaal tarief voorzien; ook voor telecom bestaat er een tegemoetkoming. Wie de doelgroepen zijn voor zo'n tegemoetkoming? En welke voorwaarden er precies zijn? Mijntelco.be zet het voor je op een rij.
 2. Minister Dalle vraagt 15.000 handtekeningen als voorwaarde voor een feestdag voor jongeren, vijf minuten later zijn het er al 30.000

  Minister Dalle vraagt 15.000 handteke­nin­gen als voorwaarde voor een feestdag voor jongeren, vijf minuten later zijn het er al 30.000

  Indien de jongeren van JEZ!, de opvolger van Rode Neuzen Dag, 15.000 handtekeningen zouden kunnen verzamelen zou minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) het idee van een eigen feestdag voor de jeugd op de politieke agenda plaatsen. De handtekeningen mochten ook likes op een groepsselfie op Instagram zijn. Daar werden inmiddels bijna 55.000 ‘hartjes’ uitgedeeld.