Rusland zou een tactische kernbom kunnen inzetten vanaf gevechtsvliegtuigen, bijvoorbeeld vanaf deze Su-34-gevechtsbommenwerper.
Volledig scherm
PREMIUM
Rusland zou een tactische kernbom kunnen inzetten vanaf gevechtsvliegtuigen, bijvoorbeeld vanaf deze Su-34-gevechtsbommenwerper. © ANP / EPA

“Tot 3 keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima”: wat is een tactisch kernwapen en hoeveel heeft Rusland er zo?

Russisch president Vladimir Poetin voert de nucleaire dreiging op. Eerder deze week meldden verschillende internationale media dat Rusland een nucleaire trein richting Oekraïne stuurt. Volgens experts is in het opbod van militaire escalatie de volgende stap een kernproef. En wanneer het bestaan van het ‘moederland’ in gevaar komt, is volgens de Russische militaire doctrine de ultieme stap het inzetten van een tactisch kernwapen. Maar wat is juist het verschil met ‘gewone’ kernwapens? Hoeveel schade kan het aanrichten? En heeft ook België nog wapens achter de hand? Een overzicht van de zes meest gestelde vragen.

81 reacties

 • Leo Duym

  2 maanden geleden
  Wat als Poetin tactische kernwapens inzet? Gaat Amerika de bezette gebieden bestoken met kernwapens? Uiteraard niet, het heeft geen zin om gebieden te heroveren de je onleefbaar hebt gemaakt. M.a.w. Amerika staat volkomen machteloos, tenzij het zelf een wereldbrand ontketend, wat door iedereen die het overleefd veroordeeld zal worden. M.a.w. Amerika staat volkomen machteloos. @John Rogers, goede opmerking. Ik stap alvast mee op. Onderhandelen met Poetin is helaas de enige oplossing.
 • John Rogers

  2 maanden geleden
  Onbegrijpelijk er wereldwijd nog geen betogingen zijn voor de wereldvrede..
 • Erik Peirs

  2 maanden geleden
  De USA is de stoker van dit alles, zij hebben oorlog nodig voor hun industrie. Rusland mocht Oekraïne niet binnenvallen, maar de VS hebben hetzelfde gedaan met Irak als Irak Koeweit binnenviel. Er is niemand zonder zonde, dus laat die trots en kom overeen, dat is voor iedereen goed, dus zeker voor de gewone burger die helemaal geen oorlog wil.
 • Robert Bruyndoncx

  2 maanden geleden
  John Smit…tot dusver uw kennis over geschiedenis. De Amerikanen hebben twee atoombommen gedropt op Japan om een oorlog die al vijf jaar duurde en nog eens miljoenen mensenlevens zou eisen te beëindigen. Rusland wil gewoon de Oekraïners uitroeien en vervangen door Russen. Hij heeft in de Donna’s al wat Oekraïns is gedeporteerd. Dat zegt al genoeg.
 • peter De ridder

  2 maanden geleden
  Keer of draai hoe je het wil, het lot van veel landen ligt in de handen van de russische bevolking (burgers)als al diegenen die gaan vluchten zijn uit rusland nu elke dag massale protestacties zouden doen,dan had het al anders kunnen verlopen. Zo is elke dictator al aan zijn einde gekomen. Maar dan is de hamvraag zullen we beter af zijn met zijn opvolger? Want het is duidelijk dat de algemene bevolking in hun gedachten gang totaal vergiftigd zijn als het over het westen gaat en deels terecht !
 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. Agressieve man bedreigt treinconducteur van NMBS: “Ik boks al je tanden eruit!”
  Play

  Video toont hoe agressieve reiziger treincon­duc­teur bedreigt: “Ik boks al je tanden eruit!”

  Deze TikTokbeelden tonen hoe een jongeman helemaal tekeergaat tegen een treinconducteur. In de video is te zien hoe hij tegen de treinbegeleider gaat staan en hem probeert te intimideren. “Ik ga jou hier laten zitten, vriend!” en “Je kan mij toch niks doen, kankerhoertje dat je bent”, schreeuwt de man onder meer. De conducteur zelf slaagt erin zijn kalmte te bewaren, maar de reiziger houdt maar niet op. De exacte omstandigheden zijn nog niet bekend, maar spoorwegmaatschappij NMBS is niet te spreken over het voorval. “We veroordelen elke vorm van agressiviteit of geweld naar het personeel”, klinkt het daar.
 1. WEERBERICHT. De dag start droog met hier en daar opklaringen, later kans op enkele buien

  WEERBE­RICHT. De dag start droog met hier en daar opklarin­gen, later kans op enkele buien

  Het is vandaag op de meeste plaatsen eerst grijs met in het oosten nog wat motregen, in de Hoge Ardennen soms lichte sneeuwval. In de loop van de dag verschijnen er op meerdere plaatsen opklaringen en in het noordwesten soms brede opklaringen. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het dan weer zwaarbewolkt en mistig. In de kuststreek vallen enkele buien die in de late namiddag geleidelijk het land verder binnentrekken, meldt het KMI.
 2. Mohamed Abrini: “Als transport blijft gebeuren met satanische muziek en blinddoek beantwoord ik geen vragen meer”
  Play

  Mohamed Abrini: “Als transport blijft gebeuren met satanische muziek en blinddoek beantwoord ik geen vragen meer”

  Op de eerste dag van het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Maalbeek heeft Mohamed Abrini van zich doen spreken. De zogenaamde ‘man met het hoedje’ klaagde de manier aan waarop hij getransporteerd werd en verhief daarbij zijn stem. “Ik word naar hier gebracht met luide, satanische muziek en een blinddoek. We worden niet gerespecteerd. Als we op die manier behandeld blijven worden, beantwoord ik geen vragen meer van de voorzitter of van de jury.” Jonathan De Taye, advocaat van een andere beschuldigde, kondigde aan dat hij morgen zou vragen om het proces hierom te schorsen.