Topvrouw Testing & Tracing vraagt om verplichte coronatests voor reizigers afdwingbaar te maken
Wie na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone in het buitenland terugkeert naar België, moet voortaan verplicht in quarantaine én moet zich op dag 1 en dag 7 laten testen op het coronavirus. Terwijl die quarantaine binnenkort langs regionale weg afgedwongen zal kunnen worden, ontbreekt het aan een instrument om ook die tests afdwingbaar te maken. Voorzitter Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing vindt dat er federaal een initiatief moet worden genomen.
Delen per e-mail
De federale regering en de deelstaten beslisten woensdag, tijdens een nieuwe bijeenkomst van het Overlegcomité, om de reisregels aan te scherpen.
Vanaf vandaag/donderdag 31 december moeten alle Belgen en niet-Belgen die naar ons land terugkeren uit een rode zone, en daar meer dan twee dagen verbleven hebben, verplicht in quarantaine. Die kan pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test op dag 7 van de quarantaine. Zo'n test moet echter ook al op de eerste dag van de quarantaine worden afgenomen, werd beslist.
Alweer vertrouwen op burgerzin?
Omdat een test na zeven dagen quarantaine eerder al verplicht was, is er geen nieuw ministerieel besluit nodig om de test op dag 1 te kunnen invoeren. Het bestaande ministerieel besluit, aangevuld met de officiële notificatie van het Overlegcomité van woensdag, volstaat. "Dit is gewoon een aanpassing van wetgeving die al bestaat", luidt het op het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).
Het ontbreekt de autoriteiten echter nog steeds aan een instrument om die verplichte tests ook echt af te dwingen, stelt Karine Moykens vast. "Wat we nu eigenlijk doen, is vertrouwen op de burgerzin", zegt ze. "Dit instrument zou het best federaal geregeld worden, want dan zou alles wat testing betreft op het federale niveau zitten", zegt Moykens.
Politiek uitklaren
Zo kan een PCR-test via het RIZIV terugbetaald worden, zijn de testcentra langs federale weg opgezet en is er sinds kort ook federale wetgeving voor de antigeensneltest. Het zou dus niet meer dan logisch zijn dat er ook voor het afdwingen van de verplichte tests federale regelgeving komt.
Moykens stipt aan dat het evenwel om een "gemengd verhaal" gaat, want testing kan ook als een onderdeel van de preventieve gezondheidszorg worden gezien - een regionale bevoegdheid. De exacte aanpak moet politiek uitgeklaard worden, zegt Moykens.
Precies vanuit de logica van preventie zijn de regio's bevoegd voor alles wat de quarantainemaatregelen aangaat. Na het kerstverlof wordt het definitieve uitvoeringsbesluit bij het Vlaams preventiedecreet verwacht, dat boetes mogelijk maakt voor wie zich niet aan een opgelegde quarantaine houdt. Dat besluit is al principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering, maar wordt nu nog onderzocht door de Raad van State en de Gegevensbeschermingsautoriteit.
Zelfevaluatie
Eerder was er heel wat kritiek op de ‘zelfevaluatietest’ voor reizigers die terugkeerden naar België, waarbij de overheid met het Passenger Locator Form vooral op de “burgerzin” van de mensen rekende. “Misschien moeten we ook alcohol in het verkeer maar sterk afraden en een zelfevaluatie installeren”, liet arts Jochen Nijs zich toen schamper ontvallen.
“Een systeem alleen gebaseerd op goodwill kunnen we ons in deze fase niet zo goed meer permitteren”, klonk het ook bij infectiologe Erika Vlieghe. Het Overlegcomité besliste daarop om de strengere reisregels in te voeren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
-
PREMIUM
Kan je allergisch reageren op het coronavaccin? En wat moet je dan doen? Expert beantwoordt jouw vragen
Alle virologen en experts zijn het erover eens: we hoeven niet bang te zijn om ons te laten vaccineren tegen Covid-19. Maar wat als je allergisch bent voor bepaalde stoffen in die spuit? Moet je dan de voorkeur geven aan één van de verschillende vaccins? Of misschien heb je wel een allergie waar je helemaal geen weet van hebt? Wat is dan het risico? We stelden onze vaccinatievragen rond allergieën aan infectioloog Marie-Angélique De Scheerder van het UZ Gent. -
Mantelzorgers maken aanspraak op Vlaamse aanmoedigingspremie
Ook werknemers die mantelzorgverlof nemen, maken voortaan aanspraak op de Vlaamse aanmoedigingspremie. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). -
Heisa na reportage waarin terugkerende reizigers zeggen dat quarantaine tijdens eindejaar “moeilijk” wordt: “Onverantwoord degoutant en egoïstisch”
Er is op sociale media beroering ontstaan na een reportage in Het Journaal over de nieuwe en strengere maatregelen voor reizigers die terugkeren uit een rode zone. Zij moeten nu verplicht in quarantaine als ze daar langer dan 48 uur verbleven. Eén van de geïnterviewde koppels zei dat het “moeilijk” zou worden en een ander leek het niet van plan te zijn. Daarop volgde een storm van verontwaardiging. -
IN KAART. Vlaamse vaccinatiecentra zijn bekend: hier kan u binnenkort terecht voor een coronavaccin
De locaties van de Vlaamse vaccinatiecentra zijn bekend. Zo wordt er binnenkort onder meer in grote locaties als Flanders Expo in Gent en de Mechelse Nekkerhal gevaccineerd. Maar ook in lokale feestzalen, sporthallen, oude ziekenhuizen en militaire gebouwen zullen mensen terecht kunnen voor hun coronavaccin. Een overzicht van alle priklocaties.
19 reacties
Alfons Schepers
Dirk Corten
emiel wouters
Joske Vermeulen
Gino Sinnesael