Michel Hofman, stafchef van het Belgisch leger.
Volledig scherm
Michel Hofman, stafchef van het Belgisch leger. © BELGA

Topman Belgisch leger voorstander om militaire dienstplicht opnieuw in te voeren: “Dat zou logisch zijn”

Admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, is er voorstander van om de militaire dienstplicht opnieuw in te voeren. “Dat zou logisch zijn”, zegt de legerbaas in een interview met RTBF. Vanwege de huidige situatie waarbij Europa door Rusland wordt bedreigd, kan volgens hem de noodzaak ontstaan om het grondgebied van de NAVO of van Europa te moeten verdedigen. Volgens minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) is militaire dienstplicht vandaag niet aan de orde en ligt het ook niet op tafel. “We moeten volop inzetten op de-escalatie”, zegt ze.

649 reacties

 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Iedereen dan die nog geen pensioenleeftijd heeft en nooit dienst gedaan heeft. Burgerdienst kan men doen tot aan zijn pensioenleeftijd. Er moet gen discriminatie zijn. Nu willen deze die profiteerden van de opschorting van de legerdienst bepalen dat de jeugd in het leger zou moeten.
 • Dave Vets

  2 maanden geleden
  Wat wil je daarmee bereiken. Als persoonlijk ontwikkeling zie ik meer in een verplicht verblijf in een ontwikeklingsland. Wil je een groter leger, moet je dat uitbreiden, maar niet met een dienstplicht.
 • nicole desseyn

  2 maanden geleden
  Iedereen oproepen tss 17 en 25 die hier lopen te lanterfanten en niet willen werken een beetje discipline en respect bijbrengen want vele kennen zelfs die woorden niet
 • johan vankeirs

  2 maanden geleden
  Misschien heeft deze admiraal wel gelijk met zijn voorstel.Het word bovendien tijd om voor velen de waarden en respect eens opnieuw onder de loep te nemen.
 • Stephan Priem

  2 maanden geleden
  Gelukkig redeneert de Oekraïense bevolking anders dan de huidige Belgische "helden".
 1. Onderzoek naar “mogelijk strafbare feiten” op school waar leerlingen werden vernederd door leerkrachten, school werkt mee aan onderzoek

  Onderzoek naar “mogelijk strafbare feiten” op school waar leerlingen werden vernederd door leerkrach­ten, school werkt mee aan onderzoek

  Het parket van Oost-Vlaanderen voert in een Ninoofse GO!-school een onderzoek naar “mogelijk strafbare feiten” en zoekt - naast het verhoren van alle betrokkenen - naar objectief bewijsmateriaal. De onderzoekscel van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws publiceerde vrijdag getuigenissen over wantoestanden in de Middenschool met speciale klasjes voor leerlingen van 12 en 13 jaar met een autismespectrumstoornis.