Boudewijn Catry is onderzoeker bij Sciensano en docent aan de Franstalige universiteit ULB, biostatisticus Geert Molenberghs is verbonden aan de KU Leuven en de UHasselt.
Volledig scherm
PREMIUM
Boudewijn Catry is onderzoeker bij Sciensano en docent aan de Franstalige universiteit ULB, biostatisticus Geert Molenberghs is verbonden aan de KU Leuven en de UHasselt. © Photo News

Topexperten over plotse stijging coronacijfers: “Niet dramatisch, maar Brussel sleurt de rest van het land mee”

Moeten we ons ongerust maken nu de coronacijfers weer stijgen? Het aantal besmettingen neemt toe met 10%, het aantal patiënten op intensieve zorg zelfs met 15%. Komt het gevaar uit Brussel, waar de vaccinatie achterloopt? Of van de jongeren, die het virus vaak meebrengen van op reis?   Epidemioloog Boudewijn Catry en biostatisticus Geert Molenberghs duiken in de statistieken en doen vijf opmerkelijke vaststellingen. Ze blikken ook vooruit. “We mogen niet te snel denken dat het gedaan is”. “Maar we kunnen evenmin blijven testen opleggen aan asymptomatische gevaccineerde mensen”.

  1. INTERVIEW. Waarom metalfestival Alcatraz wél door kan gaan: "In de moshpit zal het lijken alsof corona niet bestaat”
    PREMIUM

    INTERVIEW. Waarom metalfesti­val Alcatraz wél door kan gaan: "In de moshpit zal het lijken alsof corona niet bestaat”

    Waar Pukkelpop niet in slaagde, zal metalfestival Alcatraz midden augustus wel lukken: het organiseren van een groot muziekfeest zonder de minste beperking tussen de hoogstens 12.000 dagbezoekers. Zelfs zonder social distance en mondmasker. Het geheim? “Wij laten vooraf zelfs geen antigeen-, maar uitsluitend PCR-testen toe”, zegt persverantwoordelijke Bernard De Riemacker. “De honger bij onze metalfans is intussen zo groot dat zij deze strenge maatregelen zelfs toejuichen.”