Boudewijn Catry is onderzoeker bij Sciensano en docent aan de Franstalige universiteit ULB, biostatisticus Geert Molenberghs is verbonden aan de KU Leuven en de UHasselt.
Volledig scherm
PREMIUM
Boudewijn Catry is onderzoeker bij Sciensano en docent aan de Franstalige universiteit ULB, biostatisticus Geert Molenberghs is verbonden aan de KU Leuven en de UHasselt. © Photo News

Topexperten over plotse stijging coronacijfers: “Niet dramatisch, maar Brussel sleurt de rest van het land mee”

Moeten we ons ongerust maken nu de coronacijfers weer stijgen? Het aantal besmettingen neemt toe met 10%, het aantal patiënten op intensieve zorg zelfs met 15%. Komt het gevaar uit Brussel, waar de vaccinatie achterloopt? Of van de jongeren, die het virus vaak meebrengen van op reis?   Epidemioloog Boudewijn Catry en biostatisticus Geert Molenberghs duiken in de statistieken en doen vijf opmerkelijke vaststellingen. Ze blikken ook vooruit. “We mogen niet te snel denken dat het gedaan is”. “Maar we kunnen evenmin blijven testen opleggen aan asymptomatische gevaccineerde mensen”.

 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 2. INTERVIEW. Waarom metalfestival Alcatraz wél door kan gaan: "In de moshpit zal het lijken alsof corona niet bestaat”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Waarom metalfesti­val Alcatraz wél door kan gaan: "In de moshpit zal het lijken alsof corona niet bestaat”

  Waar Pukkelpop niet in slaagde, zal metalfestival Alcatraz midden augustus wel lukken: het organiseren van een groot muziekfeest zonder de minste beperking tussen de hoogstens 12.000 dagbezoekers. Zelfs zonder social distance en mondmasker. Het geheim? “Wij laten vooraf zelfs geen antigeen-, maar uitsluitend PCR-testen toe”, zegt persverantwoordelijke Bernard De Riemacker. “De honger bij onze metalfans is intussen zo groot dat zij deze strenge maatregelen zelfs toejuichen.”