De Sky ECC-operatie.
Volledig scherm
PREMIUM
De Sky ECC-operatie. © al

Tonnen cocaïne, versleutelde telefoons, onthoofdingen en een criminele onder- en bovenwereld: zo gaat de drugsmaffia in ons land echt te werk

Dinsdag werd in Brussel de zoveelste klap uitgedeeld aan de criminele wereld, dankzij operatie Sky ECC. Die operatie ging zeven maanden geleden van start, nadat het geliefkoosd communicatiemiddel van de drugskartels gekraakt werd. Sindsdien volgde de ene politieactie na de andere: meerdere bendes werden opgerold, tonnen drugs onderschept en een ware drugsoorlog werd blootgelegd. Wat volgt is een overzicht van alles wat we tot dusver te weten kwamen, van de schuilnamen over de granaataanslagen tot de bedreigingen en afrekeningen, inclusief onthoofdingen. En het einde is nog lang niet in zicht. 

 1. Hoe operatie Sky zorgde voor de ontdekking van een ware drugsoorlog in onze hoofdstad: minstens acht moorden
  PREMIUM

  Hoe operatie Sky zorgde voor de ontdekking van een ware drugsoor­log in onze hoofdstad: minstens acht moorden

  November vorig jaar in Molenbeek. Een Albanese man wordt op straat doorzeefd met minstens acht kogels. Hij moest dood, zoveel is duidelijk. De speurders stonden voor heel wat vraagtekens, tot de onderschepte berichten in operatie Sky hen een spoor gaf: een ware drugsoorlog binnen de Brusselse maffia. Een territoriale vete tussen twee clans die al resulteerde in minstens acht afrekeningen, zowel in ons land als in Albanië.
 2. Gruwelijke beelden duiken op in onderzoek rond Brusselse drugsmaffia: onthoofdingen en lichamen in stukken
  PREMIUM

  Gruwelijke beelden duiken op in onderzoek rond Brusselse drugsmaf­fia: onthoofdin­gen en lichamen in stukken

  In Brussel werd dinsdag een volledig drugsnetwerk opgerold na een grootschalige operatie — die voortvloeit uit het Sky ECC-dossier — waarbij 64 personen werden opgepakt bij 114 huiszoekingen. De Brusselse drugsmaffia had duidelijke links met Colombia. En dat vertaalde zich niet enkel in de invoer van cocaïne, maar in die van gruwelijk geweld: onthoofdingen, verminkingen en afrekeningen. “Het zijn vreselijke beelden”, zegt het federaal parket, dat hier voor het eerst toelicht welke gruwel het ontdekte tussen de duizenden onderschepte maffiaberichten.