Theo Francken: “Mahdi geeft verkeerd signaal door niet in beroep te gaan tegen Soedanarrest”
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) geeft het verkeerde signaal door niet in beroep te gaan tegen de veroordeling van ons land door het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen voor de uitwijzing van een Soedanees die hier illegaal verbleef, nu drie jaar geleden. Dat vindt Kamerlid Theo Francken (N-VA), die destijds staatssecretaris voor Asiel en Migratie was.
Delen per e-mail
Het Europees Hof oordeelde dat ons land de Europese mensenrechtenconventie overtreden heeft bij de uitwijzing van de Soedanees in 2017. Het meende dat ons land artikel 3 van die conventie met de voeten heeft getreden, dat een verbod op onmenselijke of mensonterende behandeling voorschrijft. De regering had drie maanden de tijd om te vragen of de Grote Kamer van het Hof de zaak behandelt.
Met de vinger wijzen
Dat staatssecretaris Mahdi dat nu niet doet, betreurt Theo Francken. De voormalige staatssecretaris vindt dat een verkeerd signaal. Sammy Mahdi "zet daarmee zijn eigen administratie te kijk en bemoeilijkt zo zelf zijn opdracht om mensen in illegaal terug te sturen". Maar volgens de N-VA'er mag dat allemaal niet baten: “De gretigheid om mij met de vinger te kunnen aanwijzen als iemand die 'de mensenrechten schond', was blijkbaar te verleidelijk".
Staatssecretaris Mahdi lichtte zijn beslissing toe bij de voorstelling van zijn beleidsnota in de bevoegde Kamercommissie vorige woensdagavond. Hij wees erop dat de doorverwijzing naar de Grote Kamer geen 'normale' beroepsprocedure is, maar enkel wordt toegestaan indien er interpretatieproblemen zijn met betrekking tot het EVRM, of als het risico bestaat dat het arrest in strijd is met een eerder gewezen arrest van het Hof. Mahdi dacht in dat verband aan de feitelijke onduidelijkheden rond de vrijwillige vertrekverklaring en de situatie die gecreëerd werd door de specifieke omstandigheden van de Soedanese identificatiemissie.
Wijzigingen aan procedure
Voorts verwees hij naar de verschillende wijzigingen aan de procedure zoals de invoering van de impliciete asielaanvragen, waardoor het CGVS (Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, nvdr.) in een zeer beperkt aantal gevallen, en op initiatief van DVZ, toch een onderzoek naar internationale bescherming voert in gevallen waarin de betrokkene geen asiel aanvraagt.
Maar Theo Francken wijst erop dat in de Grote Kamer "de echte juridische kleppers" zitten die beter de praktische implicaties van hun uitspraken kunnen inschatten. Dat een beroep zin heeft, bewijst volgens hem Spanje, "die in de ophefmakende Ceuta en Mellila zaak na doorverwijzing naar de Grote Kamer plots wél gelijk kreeg". Door niet in beroep te gaan schikt Mahdi in het oordeel van Straatsburg en wordt het arrest definitief, aldus het Kamerlid, die meent dat staatssecretaris Mahdi hiermee het verkeerde signaal geeft.
Madhi reageert
De staatssecretaris benadrukt zaterdagavond dat het terugkeerbeleid helemaal niet onder druk staat door dit arrest. “We hebben de voorbije decennia duizenden mensen teruggestuurd met respect voor het internationaal recht. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft geadviseerd niet in beroep te gaan. Ze zijn al bezig met procedures aan te passen”, laat Mahdi bij monde van zijn woordvoerster weten.
“Dit arrest wil niet zeggen dat er geen identificiatiemissies kunnen zijn, wel geen intimidatiemissies. Op 28 oktober heeft de heer Francken zelf toe in de pers dat dit beter had kunnen worden aangepakt. De reactie van vandaag is vreemd, des te meer omdat er een vergelijking wordt gemaakt met Spanje waarin het in deze zaak niet gaat over identificatiemissies”, luidt het nog.
Voor de staatssecretaris moeten tergend en roekeloze beroepen altijd vermeden worden: “Over al dan niet in beroep gaan, moet de staat niet lichtzinnig oordelen maar inhoudelijk alle elementen afwegen. Net zoals dat van iedereen verwacht wordt bij beroepsprocedures. We kunnen de centen van de staat beter inzetten voor goede doeleinden”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
PREMIUM
LEZERSBRIEF: "Mevrouw Demir, kijk naar de regeling in Wallonië en puur er een nieuw plan uit”
Zoals beloofd kwam Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) met een compensatie voor de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. “Maar de situatie is unfair tegenover de rest van het land”, vindt lezer Steven De Cleer die haar een open brief schreef. “In Wallonië hebben prosumenten de vrije keuze tussen een terugdraaiende meter en een bidirectionele meter. Wie voor die laatste optie kiest zal nooit meer moeten betalen dan het prosumententarief. Bovendien moet er voor 2020 én 2021 er in Wallonië zelfs geen prosumentenvergoeding te worden betaald.“ Lees de lezersbrief hieronder integraal. -
Motivatiepsycholoog over aanpak Overlegcomité: “Perspectief was nodig, maar is een dubbeltje op zijn kant”
Op het Overlegcomité is voorzichtig perspectief geboden voor onder meer kappers en vakantieparken. Als de cijfers op 5 februari laag genoeg zijn, mogen ze mogelijk vanaf 13 februari heropenen. "Het is goed dat er perspectief geboden wordt, maar ergens schuilt daar ook gevaar in", zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent), die ook deel uitmaakt van de GEMS, de expertengroep die de regering advies geeft. -
-
HET DEBAT. Is een verbod op toeristische reizen noodzakelijk? Dit is jullie mening
Enkele uren na onze debatvraag zijn we wat ingehaald door de actualitet. Zoals verwacht heeft het Overlegcomité beslist om niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden. Het reisverbod geldt van 27 januari tot 1 maart. Grensarbeiders en zakenreizen krijgen een uitzondering. In onze bijhorende poll - met zo'n 11.350 deelnemers - staat 74% van de deelnemers achter een reisverbod, 26% is tegen. In de reacties valt een zelfde teneur op. -
BInnenland Politie gaat duizenden bodycams aankopen om interventies te filmen
De federale politie lanceert een openbare aanbesteding om 2.900 bodycams aan te kopen. Dat schrijft De Tijd. Die aanbesteding zal ook toegankelijk zijn voor lokale politiezones. De camera’s worden de komende jaren in gebruik genomen om interventies te filmen. Daarmee komt het gebruik van bodycams in België echt goed op gang. -
PREMIUM
COLUMN. “Dit is hét moment om Björn Soenens naar Peking te verbannen. Shanghai mag ook”
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
6 reacties
Anoniem
Marcel Willems
Steve Verwimp
Ronald Beintema
Chris Peetermans