The day after na brand Groot Schietveld: “Schade zo groot omdat blussen op schietveld zelf niet kon. Te gevaarlijk met al die munitie”
Op het militair domein van Brecht zijn afgelopen nacht vijftig brandweermannen paraat gebleven na de zware brand van vrijdag. Dat meldt Dieter Wouters, de burgemeester van Wuustwezel. De brandweer blijft op het terrein tot aan de eerstvolgende regenbui. Maar liefst 500 hectare aan natuurgebied is in rook opgegaan. De brand brak vrijdag uit na schietoefeningen van rekruten.
“Afgelopen nacht is de brandweer permanent stand-by gebleven”, zegt Wouters. “Vijftig mensen waren actief op het terrein. Zij konden onmiddellijk optreden als er een rookpluim zou zijn of er een nieuwe ontwikkeling plaatsvond. Ze hebben de nacht doorgebracht op het Groot Schietveld in Brecht.”
Dieter Wouters zit met een “day after-”gevoel: “We zijn ongelukkig. We begrijpen dat er door het leger geoefend moet worden. Het terrein is van Landsverdediging, niet van de gemeente. Maar de kost die wij als gemeente moeten dragen om deze brand te blussen en onze bewoners te beveiligen is veel te groot. Het belang van Defenise en van onze bewoners moeten kunnen samengaan. Maar wat nu gebeurd is mag nooit meer gebeuren.” Ook vandaag blijft de brandweer paraat.
Te gevaarlijk wegens munitie
Vrijdagochtend rond 9.15 uur is de brand ontstaan op het natuurgebied van ongeveer 1.500 hectare, dat zich uitstrekt over Brasschaat, Brecht en Wuustwezel. De brand woedde voornamelijk op het grondgebied van Brecht, op de grens met Gooreind (Wuustwezel). “De brand is ontstaan na een militaire schietoefening”, zegt burgemeester van Brecht, Sven Deckers. Er ontstond een grote rookpluim die vanop kilometers afstand zichtbaar was. De brandweer was met man en macht aanwezig en kreeg al snel hulp van Defensie, die het domein bezit.
Niet enkel de intensieve hitte maar ook het moeilijk begaanbare terrein maakte het bluswerk extra zwaar. “We kunnen met onze 4x4-wagens wel op de wegen rijden. We moesten lange lijnen van wagens maken, tot wel 100 meter, omdat het vuur zo snel uitbreidde. Maar er waren ook delen waar we te voet niet in konden gaan, omdat het schietvelden zijn. Dat is inslaggebied van projectielen. Daar liggen stukken munitie. Dat risico nemen we niet. In die delen hebben we dus vooral aan de randen de brand moeten tegenhouden. Dat maakt wel dat de verbrande oppervlakte groter is.”
Er vielen geen gewonden, maar de brandweerlieden moesten uiterst voorzichtig te werk gaan omdat de wind soms draait. Er stond preventief een 4x4-ambulance klaar om snel te kunnen bieden indien nodig. De ecologische schade is wel erg groot. Maar liefst 500 hectare aan natuurgebied is in rook opgegaan. “Heel wat zeldzame vogels zoals de nachtzwaluw en de boomleeuwerik hebben hun nesten op de bodem. Die broedsels zijn sowieso verloren”, zegt Jop Hermans, regiobeheerder Antwerpse Kempen van Agentschap Natuur en Bos.
De vierhonderd bewoners die gisteren geëvacueerd werden voor de brand op het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld, mochten zaterdag om 16 uur weer naar huis. “Toch content dat er hier geen schade is”, zegt Walter Van Eylen (65), net weergekeerd aan zijn caravan.
Wat liep er mis?
De droogte van de afgelopen anderhalve week speelt een rol in het vraagstuk hoe de brand kon uitbreken. Volgens brandweerkapitein Ronny Van Riel is het pijpenstrootje tussen het gras heel dor, wat maakt dat het makkelijker vuur vat. “Wat de eigenlijke oorzaak is van de brand? Er waren schietoefeningen bezig. Met een aan grote zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dit de basis geweest.”
Het elfde bataljon ‘Genie’ hield vrijdag schietoefeningen in het Groot Schietveld - een natuurgebied van 1.500 hectare - als onderdeel van de opleiding voor nieuwe rekruten. De ‘Genie’ zijn de soldaten die de technisch moeilijke zaken moeten uitvoeren: het bouwen van constructies, tijdelijke bruggen bouwen, en gebouwen opblazen.
Er is een gebrek aan middelen en mankracht door de jarenlange besparingen bij defensie, klinkt het bij de vakbond. “De toestand van het leger is op dit moment heel slecht. Normaal is het zo dat wanneer de hulpdiensten het niet meer kunnen redden, het leger ter hulp schiet. Nu is het andersom: het leger kan het niet meer aan en dus moeten de hulpdiensten maar komen helpen.” Er moesten zelfs blushelikopters uit Nederland aan te pas komen.
Lees Meer
-
Salah Abdeslam krijgt levenslange celstraf voor aanslagen in Parijs
Salah Abdeslam (32) is door het speciale hof van assisen in Parijs veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hij is schuldig bevonden aan alle aanklachten tegen hem. Abdeslam wordt beschouwd als mededader van de aanslagen van 2015 in Parijs. Gerechtsjournalist Faroek Özgünes geeft vanuit Parijs meer uitleg bij HLN LIVE. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
PREMIUMBrecht/Brasschaat/Wuustwezel
Schietcommandant over natuurbrand in Brecht: “Logisch dat wij daar schieten, maar deze gevolgen zijn niet logisch”
Het leger krijgt heel wat kritiek vanwege de forse natuurbrand op het militair domein en het natuurgebied Groot Schietveld in Brecht, aangezien die ontstond na schietoefeningen. Patrick Mestdagh, plaatscommandant Brasschaat en korpscommandant Brasschaats Bataljon Artillerie, erkent dat er een reële kans is dat de militaire oefeningen effectief de oorzaak zijn van het vuur. “Al hebben dezelfde oefenomstandigheden als vrijdag voorheen nog nooit problemen gegeven.” -
-
Brecht/Wuustwezel
Afgelopen 25 jaar al 10-tallen hectare Brechts natuurgebied in rook opgegaan, ook door schietoefeningen
De zware brand op het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld op de grens van Brecht, Brasschaat en Wuustwezel heeft al honderden hectaren in as gelegd. Al is het niet de eerste keer dat vuur ontstaan na schietoefeningen stukken van de heide verwoest. Wij geven een overzicht van eerdere voorvallen uit de afgelopen 25 jaar met als rode draad... schieten. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Brouns over het boerenprotest: “Evenwichtige oplossing is enkel mogelijk als er samengewerkt wordt”
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns begrijpt de zorgen van de protesterende boeren. Hij belooft dat de bezwaren die zijn ingediend tegen het stikstofakkoord ernstig bekeken zullen worden. “Een evenwichtige oplossing is wel enkel mogelijk als er samengewerkt wordt”, zei de CD&V-minister in het VRT-radioprogramma ‘De Ochtend’.