The day after na brand Groot Schietveld: “Schade zo groot omdat blussen op schietveld zelf niet kon. Te gevaarlijk met al die munitie”
Op het militair domein van Brecht zijn afgelopen nacht vijftig brandweermannen paraat gebleven na de zware brand van vrijdag. Dat meldt Dieter Wouters, de burgemeester van Wuustwezel. De brandweer blijft op het terrein tot aan de eerstvolgende regenbui. Maar liefst 500 hectare aan natuurgebied is in rook opgegaan. De brand brak vrijdag uit na schietoefeningen van rekruten.
“Afgelopen nacht is de brandweer permanent stand-by gebleven”, zegt Wouters. “Vijftig mensen waren actief op het terrein. Zij konden onmiddellijk optreden als er een rookpluim zou zijn of er een nieuwe ontwikkeling plaatsvond. Ze hebben de nacht doorgebracht op het Groot Schietveld in Brecht.”
Dieter Wouters zit met een “day after-”gevoel: “We zijn ongelukkig. We begrijpen dat er door het leger geoefend moet worden. Het terrein is van Landsverdediging, niet van de gemeente. Maar de kost die wij als gemeente moeten dragen om deze brand te blussen en onze bewoners te beveiligen is veel te groot. Het belang van Defenise en van onze bewoners moeten kunnen samengaan. Maar wat nu gebeurd is mag nooit meer gebeuren.” Ook vandaag blijft de brandweer paraat.
Te gevaarlijk wegens munitie
Vrijdagochtend rond 9.15 uur is de brand ontstaan op het natuurgebied van ongeveer 1.500 hectare, dat zich uitstrekt over Brasschaat, Brecht en Wuustwezel. De brand woedde voornamelijk op het grondgebied van Brecht, op de grens met Gooreind (Wuustwezel). “De brand is ontstaan na een militaire schietoefening”, zegt burgemeester van Brecht, Sven Deckers. Er ontstond een grote rookpluim die vanop kilometers afstand zichtbaar was. De brandweer was met man en macht aanwezig en kreeg al snel hulp van Defensie, die het domein bezit.
Niet enkel de intensieve hitte maar ook het moeilijk begaanbare terrein maakte het bluswerk extra zwaar. “We kunnen met onze 4x4-wagens wel op de wegen rijden. We moesten lange lijnen van wagens maken, tot wel 100 meter, omdat het vuur zo snel uitbreidde. Maar er waren ook delen waar we te voet niet in konden gaan, omdat het schietvelden zijn. Dat is inslaggebied van projectielen. Daar liggen stukken munitie. Dat risico nemen we niet. In die delen hebben we dus vooral aan de randen de brand moeten tegenhouden. Dat maakt wel dat de verbrande oppervlakte groter is.”
Er vielen geen gewonden, maar de brandweerlieden moesten uiterst voorzichtig te werk gaan omdat de wind soms draait. Er stond preventief een 4x4-ambulance klaar om snel te kunnen bieden indien nodig. De ecologische schade is wel erg groot. Maar liefst 500 hectare aan natuurgebied is in rook opgegaan. “Heel wat zeldzame vogels zoals de nachtzwaluw en de boomleeuwerik hebben hun nesten op de bodem. Die broedsels zijn sowieso verloren”, zegt Jop Hermans, regiobeheerder Antwerpse Kempen van Agentschap Natuur en Bos.
De vierhonderd bewoners die gisteren geëvacueerd werden voor de brand op het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld, mochten zaterdag om 16 uur weer naar huis. “Toch content dat er hier geen schade is”, zegt Walter Van Eylen (65), net weergekeerd aan zijn caravan.
Wat liep er mis?
De droogte van de afgelopen anderhalve week speelt een rol in het vraagstuk hoe de brand kon uitbreken. Volgens brandweerkapitein Ronny Van Riel is het pijpenstrootje tussen het gras heel dor, wat maakt dat het makkelijker vuur vat. “Wat de eigenlijke oorzaak is van de brand? Er waren schietoefeningen bezig. Met een aan grote zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dit de basis geweest.”
Het elfde bataljon ‘Genie’ hield vrijdag schietoefeningen in het Groot Schietveld - een natuurgebied van 1.500 hectare - als onderdeel van de opleiding voor nieuwe rekruten. De ‘Genie’ zijn de soldaten die de technisch moeilijke zaken moeten uitvoeren: het bouwen van constructies, tijdelijke bruggen bouwen, en gebouwen opblazen.
Er is een gebrek aan middelen en mankracht door de jarenlange besparingen bij defensie, klinkt het bij de vakbond. “De toestand van het leger is op dit moment heel slecht. Normaal is het zo dat wanneer de hulpdiensten het niet meer kunnen redden, het leger ter hulp schiet. Nu is het andersom: het leger kan het niet meer aan en dus moeten de hulpdiensten maar komen helpen.” Er moesten zelfs blushelikopters uit Nederland aan te pas komen.
Lees Meer
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
-
Klachten over onbereikbare verzekeraars met een derde toegenomen
De Ombudsman van de Verzekeringen heeft vorig jaar 2.327 klachten ontvangen over moeilijk bereikbare verzekeringsbedrijven en tussenpersonen, een derde meer dan het jaar voordien. Dat schrijft ‘De Zondag’. -
PREMIUM
INTERVIEW. Bouchez houdt opnieuw pleidooi om werkloosheidsuitkering te beperken, maar schoffeert meteen zijn coalitiepartners: “Ouderwetse linkse partijen gijzelen de regering”
Over twee weken gaat de federale regering in conclaaf om zich te buigen over de fiscale hervorming, de pensioenen en - zo hopen verschillende partijen - een arbeidsmarkthervorming. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez opent die discussie nu al, door na zijn eerdere pleidooien nu een wetsvoorstel neer te leggen om de werkloosheidsuitkering na 2 jaar te stoppen. “Dat is geen profilering, maar gewoon noodzakelijk. Ik wil niet dat België een afkooksel wordt van de sinistere regio’s waar de PS al jaar en dag bestuurt.” -
-
PREMIUMBrecht/Brasschaat/Wuustwezel
Schietcommandant over natuurbrand in Brecht: “Logisch dat wij daar schieten, maar deze gevolgen zijn niet logisch”
-
Livios
Ga voor een zalig koele woning bij heet weer: kies je dan voor screens of rolluiken?
Tijdens warme zomerdagen loopt de temperatuur in huis snel op. Dat kan je voorkomen met zonwering. Zoals rolluiken en screens. Ze hebben deels dezelfde functies. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Bouwsite Livios biedt een leidraad om uit te maken welke oplossing voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen. -
Update39
Door België uit Iraanse cel bevrijde Europeanen geland in Melsbroek
Drie Europese gevangenen uit Iran - twee Oostenrijkers en een Deen - zijn zaterdagochtend omstreeks 2.45 uur geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar zijn ze ontvangen door minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). De vrijlating van de gevangenen vormt de tweede en laatste fase van een bredere operatie die vorige week al de terugkeer van Olivier Vandecasteele mogelijk maakte. -
Brecht/Wuustwezel
Afgelopen 25 jaar al 10-tallen hectare Brechts natuurgebied in rook opgegaan, ook door schietoefeningen
48 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerlouis reinquin
Stephaan Van den Broeck
gustaaf carpels
James Bootsgezel
Paul van de velde