Man plaatst isolatie in het dak, beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Man plaatst isolatie in het dak, beeld ter illustratie. © Getty Images

Test Aankoop vraagt substantiële verbeteringen aan EPC

Test Aankoop wil dat er substantiële verbeteringen worden aangebracht aan het energieprestatiecertificaat (EPC). Voor de consumentenorganisatie is het van cruciaal belang dat het document completer, concreter en nuttiger wordt.

5 reacties

 • Catherine Mistiaen

  1 maand geleden
  EPC is een abstract gegeven, zoals cijfers en centen. Een huis is als een huid: het moet àdemen, net zoals de bewoners ervan. Peperdure isolatie midden in een klimaatopwarming, in VL (niet in Siberië), verplicht gecombineerd met dure airco en dure ventilatie, waar is de energiebesparing?? Hardnekkig doorstappen op deze leugen en dit dwaalspoor, is niet meer toegestaan. Gelukkig ligt het voor de hand: alles is onbetaalbaar geworden voor iedereen. Dus we moéten wel terugkeren, naar de waarheid.
 • Etienne Van de Velde

  1 maand geleden
  Het EPC is en blijft een theoretisch cijfer dat op weinig realisme verplicht tot stand wordt gebracht en geeft geen enkele waarde. Zelf kocht ik een huis waar een nieuw EPC moest worden opgemaakt en daar stond nog een houtvuur in dat de vorige bewoner nog moest verwijderen, zoveel minpunten. Een huis moet eerst zoveel mogelijk luchtdicht gemaakt worden en dan verplichten ze je om boven de ramen ventilatie te steken, wie verzint toch zoiets, alleen maar iemand die er makkelijk geld aan verdient.
 • Vanderliden Marc

  1 maand geleden
  Ik liet recent een EPC opmaken. Daarin stond dat ik het dubbele glas en al de ramen diende te vervangen, en dat terwijl mijn ramen totaal nieuw waren (3 maanden) en voorzien van superisolerend glas. Reden: in mijn voordeur stond 1 raampje van hooguit 6 dm² n dat dubbele glasruitje was niet hoogrenderend. Om die reden werd met mijn nieuwe ramen en glas geen rekening gehouden, en is mijn score een stuk lager. Volgens de technieker lag dat aan het programma, en kon hij daar niets aan veranderen
 • Ives Ameel

  1 maand geleden
  Nog zo een kostelijk grapje en achteraf betalen om te verwijderen omdat heel het huis vochtig wordt en wegrot. Een mens is niet gemaakt om in een plastieken kot te leven.
 • Rik Vangaal

  1 maand geleden
  Toen het werd verplicht was het tien jaar geldig. Maar Vlaanderen besliste die gekdigheid te vernietigen. Wie een epc van 2016 heeft en zijn woning we nst te verkooen moet een nieuw laten maken want niet meer geldig. Zo handelt Vlaanderen. Reeds 20.000 personen werden oogeleid om epc te maken. De meesten hebben geen werk en toch gaat Syntra door met opleiden. Met Vlaamse subsidies.
 1. Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
  Spaargids.be

  Zieken­fonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzeke­ring aangewezen?

  De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten.