Jan Aelberts
Volledig scherm
© Jan Aelberts

Terug naar school: hoogbegaafde Aliana (5) leerde zichzelf lezen in één maand

En of 1 september een mijlpaal wordt voor Aliana Goethals uit Oosterzele. Al is ze nog maar pas vijf, ze trekt naar het eerste studiejaar en zal voor rekenen zelfs les in het tweede leerjaar volgen. Het blonde elfje is hoogbegaafd en slaat daarom het derde kleuterklasje over. "Er is geen houden aan dat kind", lacht haar mama, fier op haar slimme dochter, maar ook wat weemoedig omdat het speelse er te snel af ging. "Aliana was vier toen ze zich in een maand tijd leerde lezen, en in twaalf dagen kon ze schrijven."

 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 2. Kleuterjuf slaat noodkreet in open brief aan Crevits: "Al 20 scholen maar nog geen vast werk"
  Video

  Kleuterjuf slaat noodkreet in open brief aan Crevits: "Al 20 scholen maar nog geen vast werk"

  Kleuterjuf Isabelle Willem (35) heeft op Facebook een open brief geschreven aan minister van Onderwijs Hilde Crevits. Daarin slaat ze een noodkreet over de situatie van leerkrachten die nu, amper een week voor het nieuwe schooljaar begint, nog steeds niet zeker weten of ze werk zullen hebben of niet. Zelf gaf Willem de voorbije zeven jaar les op liefst twintig scholen, zonder dat ze nu zeker is van vast werk.