Jan Aelberts
Volledig scherm
© Jan Aelberts

Terug naar school: hoogbegaafde Aliana (5) leerde zichzelf lezen in één maand

En of 1 september een mijlpaal wordt voor Aliana Goethals uit Oosterzele. Al is ze nog maar pas vijf, ze trekt naar het eerste studiejaar en zal voor rekenen zelfs les in het tweede leerjaar volgen. Het blonde elfje is hoogbegaafd en slaat daarom het derde kleuterklasje over. "Er is geen houden aan dat kind", lacht haar mama, fier op haar slimme dochter, maar ook wat weemoedig omdat het speelse er te snel af ging. "Aliana was vier toen ze zich in een maand tijd leerde lezen, en in twaalf dagen kon ze schrijven."

 1. Kleuterjuf slaat noodkreet in open brief aan Crevits: "Al 20 scholen maar nog geen vast werk"
  Video

  Kleuterjuf slaat noodkreet in open brief aan Crevits: "Al 20 scholen maar nog geen vast werk"

  Kleuterjuf Isabelle Willem (35) heeft op Facebook een open brief geschreven aan minister van Onderwijs Hilde Crevits. Daarin slaat ze een noodkreet over de situatie van leerkrachten die nu, amper een week voor het nieuwe schooljaar begint, nog steeds niet zeker weten of ze werk zullen hebben of niet. Zelf gaf Willem de voorbije zeven jaar les op liefst twintig scholen, zonder dat ze nu zeker is van vast werk.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.