Terreurplan ontdekt in gevangenis Sint-Gillis
UpdateDe islamradicalisering achter tralies neemt verontrustende vormen aan. Een gedetineerde in de gevangenis van Sint-Gillis kreeg een papier in handen waarop stond uitgelegd hoe hij een bom moet maken. Uit onderzoek van uw krant blijkt dat dit soort incidenten toeneemt.
Delen per e-mail
Een gedetailleerd plan met de instructies voor het maken van een bom. Dat is wat een gedetineerde midden december in de gevangenis van Sint-Gillis in zijn cel aantrof. Verbaasd lichtte de 20-jarige man - die niet veroordeeld werd in een terreurdossier - zijn advocaat in. Die verwittigde op zijn beurt de politie en die onderzoekt de zaak momenteel. De instructies waren voor een andere gedetineerde bedoeld, maar kwamen in de verkeerde cel terecht.
Intern smokkelsysteem
"De man in kwestie is een drugsverslaafde die via het intern smokkelsysteem drugs wou verhandelen", zegt onze bron, die anoniem wenst te blijven omdat het onderzoek nog loopt. "Toen het om instructies bleek te gaan voor het maken van een bom, sloeg hij in paniek. Hij wou daar niks mee te maken hebben. Er stond in de brief ook hoe je vergif kan maken."
Ernstige vragen
Dat dergelijke boodschappen rondgaan in een gevangenis, roept ernstige vragen op over de manier waarop radicale moslims zich organiseren achter tralies. Uw krant verzamelde de voorbije weken getuigenissen die aantonen hoe verontrustend de situatie is. "Het is dweilen met de kraan open", zegt een hooggeplaatste medewerker binnen het gevangeniswezen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte al meer dan 5 miljoen euro vrij in de strijd tegen radicalisering, maar dat blijkt onvoldoende om het probleem het hoofd te bieden.
Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.
Minister Geens: "Goed dat plan gevonden is"
Justitieminister Koen Geens erkent dat het verontrustend is dat een bomhandleiding gevonden werd in de gevangenis van Sint-Gillis. "Maar het is ook goed dat het gevonden werd", benadrukte hij vandaag in de marge van een persconferentie.
Justitieminister Geens reageert liever niet op concrete gevallen. Hij erkent wel het probleem van radicalisering in de gevangenissen. In het voorjaar van 2015 werd al beslist om aparte afdelingen op te richten om "besmetting" tegen te gaan, benadrukt hij. Er wordt daarbij in stappen gewerkt, met eerst pogingen tot deradicalisering in de eigen of een andere gevangenis. "Een perfecte oplossing bestaat niet, maar ik blijf in deze keuze geloven."
Binnen het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI) is ook een cel opgericht die zich specifiek bezighoudt met antiradicalisering. Die cel Extremisme zorgt voor de doorstroming van informatie over de betrokken gedetineerden naar bevoegde diensten, zoals bijvoorbeeld de Staatsveiligheid. Al het personeel van EPI krijgt ook een opleiding rond radicalisering.
"We blijven inzetten op het probleem", vervolgt Geens. "We doen zo veel mogelijk sweepings in de cellen en nemen extra mensen aan, zoals psychologen en islamconsulenten. Maar het is belangrijk dat we genoeg mensen vinden die goed gevormd zijn." De CD&V'er merkt nog op dat het probleem niet tot ons land beperkt blijft. "Ook de Fransen en de Britten hebben op dit vlak een groot probleem."
Gevangeniswezen: "Informatie als niet geloofwaardig beschouwd"
Het klopt dat er een gedetineerde in de gevangenis van Sint-Gillis eind december meldde dat hij plannen voor een bom had ontdekt maar die informatie werd door de bevoegde diensten onderzocht en als niet geloofwaardig beschouwd. Dat meldt het gevangeniswezen. Het Brusselse parket van zijn kant kon nog geen commentaar geven op het nieuws.
"Naar aanleiding van het persartikel in Het Laatste Nieuws deze ochtend bevestigt het Gevangeniswezen dat eind december een gedetineerde, die in de gevangenis van Sint-Gillis verbleef, melding gemaakt heeft van een mogelijke dreiging", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. "Deze informatie is door de bevoegde diensten grondig onderzocht en werd afgesloten als niet geloofwaardig."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Dit zijn de elektrische wagens met de grootste autonomie
Net zoals in een aantal andere aspecten van het leven, gaat het gezegde “hoe groter, hoe beter” op voor de autonomie van elektrische wagens. Een groter rijbereik betekent immers minder laadstress en een groter gebruiksgemak van je EV. HLN Drive somt de 10 EV’s op met de grootste autonomie. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
34
HET DEBAT. Waar moet er eerst versoepeld worden? Dit is jullie mening
Morgen staat er een nieuw Overlegcomité op de agenda. Hoewel de coronacijfers in ons land opnieuw in stijgende lijn zijn, gaan er steeds meer stemmen op om toch versoepelingen door te voeren. Van een grotere buitenbubbel, meer mogelijkheden voor jongeren tot een heropening van terrasjes. Verschillende politici gooiden de voorbije dagen een aantal voorstellen op tafel. Wat denk jij? Mag er versoepeld worden? En waar dan? Eerder vandaag lieten we experts en politici aan het woord. Nu is het jullie beurt. -
-
Audi-topman belooft fabriek in Vorst opvolger voor e-tron
De fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi in Vorst, zal een opvolger voor de elektrische Audi e-tron toegewezen krijgen. Dat heeft de CEO van Audi, Markus Duesmann vandaag gezegd in een interview. Een dergelijke toezegging is goed nieuws voor Brussel en biedt de fabriek weer zekerheid voor de komende jaren. -
44
Wat moeten we verwachten van Overlegcomité morgen? Stijgende cijfers versus grote roep om versoepelingen
Terwijl de nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuisopnames terug (licht) stijgen, buigt het Overlegcomité zich morgen over eventuele versoepelingen. Grote versoepelingen zijn nog niet aan de orde, zo maakte premier Alexander De Croo (Open Vld) maandag meermaals duidelijk. Nochtans is er de voorbije weken flink wat op tafel gekomen. Elke getroffen sector werpt dezer dagen een lijn uit in de hoop op versoepeling of perspectief en ook politici lijken hun geduld te verliezen. Een overzicht. -
Planbureau verwacht economische groei van 4,1 procent in 2021
Het Federaal Planbureau verwacht dat de Belgische economie dit jaar met 4,1 procent zal groeien. Dat blijkt vrijdag uit voorlopige economische vooruitzichten voor de periode 2021-2026. De definitieve vooruitzichten worden in juni gepubliceerd. -
6
Meerderheid Vlamingen beweegt minder dan vóór coronapandemie
De meeste Vlamingen sporten en bewegen minder dan voor de coronapandemie. Dat blijkt uit de eerste monitor Sport & Bewegen van Sport Vlaanderen. Toch blijven nog veel mensen in beweging: vier vijfde zegt wekelijks sport- of beweegactiviteiten te beoefenen.