Terreurplan ontdekt in gevangenis Sint-Gillis
UpdateDe islamradicalisering achter tralies neemt verontrustende vormen aan. Een gedetineerde in de gevangenis van Sint-Gillis kreeg een papier in handen waarop stond uitgelegd hoe hij een bom moet maken. Uit onderzoek van uw krant blijkt dat dit soort incidenten toeneemt.
Delen per e-mail
Een gedetailleerd plan met de instructies voor het maken van een bom. Dat is wat een gedetineerde midden december in de gevangenis van Sint-Gillis in zijn cel aantrof. Verbaasd lichtte de 20-jarige man - die niet veroordeeld werd in een terreurdossier - zijn advocaat in. Die verwittigde op zijn beurt de politie en die onderzoekt de zaak momenteel. De instructies waren voor een andere gedetineerde bedoeld, maar kwamen in de verkeerde cel terecht.
Intern smokkelsysteem
"De man in kwestie is een drugsverslaafde die via het intern smokkelsysteem drugs wou verhandelen", zegt onze bron, die anoniem wenst te blijven omdat het onderzoek nog loopt. "Toen het om instructies bleek te gaan voor het maken van een bom, sloeg hij in paniek. Hij wou daar niks mee te maken hebben. Er stond in de brief ook hoe je vergif kan maken."
Ernstige vragen
Dat dergelijke boodschappen rondgaan in een gevangenis, roept ernstige vragen op over de manier waarop radicale moslims zich organiseren achter tralies. Uw krant verzamelde de voorbije weken getuigenissen die aantonen hoe verontrustend de situatie is. "Het is dweilen met de kraan open", zegt een hooggeplaatste medewerker binnen het gevangeniswezen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte al meer dan 5 miljoen euro vrij in de strijd tegen radicalisering, maar dat blijkt onvoldoende om het probleem het hoofd te bieden.
Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.
Minister Geens: "Goed dat plan gevonden is"
Justitieminister Koen Geens erkent dat het verontrustend is dat een bomhandleiding gevonden werd in de gevangenis van Sint-Gillis. "Maar het is ook goed dat het gevonden werd", benadrukte hij vandaag in de marge van een persconferentie.
Justitieminister Geens reageert liever niet op concrete gevallen. Hij erkent wel het probleem van radicalisering in de gevangenissen. In het voorjaar van 2015 werd al beslist om aparte afdelingen op te richten om "besmetting" tegen te gaan, benadrukt hij. Er wordt daarbij in stappen gewerkt, met eerst pogingen tot deradicalisering in de eigen of een andere gevangenis. "Een perfecte oplossing bestaat niet, maar ik blijf in deze keuze geloven."
Binnen het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI) is ook een cel opgericht die zich specifiek bezighoudt met antiradicalisering. Die cel Extremisme zorgt voor de doorstroming van informatie over de betrokken gedetineerden naar bevoegde diensten, zoals bijvoorbeeld de Staatsveiligheid. Al het personeel van EPI krijgt ook een opleiding rond radicalisering.
"We blijven inzetten op het probleem", vervolgt Geens. "We doen zo veel mogelijk sweepings in de cellen en nemen extra mensen aan, zoals psychologen en islamconsulenten. Maar het is belangrijk dat we genoeg mensen vinden die goed gevormd zijn." De CD&V'er merkt nog op dat het probleem niet tot ons land beperkt blijft. "Ook de Fransen en de Britten hebben op dit vlak een groot probleem."
Gevangeniswezen: "Informatie als niet geloofwaardig beschouwd"
Het klopt dat er een gedetineerde in de gevangenis van Sint-Gillis eind december meldde dat hij plannen voor een bom had ontdekt maar die informatie werd door de bevoegde diensten onderzocht en als niet geloofwaardig beschouwd. Dat meldt het gevangeniswezen. Het Brusselse parket van zijn kant kon nog geen commentaar geven op het nieuws.
"Naar aanleiding van het persartikel in Het Laatste Nieuws deze ochtend bevestigt het Gevangeniswezen dat eind december een gedetineerde, die in de gevangenis van Sint-Gillis verbleef, melding gemaakt heeft van een mogelijke dreiging", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. "Deze informatie is door de bevoegde diensten grondig onderzocht en werd afgesloten als niet geloofwaardig."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
67
Nieuw advies: zwangere vrouwen krijgen prioritair coronavaccin
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert dat alle zwangere vrouwen toch best prioritair gevaccineerd worden. Dat deelt de HGR mee. Wel wordt aangeraden om voor hen mRNA-vaccins, zoals dat van Pfizer, te gebruiken. De taskforce Vaccinatie komt om 18 uur samen en zal het advies van de HGR normaal gezien volgen en in de praktijk brengen. -
1
NMBS betaalt amper gevolgschade
Voor het eerst heeft spoorwegmaatschappij NMBS na een advies van de ombudsdienst voor treinreizigers de kost op zich genomen van gevolgschade omdat een trein onvoldoende stipt reed. Als het van de ombudsdienst afhangt, zou dit veel meer moeten gebeuren. -
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
-
4
Basic-Fit verliest vijfde van abonnees
De uitbater van fitnessketen Basic-Fit blijft zwaar lijden onder de gevolgen van het coronavirus en is in een jaar tijd een vijfde van zijn abonnees kwijtgeraakt. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef 94 procent van de zaken in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Spanje dicht. In België gaat het om 192 fitnesscentra. -
7 tips voor een koele tuin in de zomer
-
Brief met wit poeder afgeleverd in Wetstraat 16
Er werd deze voormiddag via de post een poederbrief afgeleverd in de Wetstraat 16, de ambtswoning van premier Alexander De Croo (Open Vld). De interne veiligheidsprocedure werd onmiddellijk opgestart. -
2
1 op de 3 werknemers krijgt nooit een blijk van waardering van leidinggevende
Een op de drie Belgische werknemers krijgt nooit een blijk van waardering van zijn leidinggevende. Toch zijn complimenten heel belangrijk, want werknemers die zich gewaardeerd voelen, presteren beter. Bovendien leidt een gebrek aan waardering tot een vermindering van het werkplezier en de motivatie. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team en professor Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.