Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images

Telewerk ambtenaren kan 38 miljoen euro opleveren

Thuiswerk en andere efficiëntiewinsten bij overheidsdiensten kunnen op termijn een derde van de kantoorruimte overbodig maken. Dat kan de komende jaren een jaarlijkse besparing van tientallen miljoenen opleveren. Dat schrijft De Standaard vandaag.

 1. Energiekosten soms bijna verdrievoudigd: wat is er aan de hand? "Dat er net nu een prijsstijging volgt, is niet geheel onlogisch”
  PREMIUM

  Energiekos­ten soms bijna verdrievou­digd: wat is er aan de hand? "Dat er net nu een prijsstij­ging volgt, is niet geheel onlogisch”

  De prijsbewuste consument heeft het waarschijnlijk al gemerkt: je betaalt vandaag een pak meer voor gas en elektriciteit dan vorig jaar. De energiekosten zijn bij verschillende contracten zelfs bijna verdrievoudigd. “Al zal het effect op je energiefactuur lager liggen”, duidt energiespecialist van Mijnenergie.be Kristof De Paepe. Hij wijst op verschillende oorzaken en legt ook uit hoe je het effect van die prijsstijgingen zelf kunt uitvlakken.
 2. Komt er ook bij ons binnenkort een ‘recht op deconnectie’? Prof: “Slechte balans tussen werk en privé is recept voor vroegtijdig uitvallen”

  Komt er ook bij ons binnenkort een ‘recht op deconnec­tie’? Prof: “Slechte balans tussen werk en privé is recept voor vroegtij­dig uitvallen”

  Sinds we thuiswerken is de grens tussen ons privé- en professionele leven steeds meer vervaagd. Want na een lange werkdag aan je geïmproviseerd bureau de knop omdraaien, is moeilijk. Daarnaast zijn we volgens een grootschalige studie ook een pak meer beginnen werken sinds de pandemie. Dat wakkerde het debat aan om een algemeen ‘recht op deconnecteren' in te voeren in de bedrijfscultuur, zoals in Spanje, Italië en Frankrijk al het geval is. Kan dat ook bij ons? Christophe Vanroelen, professor arbeidssociologie aan de Vrije Universiteit Brussel: “Het is de verantwoordelijkheid van de baas om ervoor te zorgen dat de werkdag goed afgebakend is.”