Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Te moe om nog te rijden? Deze speekseltest kan ongevallen voorkomen

VerkeersveiligheidMet slaaptekort achter het stuur kruipen, het is bijna even gevaarlijk als rijden met een glaasje op.  Vermoeide bestuurders veroorzaken naar schatting ongeveer 10 tot 25 procent van de verkeersongevallen. Maar als het van Franse wetenschappers afhangt, daalt dit cijfer binnenkort dankzij een speekseltest die aantoont of je nog in staat bent veilig een voertuig te besturen. Dat melden de kranten van Het Mediahuis vandaag. 

20 reacties

 • Johan Vancaneghem

  5 jaar geleden
  Gino heeft gelijk, cortisol is een stresshormoon, wat dan weer zorgt voor andere hormonale onevenwichten. Ook veel mensen met suiker, verminderd zicht, beginnende Parkinson, in mindere mate gevaarlijk is bvb 'beginnende dementie' ,maar eens verder gevorderd, wel een probleem. Er rijdt vanalles op de baan, ook jongeren met een te hoge testosteronwaarde. Het is een jungle, en door trial en error en honderdduizenden doden, wat zeg ik, miljoenen op 70 jaar en alle landen later...
 • Gino Denil

  5 jaar geleden
  Er zijn mensen met permanent te lage cortisol waarden zonder dat de oorzaak vermoeidheid is. Door een slechte werking van de bijnieren. En als het therapeutisch gebruikt wordt als ontstekingsremmer kan je best oververmoeid zijn en normale of hoge cortisol waarden hebben.
 • marc van de poel

  5 jaar geleden
  Iedereen weet dat als je te moe achter het stuur kruipt een (veel) groter gevaar op de weg dan iemand die 3 of 4 pintjes gedronken heeft. Als je in 't slaap valt achter je stuur, knal je tegen een boom. Na enkele pintjes zul je die boom nog makkelijk ontwijken. Die tests zijn een totaal overbodige poeha.
 • Patrick Najbart

  5 jaar geleden
  En dat wordt dan weer het volgende punt waar ze ons op willen pakken... Kassa!!!
 • Frans Dedokker

  5 jaar geleden
  Dus mensen die hard gewerkt hebben mogen niet meer naar huis rijden? We kunnen niet allemaal 8u uitrusten op kantoor hn
 1. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  6

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
 2. 130 km/u op de snelweg onaanvaardbaar, vindt Weyts: "Willen we echt nog meer doden tellen om een paar minuten tijd te winnen?"

  130 km/u op de snelweg onaanvaard­baar, vindt Weyts: "Willen we echt nog meer doden tellen om een paar minuten tijd te winnen?"

  Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil de maximumsnelheid op sommige stukken snelweg verhogen naar 130 km/u. Dat schrijven La Dernière Heure en La Libre Belgique. Het voorstel van de minister is niet nieuw, maar de plannen zouden nu wel concreter zijn. Hij verwacht zelf geen tegenstand van de gewesten, maar zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA) is alvast niet te spreken over het voorstel. Ook Waals minister Carlo Di Antonio (cdH) wil niet mee.