Professor Biostatistiek Geert Molenberghs.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Biostatistiek Geert Molenberghs. © Joel Hoylaerts/Photo News

Te laat? Helemaal niet, meent Geert Molenberghs: “Ideale coronabarometer past op A4 en heeft hooguit zes niveaus”

Een Belgische coronabarometer? Dat wordt geen makkelijke oefening. Zoveel mag blijken uit de (weinige) buitenlandse voorbeelden, die in de praktijk best complex uitvallen. “De ideale barometer? Eentje die past op een A4 en met hooguit zes niveaus”, meent professor biostatistiek Geert Molenberghs alvast. “Al is het sowieso geen goed idee om richtcijfers — zoals bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames — op zo’n barometer te plakken.” 

 1. PVDA roept op tot “het jaar van verzet” en organiseert mars op Brussel
  102

  PVDA roept op tot “het jaar van verzet” en organi­seert mars op Brussel

  PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw roept in zijn nieuwjaarsboodschap op om van 2022 een jaar van verzet te maken. “Omdat energie te duur wordt, omdat we het beu zijn dat onze lonen geblokkeerd blijven, omdat werken tot 67 jaar voor de meeste mensen gewoon onmogelijk is, omdat we deze regering, die met haar pandemiewet alle macht in handen heeft, niet langer haar gang kunnen laten gaan. Daarom blijven wij druk uitoefenen en organiseren wij onze Basta-betoging op 27 februari in de straten van Brussel”, klonk het.
 2. Open Vld wil overal elektronisch stemmen bij lokale verkiezingen in 2030, CD&V wil "zo snel mogelijk" online stemmen mogelijk maken

  Open Vld wil overal elektro­nisch stemmen bij lokale verkiezin­gen in 2030, CD&V wil "zo snel mogelijk" online stemmen mogelijk maken

  Als het van Open Vld afhangt, moet er bij de lokale verkiezingen van 2030 in heel Vlaanderen elektronisch worden gestemd. Tegelijkertijd willen de Vlaamse liberalen dat vaker een beroep wordt gedaan op ambtenaren om de stembureaus te bemannen en dat de vergoeding voor wie de stem- en telbureaus bemant, stevig wordt opgekrikt. Dat staat in een conceptnota die Vlaams parlementslid Tom Ongena heeft klaargestoomd. CD&V wil dan weer “zo snel mogelijk” online stemmen en stemmen per brief mogelijk maken voor de lokale verkiezingen. Dat staat in een conceptnota van de partij rond lokale verkiezingsregels.
 1. Vandaag zonnige winterdag, morgen aanvriezende mist verwacht

  Vandaag zonnige winterdag, morgen aanvriezen­de mist verwacht

  De week start in het zuiden en in het oosten van het land zonnig, ook al kunnen er nog soms lage wolken hangen, vooral in het noordwesten, of is er aanvriezende mist mogelijk. In de loop van de dag wordt het overal zonnig. Het wordt zo’n 2 graden in de Hoge Venen en 7 graden in Laag-België, meldt het KMI. Er staat een zwakke wind uit zuidoostelijke of veranderlijke richtingen. In de Ardennen waait de wind matig uit het zuidoosten.
 2. Partijvoorzitters De Wever en Lachaert voor het eerst samen in studio na vorming federale regering: “Ideologisch zijn we mekaars beste vrienden”

  Partijvoor­zit­ters De Wever en Lachaert voor het eerst samen in studio na vorming federale regering: “Ideolo­gisch zijn we mekaars beste vrienden”

  De vorming van de federale regering heeft diepe wonden geslagen bij de N-VA, die de Open Vld daarin woordbreuk verwijt. Het zit sindsdien stevig scheef tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn collega van de Open Vld, Egbert Lachaert. Voor het eerst zaten ze vanochtend nog eens samen in een tv-studio, die van De Zevende Dag. Tot een grote verzoening kwam het niet, al waren beide voorzitters het over sommige punten roerend met elkaar eens. “Ideologisch zijn me mekaars beste vrienden, maar ik heb een fundamenteel probleem met Vivaldi omdat die federale regering geen Vlaamse meerderheid heeft”, zei De Wever.