BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Systeem van plaatsvervangende rechters is "pure Kafka"

Het systeem waarin advocaten optreden als plaatsvervangende rechters in rechtbanken waar ze zelf in andere zaken pleiten, en waarbij ze kunnen oordelen over collega's, is dringend aan hervorming toe. Dat zeggen verschillende advocaten. Ze reageren daarmee op het wrakingsverzoek tegen Hans Rieder (foto). Ook de Hoge Raad voor de Justitie en de Orde van Vlaamse Balies verzetten zich tegen een structureel gebruik van advocaten als plaatsvervangende rechters.

 1. 193 slachtoffers per maand: steeds meer verkrachtingen gemeld door steeds jongere slachtoffers
  Play
  16

  193 slachtof­fers per maand: steeds meer verkrach­tin­gen gemeld door steeds jongere slachtof­fers

  Het afgelopen jaar heeft een recordaantal slachtoffers van seksueel geweld zich gemeld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Zorgcentra na Seksueel Geweld die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Het gaat om maar liefst 193 slachtoffers per maand. Opvallend ook: de slachtoffers worden steeds jonger. Al meer dan een op de drie mensen die zich melden, is minderjarig. “Dit is zorgwekkend.”
 2. ONZE OPINIE. Het kan niet dat Jambon ‘s morgens zegt dat het stikstofakkoord niet kan verbroken worden en dat twee uur later Gwendolyn Rutten er gaten in schiet
  PREMIUM
  20

  ONZE OPINIE. Het kan niet dat Jambon ‘s morgens zegt dat het stikstofak­koord niet kan verbroken worden en dat twee uur later Gwendolyn Rutten er gaten in schiet

  Jo Brouns is de kersverse minister van Landbouw die voor CD&V de boerenkrijg moet organiseren in de Vlaamse regering. Het onontgonnen Limburgse talent van 47 wil het moeizaam gesloten akkoord tussen CD&V, Open Vld en N-VA kunnen aanpassen als dat nodig is. Maar (nog) niet Jo Brouns, wél Gwendolyn Rutten (Open Vld) ontpopt zich tot de gesel van die stikstofdeal en dus van de Vlaamse regering.