De bultvelddwergspin heeft twee verschillende types mannetjes door een zogenaamd 'supergen'.
Volledig scherm
De bultvelddwergspin heeft twee verschillende types mannetjes door een zogenaamd 'supergen'. © Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

‘Supergen’ zorgt voor groot fysiek verschil tussen mannetjesspinnen

Biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben bij een spinnensoort vastgesteld dat de ‘machomannetjes’ een extra pakket genen hebben dat bij vrouwelijkere mannetjes ontbreekt. Een nieuwe studie in Nature Ecology & Evolution toont aan hoe individuen van dezelfde soort totaal verschillende uiterlijke kenmerken kunnen ontwikkelen.

  1. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
    Gouden Formule 1
    6

    Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

    De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
  2. Antwerpenaar maakt hondenvoer op basis van insecten: “20% van alle vleesproductie wereldwijd wordt door honden en katten geconsumeerd”
    Antwerpen

    Antwerpe­naar maakt hondenvoer op basis van insecten: “20% van alle vleespro­duc­tie wereldwijd wordt door honden en katten geconsu­meerd”

    Nog niet erg veel mensen zijn er klaar voor om zelf instectenburgers te eten, maar voor honden is voeding op basis van insecten prima. Dat weet ook Nicolas Bartholomeeusen (33): de Antwerpenaar verkoopt sinds kort zijn eigen merk hondenvoeding Imby, zonder vlees, maar enkel met insecteneiwitten en plantaardige ingrediënten. Dat maakt de voeding van Imby veel duurzamer dan gewone hondenvoeding. “Er wordt vaak naar politici gewezen om iets te doen aan het klimaat, maar veel mensen zijn zelf niet bereid hun levensstijl te veranderen”, aldus Nicolas.