Energieminister Tinne Van Der Straeten (Groen) in het federaal parlement.
Volledig scherm
PREMIUM
Energieminister Tinne Van Der Straeten (Groen) in het federaal parlement. © Photo News

Streep door kerncentrales in 2025, maar hoe wil de federale regering dan wel het licht aansteken?

Nu energieleverancier Engie-Electrabel de stekker trekt uit de kerncentrales, wordt de Vivaldi-regering sneller dan verwacht geconfronteerd met de beloofde kernuitstap in 2025. Geen nucleaire energie meer binnen vijf jaar is de ambitie, maar hoe wil de regering dan wél het licht aansteken?

129 reacties

 • piet devlieger

  6 maanden geleden
  Moeilijk wordt het niet - we zullen energie kopen in het buitenland. Het wordt wel enorm dure energie. Nederland en Frankrijk zijn al druk bezig om ervoor te zorgen dat er voor ons energie beschikbaar zal zijn - de winsten die ze aan ons zullen verdienen zijn niet te overzien. België wordt een nog grotere goudmijn voor hen. Stel je voor, in de 21e eeuw zullen we moeten kiezen tussen de lampen te laten branden en de was te doen of een schelletje kaas op de boterham te leggen - dank zijn groen.
 • Gilbert Vermeersch

  9 maanden geleden
  Hoeveel krijgt Groen om zo keihard pro gascentrales te promoten? Os is het Groene koppigheid ten top? Totaal fout... Groene energie zal nu nog zeer moeilijk de nodige energie kunnen leveren. Laat ons het economisch kostbaar kind niet met het badwater weg gooien. CO2 uitstotende gascentrales zijn een moord voor de natuur, laat ons een paar nieuwe kerncentrales bouwen voor de energiearme uren op te vangen.
 • Ronny Ooijen

  9 maanden geleden
  Leo Marien, en kerncentrales gaan volgens u 100 jaar of langer mee? Waarom sluit men wereldwijd zulke centrales als deze pakweg 45 of 45 jaar oud zijn? Omdat ze nog veilig zijn of renderen? Bij die uranium mijnen blijft enorm veel verzuurde modder en radioactief afval achter. Ontginning, verwerking en transport ervan (vanuit Kazachstan, Canada en Australië) zorgen ook voor een hoop CO2 uitstoot.
 • leo Mariën

  9 maanden geleden
  Hier moeten de kerncentrales weg terwijl in de wereld de ene na de andere wordt geopend? Enkele weken geleden is de grootste van India geopend. Zelfs in Japan is men aan het heropstarten. Bedrijven die uranium mijnen zijn aan een steile klim begonnen. Men verwacht tussen nu en 2030 tekorten! Dat men oude kerncentrales sluit kan ik nog begrijpen maar zet er dan nieuwe en koop 50 jaar tijd om alles om te vormen. Wat is er tegen een veilige kerncentrale met een minimum aan afval, 1/100 van nu.
 • Ronny Ooijen

  9 maanden geleden
  Jozef Van Schuerbeeck, en gaat u het ook redden zonder 108 miljard euro? Dat is namelijk ongeveer de kostprijs voor 6 nieuwe kernreactoren met evenveel vermogen als de huidige 7 stuks. Tenminste als ze gelijktijdig werken. Iets wat de afgelopen 5 jaar eerder een rariteit is. U sponsort dus? Betaal dan ook nog even 10 miljard euro om ons radioactief afval te bergen. En wie weet mag u straks ook nog tot 37 miljard euro betalen om de huidige kerncentrales af te breken. Toch goedkoop hé, Jozef?