Politierechter Peter Vandamme uit Brugge wil een betere uitvoering van vonnissen
Volledig scherm
PREMIUM
Politierechter Peter Vandamme uit Brugge wil een betere uitvoering van vonnissen © Benny Proot

Straffen hoeven niet strenger. Wel de uitvoering ervan, zegt politierechter: “Ik spreek duizenden vonnissen uit op een jaar. En daar gebeurt niks mee”

De chauffeur van de BMW die het ongeval met zes doden in Strépy veroorzaakte, riskeert maximaal vijf jaar cel. Dat lijkt een lichte straf, gezien de hoge tol. Moeten politierechters verkeersovertreders strenger kunnen straffen? En worden straffen ook effectief uitgevoerd? De Brugse politierechter Peter Vandamme geeft uitleg. “De strafuitvoering is een catastrofe. Wij geven geen gevangenisstraf voor de lol. Daar wordt hard over nagedacht. Maar als we er dan eentje opleggen, gebeurt er niets mee. Een maand bak? Gebeurt niks. Een jaar bak? Gebeurt niks”.

52 reacties

  • Leonel Kemel

    1 jaar geleden
    Zoals in de Verenigde Staten 6 doden straf 5 jaar maal 6 dus 30 jaar. hij zal dat niet meer voor hebben. Velen zullen misschien nadenken voor ze onder invloed van om het even wat achter het stuur kruipen
  • Geert Peeters

    1 jaar geleden
    Een straf met uitstel is geen straf. De wet Lejeune is alsof je korting krijgt. Een straf met enkelband, is dat eigenlijk wel een straf? Alleen de brave man die voor een licht vergrijp een zware boete moet betalen, die pakken ze wel stevig en hard aan. Ziet u ook waar het schoentje wringt?
  • Steven van Sas

    1 jaar geleden
    Maak dan werk van een moderne fatsoenlijke gevangenis ipv die middeleeuwse krotten waar men nog op een emmer zijn gevoeg doet en de helft meer volk zit dan voorzien. Dan kan men elke dag/maand/jaar uitvoeren en moeten er geen absurde straffen uitgesproken worden om iemand toch achter de tralies te krijgen.
  • Robert Thomassen

    1 jaar geleden
    Hoeveel Burgemeesters zijn ook advocaat?. En daarom is er de scheiding van de machten. Maar dit mag de burger niet zeggen en haalt nooit de media.
  • julien boonen

    1 jaar geleden
    Nu minister van justitie Quicky ,bla bla bla wat heeft deze jongen al gerealiseerd in de jaren dat hij minister is geweest van andere posten kijk maar na wikipedia dan kan je meteen zijn achtergrond bekijken .
  1. Onderwijsinspectie: "Lerarentekort ongetwijfeld dé grootste bedreiging voor onderwijskwaliteit”
    5

    Onderwijs­in­spec­tie: "Lerarente­kort ongetwij­feld dé grootste bedreiging voor onderwijs­kwa­li­teit”

    De grootste bedreiging voor de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs is het lerarentekort. Dat stelt de Onderwijsinspectie woensdag in haar jaarverslag. "Het tekort neemt steeds grotere proporties aan en het einde is nog niet in zicht", stelt de inspectie vast. Dat lerarentekort stelt de inspectie wel in een moeilijke positie, omdat het haar taak is om de vinger op de wonde te leggen, maar tegelijk wil ze scholen niet afstraffen voor deze maatschappelijke problematiek. In haar rapport wijst de onderwijsinspectie er ook op dat scholen er steeds moeilijker in slagen om hun onderwijskundig beleid vorm te geven.
  2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  1. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.