In Antwerpen legden ambtenaren eeuwen geleden de eed af op de eerste maandag na Driekoningen. De ceremonie ging gepaard met veel drank en vettig eten: een worstenbroodje.
Volledig scherm
In Antwerpen legden ambtenaren eeuwen geleden de eed af op de eerste maandag na Driekoningen. De ceremonie ging gepaard met veel drank en vettig eten: een worstenbroodje. © VTM NIEUWS

Stormloop op worstenbrood en appelbollen in Antwerpen. Maar waar komt de traditie vandaan?

Het is vandaag 'verloren maandag' en dan staan in Antwerpen appelbollen en worstenbrood op het menu. Maar waar komt die traditie vandaan?

16 reacties

 • Tom De Bondt

  5 jaar geleden
  Op het werk kregen we vandaag appelbollen en worstenbroden van het bedrijf aangeboden, njam njam !
 • Jan Wuyts

  5 jaar geleden
  het beste "goede" voornemen van het jaar : minstens één worstenbrood (met echte vettige worst en geen currydinges), ook nog na verloren maandag... tradities en goeie voornemens hand in hand in onze stille kempen, oh ja en een lekker pintje erbij (zonder auto) of 't is niet af.
 • Anne Geerts

  5 jaar geleden
  Aan mij werd vroeger verteld dat de arme mensen na de feestdagen de restjes verwerkten in het worstenbrood
 • Mohamed Kabbal

  5 jaar geleden
  Ik heb liever appelbol dan worstenbrood maar ja smaken verschillen.
 • Johan Vervoort

  5 jaar geleden
  Heb er vandaag enkele duizend door mijn handen zien gaan
 1. Het ‘Plopsa-effect’: ook management 5 andere bedrijven aangeklaagd. “Maar het is niet omdat een werknemer opstaat en luid roept, dat hij ook gelijk heeft”
  PREMIUM

  Het ‘Plop­sa-ef­fect’: ook management 5 andere bedrijven aange­klaagd. “Maar het is niet omdat een werknemer opstaat en luid roept, dat hij ook gelijk heeft”

  Terwijl (ex-)werknemers van Plopsa dagenlang hun “tirannieke en vernederende” CEO hekelden in de media, hebben ook werknemers van vijf andere Vlaamse bedrijven in alle stilte hun werkgever officieel aangeklaagd. Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat ziet een ‘Plopsa-effect’: “Sommigen vernoemen in hun klacht expliciet het pretpark en zeggen dat ze iets gelijkaardigs meemaken op hun werk.”
 2. PORTRET. Hij maakte van een zieltogend pretpark het Disneyland aan de Noordzee. Maar toen kwamen de beschuldigingen: wie is Steve Van de Kerkhof, ex-CEO van Plopsa?
  PREMIUM

  PORTRET. Hij maakte van een zieltogend pretpark het Disneyland aan de Noordzee. Maar toen kwamen de beschuldi­gin­gen: wie is Steve Van de Kerkhof, ex-CEO van Plopsa?

  Hij imiteerde ooit Gert Verhulst en werkte als jonge bedrijfsrevisor bij de buren van Studio 100. Hij leerde leiding geven als scheidsrechter, maar zag zijn toekomst eerder in de pretparkenbranche dan op het voetbalveld. Daarna maakte hij van Plopsa De Panne een Disneyland aan de Noordzee. En toen kwamen de beschuldigingen over een verziekte werksfeer, pesterijen en vernederingen. Maar wie is Steve Van den Kerkhof (47), de intussen voormalige CEO van Plopsa?