Steven Van Gucht.
Volledig scherm
PREMIUM
Steven Van Gucht. © Photo News

Steven Van Gucht: “Strengere regels in Brussel volstaan niet”

Een vervroegd sluitingsuur voor de cafés en toch weer een mondmaskerplicht op alle drukke plaatsen. Zo hoopt Brussel de coronacurve af te vlakken en een nieuwe lockdown te vermijden. Maar viroloog Steven Van Gucht vreest dat de strengere regels niet zullen voldoen. "Alles staat of valt met de manier waarop je ze communiceert naar álle gemeenschappen."

 1. Brussel verscherpt coronamaatregelen, maar zal het ook volstaan om lockdown te vermijden?
  PREMIUM

  Brussel verscherpt coronamaat­re­ge­len, maar zal het ook volstaan om lockdown te vermijden?

  Wekenlang hebben huisartsen, ziekenhuizen en infectiespecialisten er om moeten roepen, maar nu is het écht ‘vijf voor twaalf’, en dus gelden er vanaf morgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verscherpte coronamaatregelen. De horeca moet om 23 uur sluiten, nachtelijke samenscholingen zijn verboden en op drukke plaatsen is een mondmasker altijd verplicht. “Dit ingrijpen was nodig om een volledige lockdown van Brussel te vermijden.” Maar volstaat het ook effectief?
 2. Op stap in Brussel, waar het licht voortaan al om 23 uur uitgaat: “Dit zorgt alleen voor nóg meer afterparty’s bij de mensen thuis”
  PREMIUM

  Op stap in Brussel, waar het licht voortaan al om 23 uur uitgaat: “Dit zorgt alleen voor nóg meer afterparty’s bij de mensen thuis”

  «De doodsteek.» «Absurde regel.» «Onlogisch.» «Bullshit.» Ze liegen er niet om, de reacties van de Brusselse cafébazen op het vervroegde sluitingsuur. Minstens drie weken lang moeten ze het licht uitdoen om 23 uur in plaats van 1 uur. «Dit zorgt er alleen maar voor dat nóg meer mensen thuis verder gaan drinken, waar niemand hen controleert.»
 1. Vorige week 2 dagen met meer dan 10.000 besmettingen, bijna 2.500 coronapatiënten in ziekenhuizen

  Vorige week 2 dagen met meer dan 10.000 besmettin­gen, bijna 2.500 coronapa­tiën­ten in ziekenhui­zen

  De coronacijfers in ons land blijven steil verder klimmen. Het gemiddelde aantal nieuwe bevestigde besmettingen staat nu al op 7.876 per dag. Vorige week werden op zeker twee dagen meer dan 10.000 bevestigde besmettingen gerapporteerd. Volgens geüpdatete cijfers van Sciensano waren er dinsdag 12.051 nieuwe besmettingen en woensdag 10.932. Ook in de ziekenhuizen blijft het de slechte kant op gaan. Van 12 tot 18 oktober waren er gemiddeld 251,9 ziekenhuisopnames per dag, exact een verdubbeling tegenover een week eerder.
HLN gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement