Steven Van Gucht.
Volledig scherm
PREMIUM
Steven Van Gucht. © Photo News

Steven Van Gucht: “Strengere regels in Brussel volstaan niet”

Een vervroegd sluitingsuur voor de cafés en toch weer een mondmaskerplicht op alle drukke plaatsen. Zo hoopt Brussel de coronacurve af te vlakken en een nieuwe lockdown te vermijden. Maar viroloog Steven Van Gucht vreest dat de strengere regels niet zullen voldoen. "Alles staat of valt met de manier waarop je ze communiceert naar álle gemeenschappen."

 1. Herfstvakantie nu toch verlengd tot en met 11 november. “Goed idee”, zegt Marc Van Ranst
  Play

  Herfstva­kan­tie nu toch verlengd tot en met 11 november. “Goed idee”, zegt Marc Van Ranst

  De herfstvakantie voor het onderwijs in Vlaanderen wordt dan toch verlengd tot en met 11 november. Dat bevestigt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De scholen gaan opnieuw open op donderdag 12 november. De verlengde vakantie geldt voor het kleuter- en basisonderwijs en de middelbare scholen. Er komt geen noodopvang op school. Viroloog Marc Van Ranst reageerde in VTM NIEUWS en zegt dat het een “verstandige maatregel” is.
 2. Brussel verscherpt coronamaatregelen, maar zal het ook volstaan om lockdown te vermijden?
  PREMIUM

  Brussel verscherpt coronamaat­re­ge­len, maar zal het ook volstaan om lockdown te vermijden?

  Wekenlang hebben huisartsen, ziekenhuizen en infectiespecialisten er om moeten roepen, maar nu is het écht ‘vijf voor twaalf’, en dus gelden er vanaf morgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verscherpte coronamaatregelen. De horeca moet om 23 uur sluiten, nachtelijke samenscholingen zijn verboden en op drukke plaatsen is een mondmasker altijd verplicht. “Dit ingrijpen was nodig om een volledige lockdown van Brussel te vermijden.” Maar volstaat het ook effectief?
 1. ASSISEN. De moord met het antieke revolvertje: één héél klein kogeltje en Isabelle was dood
  PREMIUM

  ASSISEN. De moord met het antieke revolver­tje: één héél klein kogeltje en Isabelle was dood

  Voor het assisenhof in Brugge begint deze week het proces tegen William De Bondt (53). Hij staat terecht voor moord op zijn partner Isabelle Deschodt (39). De vrouw overleed aan de gevolgen van één schot uit een klein antiek zakrevolvertje. Het duurde een tijd eer dat duidelijk werd. Door geklungel van de wetsdokter en door kontendraaierij van De Bondt. Die hield eerst vol dat Deschodt in het park aangevallen was. Dan dat het slachtoffer zichzelf in de borst schoot. Uiteindelijk gaf hij toe dat hij schoot, maar sprak van “een ongeluk”.
 2. Op stap in Brussel, waar het licht voortaan al om 23 uur uitgaat: “Dit zorgt alleen voor nóg meer afterparty’s bij de mensen thuis”
  PREMIUM

  Op stap in Brussel, waar het licht voortaan al om 23 uur uitgaat: “Dit zorgt alleen voor nóg meer afterparty’s bij de mensen thuis”

  «De doodsteek.» «Absurde regel.» «Onlogisch.» «Bullshit.» Ze liegen er niet om, de reacties van de Brusselse cafébazen op het vervroegde sluitingsuur. Minstens drie weken lang moeten ze het licht uitdoen om 23 uur in plaats van 1 uur. «Dit zorgt er alleen maar voor dat nóg meer mensen thuis verder gaan drinken, waar niemand hen controleert.»