Sciensano-viroloog Steven Van Gucht
Volledig scherm
PREMIUM
Sciensano-viroloog Steven Van Gucht © BELGA (James Arthur Gekiere)

Steven Van Gucht over vierde golf in ons land: “Waarschijnlijk geraak ik deze winter besmet. Maar da’s niet erg”

Komt de vierde coronagolf op ons af, of is die er zelfs al? Het aantal besmettingen in ons land is in 14 dagen verdubbeld. Dagelijks testen nu al 3.500 mensen positief. Wie raakt besmet? Wie belandt op intensieve zorg? En vooral: moeten we ons zorgen maken? Viroloog Steven Van Gucht beantwoordt zeven vragen.

111 reacties

 • karin verwimp

  4 weken geleden
  Hangt er vanaf welk vaccin hij heeft gekregen. Als het J & J of AZ was en hij heeft geen derde prik gehad, gaat die nog wel anders praten. Hou maar in de gaten. De ziekenhuizen liggen momenteel stilaan vol met patiënten die net als hem dachten. En dan heb ik het vooral over de niet gevaccineerden. Niet over degenen die tegen hun wil AZ kregen ondanks hun leeftijd of een onderliggende kwaal.
 • louis boodts

  2 maanden geleden
  Die zal nog wel op zijn woorden terugkomen. Enkel gebruikmaken van de coronapas had dit kunnen voorkomen.
 • Koenraad Coussee

  2 maanden geleden
  @Riet,vandaar de massa protesten in Frankrijk tegen het pas
 • Hans Torenven

  2 maanden geleden
  @ Riet Heirman: waarom een coronapas ? voel je je dan veilig ? voor een griepvirus ? lopen mensen met een HIV besmetting ook rond met een pas ? als EHBO'er zijnde, liever iemand reamineren met corona dan met HIV !
 • RIET HEIRMAN

  2 maanden geleden
  De covid pass zou overal moeten komen, ook in Vlaanderen. In september in Frankrijk gezien, die werd overal gebruikt en NIEMAND die er zich aan stoorde. Maar ja, hier regeert Brussel waar 70 % van de mensen van andere herkomst zijn, het is nu ondertussen wel gebleken hoe goed sommigen ervan de Belgische richtlijnen volgen. Degenen die daar niet gevaccineerd zijn komen nu naar hier, eerst bevolkten ze onze ziekenhuizen, nu onze horeca, fitness, enz. en zo komt de carrousel terug op gang.
 1. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.
 2. Nu plan vorm krijgt om álle volwassenen derde vaccin te geven: “Coronaprik kan jaarlijkse afspraak worden zoals griepprik”
  PREMIUM

  Nu plan vorm krijgt om álle volwasse­nen derde vaccin te geven: “Coronaprik kan jaarlijkse afspraak worden zoals griepprik”

  Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de Vlaamse vaccinatiecentra gevraagd om zich voor te bereiden op een nieuwe massale vaccinatiecampagne. In de simulatie die op tafel ligt, zouden tot in maart volgend jaar boostervaccins toegediend worden aan álle volwassenen. Wat leert onderzoek naar het nut van zo’n derde prik? En moeten we eind 2022 nog eens aanschuiven voor een vierde prik?
 1. Te veel risico’s en piekende energieprijzen doen Vlaamse Energieleverancier overkop gaan
  PREMIUM

  Te veel risico’s en piekende energie­prij­zen doen Vlaamse Energiele­ve­ran­cier overkop gaan

  De exploderende energieprijzen hebben een eerste slachtoffer geëist in ons land. De Vlaamse Energieleverancier, een van de kleinere spelers op de markt met zo’n 70.000 klanten, legt vandaag de boeken neer bij de handelsrechtbank in Brussel. Te veel risico’s in een sowieso al zeer concurrentiële markt met weinig marges bovenop de uitzonderlijke prijzen zijn de energieleverancier fataal geworden. De vrees leeft dat nog energiespelers zullen volgen.