Steven Van Gucht: “Aantal besmettingen daalt steeds trager, vooral in Vlaanderen. Maar nog geen sprake van een stabilisatie”
“De besmettingen, ziekenhuiscijfers en overlijdens blijven verder dalen. Het aantal besmettingen daalt weliswaar steeds trager, vooral in Vlaanderen. Maar voorlopig is er nog geen sprake van een stabilisatie.” Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag gezegd op de persconferentie van Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum.
Delen per e-mail
In de periode van 24 tot 30 november kwamen er dagelijks gemiddeld 2.208 besmettingen bij in ons land. Dit komt overeen met een daling van 24 procent op weekbasis, of een halvering van de cijfers om de 18 dagen, aldus Van Gucht.
Teststrategie
“De daling van het aantal nieuwe besmettingen lijkt hiermee opnieuw verder te vertragen”, legt de viroloog uit. “Dat kan enerzijds een gevolg zijn van het ruimer testen, sinds de aanpassing van de teststrategie op 23 november. Temeer omdat we zien dat deze vertraging zich voordoet bij alle bevolkingsgroepen en in alle provincies.”
De besmettingsgraad bij kinderen lag de voorbije week ruim 20 procent hoger dan de week ervoor. Het blijft echter gaan om kleine aantallen
Heropening scholen
“Anderzijds wordt de vertraging ook mee beïnvloed door een toename van het aantal besmettingen bij kinderen”, vervolgt Van Gucht. “Zeker bij de kinderen jonger dan tien jaar.” Dit heeft zijn inziens te maken met de heropening van de scholen na de herfstvakantie.
“De besmettingsgraad bij kinderen lag de voorbije week ruim 20 procent hoger dan de week ervoor. Het blijft echter gaan om kleine aantallen”, beklemtoont de viroloog. “Zo maken kinderen nu 3 procent uit van alle nieuwe besmettingen. De besmettingsgraad blijft daarmee ver onder die van de volwassenen liggen.”
Drempelwaarde
“Door de vertraging in de daling van het aantal besmettingen, verwachten we pas tegen eind december een weekgemiddelde te kunnen bereiken dat onder de drempelwaarde van 800 ligt”, klinkt het verder.
Antwerpen
Het meeste aantal nieuwe besmettingen zien we op dit moment in Antwerpen, met 326 nieuwe besmettingen per dag, gevolgd door Oost-Vlaanderen en Henegouwen.
De vertraging van het dalende aantal besmettingen is in Vlaanderen het meest uitgesproken in Vlaams-Brabant en Limburg. De cijfers dalen daar met 5 procent op weekbasis. Positief is dat het percentage positieve testen in die twee provincies (7,2 procent) een stuk lager ligt dan het Belgische gemiddelde (9,3 procent).
Verder zijn er een 25-tal gemeenten waar er een reële stijging is die niet direct gelinkt kan worden aan een uitbraak in een woonzorgcentrum of op een bedrijf. “Dat moet verder bekeken en onderzocht worden, maar het gaat nog altijd om een minderheid van de gemeenten”, luidt het.
Ziekenhuisopnames
De nieuwe ziekenhuisopnames zijn in alle provincies in dalende lijn, met uitzondering van Namen waar een lichte toename werd opgetekend. Gemiddeld werden er de afgelopen week 188 nieuwe patiënten opgenomen met Covid-19, dat is een daling van 27 procent.
“In Vlaanderen is dat iets minder snel, daar nemen de ziekenhuisopnames af met 20 procent op weekbasis, en dat ligt onder het nationale gemiddelde”, aldus Van Gucht. “In Brussel en Wallonië dalen de ziekenhuisopnames met respectievelijk 31 en 34 procent.”
Er liggen nu 3.427 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, van wie 788 op intensieve zorgen. Deze cijfers halveren om de 18 à 20 dagen. Het aantal patiënten op intensieve zorgen is intussen bijna gehalveerd in vergelijking met de piek op 9 november.
Ook de overlijdens gaan in dalende lijn. Gemiddeld vielen er de afgelopen week elke dag 116 overlijdens te betreuren (-23 procent).
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent Verjaardagsfeestje met 28 aanwezigen stilgelegd in Gent
De politie van Gent heeft zaterdagnacht een verjaardagsfeest met 28 aanwezigen stilgelegd in een particuliere woning. In diezelfde nacht werden ook twee bijeenkomsten met telkens 7 personen stopgezet. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
PREMIUM
Waarom start vaccinatie zonder antwoord op cruciale vragen? “Sommige bijwerkingen duiken pas op als je hele bevolking vaccineert”
Zonder antwoord op cruciale vragen, wordt een landelijke vaccinatiecampagne gelanceerd. Brengen vaccins veiligheid voor jong en oud? Hoe lang blijft de bescherming? Stoppen spuitjes de virus-overdracht? Ook experts weten daar soms weinig over. “We sturen bij van zodra we meer weten”. Viroloog Steven Van Gucht geeft antwoord op enkele belangrijke vragen. -
-
België intussen in top vijf van Europese landen die coronavirus best onder controle hebben
Ons land krijgt het coronavirus steeds beter onder controle. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Waar we iets meer dan een maand geleden nog de slechtste leerling van de coronaklas waren, staan we nu op de vijfde plaats in de lijst van landen met het laagste aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in veertien dagen. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Klachten rond privacy verdubbeld
De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft vorig jaar 708 klachten en bemiddelingsverzoeken ontvangen, dubbel zoveel als in 2019. Dat meldt De Zondag.
9 reacties
Peter Van Endert
ronny cockuyt
Patrick Desmet
Regina Blanckaert
PAUL DEWITTE