Sterrenchef Christophe Hardiquest van Bon Bon houdt ermee op: “Tijd voor nieuw avontuur”
Sint-Pieters-WoluweEén van de beste chefs van het land houdt er (voorlopig?) mee op. Christophe Hardiquest was met zijn Brusselse eetzaak Bon Bon goed voor liefst 19,5/20 bij Gault&Millau en twee sterren bij Michelin. De voorbije jaren werd hij ook steevast getipt voor een derde ster: “Maar nu is het tijd voor een nieuw avontuur.”
“Culinaire harmonie, eersteklasingrediënten, inventieve recepten en rijke smaken... Dit is een chef die flair met subtiliteit combineert.” Dixit Guide Michelin. De concurrerende gids Gault&Millau klinkt nog lovender: “Als er in de hoofdstad een etablissement is dat deze naam waardig is, dan is het dat van Christophe Hardiquest.” Welnu: samen met zijn Bon Bon in het Brusselse Sint-Pieters-Woluwe — scoregewijs alvast het beste restaurant van onze hoofdstad —houdt de 46-jarige Hardiquest er op 30 juni 2022 mee op. Zo kondigde hij maandagochtend zelf aan op zijn Facebookpagina. Bij de sluiting spelen naar eigen zeggen geen financiële of gezondheidsproblemen mee. Wel zette de coronacrisis Hardiquest aan het denken. Zijn conclusie: “Na twintig jaar aan het fornuis van mijn Bon Bon, twintig jaar waarin ik elke dag opnieuw 200 procent van mezelf gaf, is het tijd om deze pagina om te slaan. Deze sluiting betekent geen einde, maar net het begin van een nieuw avontuur.” Als consultant, coach of rondreizende chef-kok, daar is hij nog niet helemaal uit.
Gestart met 2.500 euro
Zijn sabbat betekent een stevige aderlating voor de Belgische gastronomie. Hoewel geboren Luikenaar Christophe Hardiquest in Vlaanderen minder bekend is dan in het Franstalige landsgedeelte, werd hij de voorbije jaren algemeen beschouwd als één van de beste chefs van België. Die steevast getipt werd voor een derde ster als de Michelingids eraan kwam, maar ze dus nooit kreeg. In Gault&Millau stond hij dankzij die 19,5/20 wel al enkele jaren op gelijke voet met Peter Goossens.
Nadat hij het vak leerde bij onder meer Yves Mattagne en Freddy Vandecasserie, opende Hardiquest in 2001 in Ukkel samen met zijn vrouw Bon Bon. Omdat hij toen zelf maar over 2.500 euro startkapitaal beschikte en de rest dus noodgedwongen bijeen leende, moest hij genoegen nemen met een klein pand, waarin eerder een winkeltje in Indonesische meubelen huisde. Maar het werd een instant succes. Al in 2004 werd Bon Bon bekroond met een eerste Michelinster. Na de verhuis naar een ruimer pand in Sint-Pieters-Woluwe volgde in 2013 dus de tweede Michelinster. In zijn keuken schitterde Hardiquest vooral met zijn creaties rond vissen en schaal- en schelpdieren. Zoals ‘de oester met wodka, tonic en een olie van munt’ én ‘de op houtvuur gegrilde blauwe rivierkreeft met beurre blanc’. Voor het duurste menu betaalt/betaalde men in Bon Bon 260 euro per persoon, wijnen niet inbegrepen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
21
Wereldwijde aanbod cocaïne op recordhoogte: “België is nu een van de belangrijkste invoercentra”
België, Nederland en Duitsland zijn de belangrijkste invoercentra voor cocaïne in West-Europa geworden. Dat wordt nogmaals bevestigd in een rapport dat het VN-bureau voor drugs- en criminaliteit (UNODC) donderdag in Wenen heeft voorgesteld. -
Mijnenergie
Een draagbare thuisbatterij voor 1.650 euro: dit zijn de plus- en minpunten van zo'n systeem
Thuisbatterijen winnen sterk aan populariteit. Maar voor wie in een appartement woont, ligt de plaatsing ervan minder voor de hand. MyGrid meent daar met een draagbare thuisbatterij een antwoord op te bieden. Het stelt op Batibouw zijn mobiele batterij voor die je gewoon in het stopcontact oplaadt. Mijnenergie.be licht deze nieuwigheid toe. -
PREMIUM32
Herman De Croo stort uit eigen beweging ruim 210.000 euro terug: “Hij ziet echt af van deze heisa”
Herman De Croo (Open Vld) stort uit eigen beweging ruim 210.000 euro terug aan de Kamer. De oud-Kamervoorzitter hoopt zo een punt te zetten achter de hele heisa rond de onwettige pensioenextra’s. “Hij vindt het vreselijk dat zijn naam en reputatie nu zo door het slijk worden gehaald.” -
-
Vlaamse werkgelegenheidsgraad nadert de 80 procent
In het laatste kwartaal van 2022 was in Vlaanderen 77,2 procent van de 20- tot 64-jarigen aan het werk. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch bureau voor statistiek Statbel. Vlaanderen nadert zo het streefcijfer van een werkzaamheidsgraad van 80 procent in 2030. -
PREMIUM
Ouders en broer Sanda Dia krijgen het woord op allerlaatste procesdag tegen 18 Reuzegommers: wat gebeurt er daarna?
Morgen- op de allerlaatste procesdag over de dood van Sanda Dia (20) - is het éindelijk aan hen. Dan kunnen de ouders en broer van Sanda Dia zeggen wat ze willen. Eigenlijk zouden ze al eerder aan bod komen. Maar de nabestaanden kozen er zelf voor om eerst te luisteren naar wat de Reuzegommers te zeggen hadden. De hamvraag is evenwel of het hof van beroep in Antwerpen ook tot een uitspraak over de grond van de zaak zal komen. -
PREMIUM
COLUMN. Met haar knuffel stelde de moeder van Sanda Dia een indrukwekkend, maar zeer persoonlijk gebaar
Elke zaterdag blikt onze columniste terug op de week. Dit keer staat ze stil bij één van de beklijvendste momenten van het proces Sanda Dia: een gebaar van menselijkheid van Annemie De Vel, de moeder van Sanda, nadat Reuzegom-praeses ‘Zaadje’ zijn spijt had uitgedrukt. -
Mijntelco
Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaarder: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is
Elke woning heeft tegenwoordig een eigen draadloos wifinetwerk, waarmee de meeste apparaten verbonden zijn. Logisch ook, want het scheelt heel wat gedoe met kabels, waardoor je met je apparaat kan gaan en staan waar je wil. Maar dat hoeft niet noodzakelijk met élk apparaat mogelijk te zijn. Bovendien biedt een verbinding via de klassieke ethernetkabel ook enkele voordelen. Mijntelco.be overloopt ze.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRudy Van Daele